Погода у Закарпатті на сьогодні, 9 січня. Народні передбачення, повір’я

Сьогодні на Закарпатті буде холодно, можливі снігопади.

В Ужгороді та Мукачеві вночі буде -5, удень – 0 градуси.

З ранку до самого вечора  небо буде вкрите хмарами. Сніг йтиме весь день і не припиниться до самого вечора.

У Хусті та Іршаві – вночі буде -7, удень – 0 градусів. У Хусті протягом усього дня небо буде вкрите хмарами. З ранку і до пізнього вечора йтиме сніг.

У Воловці – -10 уночі і  -3 удень. З ранку до самого вечора у Воловці небо буде вкрите хмарами. З ранку і до пізнього вечора йтиме дрібний сніг.

У Сваляві – -7 уночі і  -2 удень. Хмарна погода протримається у Сваляві увесь день. Сніг йтиме весь день і не припиниться до самого вечора.

У Тячеві нічна температура становитиме -5, денна – +1. У Тячеві протягом усього дня погода буде похмурою. З середини дня і до його кінця йтиме сніг.

У Перечині – нічна температура становитиме – -5, денна – 0. У Перечині протягом усього дня небо буде вкрите хмарами. Сніг йтиме весь день, щоправда до вечора він стане слабшим.

У Великому Березному – вночі -6, удень – -2. У Великому Березному сонце в цей день буде рідко з’являтися з-за хмар. Сніг, який йтиме майже весь день, до вечора поступово послабшає.

У Берегові та Виноградові – вночі – -6, удень – -1. Весь день буде хмарним. Протягом усього дня очікується сніг.

У Міжгір’ї – уночі  -9, вдень – -2. Весь день у Міжгір’ї буде хмарним. Протягом усього дня очікується сніг.

У Рахові – уночі  -10, вдень – -3. У Рахові сонце в цей день буде рідко з’являтися з-за хмар. Протягом усього дня очікується сніг.

9 січня вшановується пам’ять святого апостола Стефана, який проповідував, підкріплюючи істинність своїх слів знаменнями і чудесами. Зазвичай цей день був морозним: «Прийшов Стефан – на ньому червоний жупан». Наші пращури помітили, якщо 9 січня сніг сипле з неба великими пластівцями, то найближчим часом варто очікувати негоди і відлиги.

Народні прикмети на 9 січня

  1. Якщо людина народилася в день Степана, то він буде відмінним господарем і сім’янином
  2. Якщо на деревах видно іній – чекай багатого врожаю хлібних культур
  3. Мороз і сонце 9 січня за вікном обіцяють урожайний рік
  4. Вважалося, що якщо в день Степана напоїти коня водою з відра, в якому була срібна монетка, то тварина весь рік буде сумирним і поступливим. Також такий обряд, згідно з повір’ями, захищав коней від хвороб
  5. Снігопад в день 9 січня обіцяв багатий урожай ягід та грибів
  6. Якщо ворони гніздяться на снігу – чекай швидкого тепла. Якщо ж птахи 9 січня збираються зграйками на верхівках дерев, то морози ще будуть тривати досить довго.
  7. Якщо господар в цей день обгородить свій будинок осиковими кілками, то протягом усього року в нього не ввійде ніяка нечисть
  8. Якщо на вулиці 9 січня не видно дрібних птахів, значить, скоро почнуться снігопади
  9. Їли кінь фиркає, погода буде м’якою і теплою. А якщо кінь трусет гривою і поводиться неспокійно, то чекай сніжної бурі. Якщо кінь лежить на землі – настане тепла погода
  10. Якщо у коня копита спітнілі 9 січня – скоро прийде весна
  11. Якщо гуси лапи підтискають – скоро похолодає
  12. Туман стелиться над полями – це прикмета до потепління
  13. Якщо вночі місяць червоний – вранці буде тепло, але випаде сніг
  14. Якщо заєць прибіг 9 січня в село, значить, скоро почнуться затяжні холоди.

zakarpatpost.net