Замовником підпалу офісу Товариства угорців виступив депутат, який виконував вказівки Кремля

У ролі замовника підпалу в Ужгороді, можливо, виступив Мануель Оксенрайтер – сподвижник АДГ, відомий прокремлівськими поглядами. Міхал Прокопович, головний підозрюваний у справі про підпал Угорського культурного центру в Ужгороді в Закарпатській області України в 2018 році, на суді в Кракові заявив, що в ролі замовника злочину виступив громадянин Німеччини Мануель Оксенрайтер (Manuel Ochsenreiter), пише novynarnia.com.

Як повідомляє газета Der Tagesspiegel, Оксенрайтер – співробітник бюро Маркуса Фронмайера (Markus Frohnmaier), депутат бундестагу від правопопулістської “Альтернативи для Німеччини” (АДГ) в федеральній землі Баден-Вюртемберг.

За словами громадянина Польщі Прокоповича, завдання знайти виконавців злочину він отримав саме від Оксенрайтера. “Всі дії були здійснені згідно з чіткими інструкціями Мануеля Оксенрайтера. Моєї ініціативи в цьому не було. Основною метою було не розпалити міжнаціональну ворожнечу, а скомпрометувати” українських бандерівців “, – заявив Міхал Прокопович.

Контакти підтримувалися через Telegram

Оксенрайтер, імовірно, віддав вказівки щодо конкретної дати, а також деталей того, як повинен був бути здійснений підпал. Пізніше він зажадав відправити йому для звіту кадри відеозйомки з місця подій.

За всю операцію Прокопович отримав 1500 євро, а також гроші для придбання квитка на літак, передає медіакомпанія rbb.

Зв’язок із замовником підтримувався через месенджер Telegram

Перші підозри на адресу Мануеля Оксенрайтера ще тиждень тому висловив Антон Шеховцов, український політолог і фахівець з ультраправим рухам і їх зв’язків з Росією.

Виступав на підтримку бойовиків в Донбасі

Сам Оксенрайтер свою причетність до підпалу Угорського культурного центру заперечує, називаючи цю версію “нісенітницею”. Він є редактором правого німецького журналу Zuerst! Протягом останніх п’яти років прокремлівський журналіст часто виступав у російських державних засобах масової інформації, висловлюючи підтримку проросійських бойовиків в Донбасі, передає видання “Українська правда”.

Угорський культурний центр в Ужгороді підпалили 4 лютого 2018. Згідно з матеріалами справи, замовник підпалу – “німецький журналіст”, ім’я якого досі не розголошувалося. Як вважає слідство, підпал здійснили троє громадян Польщі. Двоє з них були членами неофашистського руху “Фаланга”, а третій, організатор, був також членом ультраправої партії “Зміна”. Двоє підозрюваних, Міхал Прокопович і Томаш Рафал Шімковяк, відмовлялися визнавати свою провину. Однак третій, Адріан Марглевській, погодився співпрацювати зі слідством.

zakarpatpost.net