Чи прилетять ще баклани в Ужгород і чим вони цікаві. Думка орінтолога

Останнім часом до Ужгорода усе частіше прилітають лебеді. Минулої зими на Ужі їх було майже 30. У цьому році періодично теж на річці з’являються білопері красені.

А пташина родина на озері «Кірпічка» взагалі стала відомою на всю Україну і за життям пташенят стежать не лише місцеві, але й усе Закарпаття. Утім не лебедями єдиними живе Ужгород. У місті ще багато інших рідкісних та цікавих пернатих.

І найбільше про них знає орнітолог Оксана СТАНКЕВИЧ-ВОЛОСЯНЧУК.

У прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини»ми говорили з нею про пернатих столиці Закарпаття.

Минулої зими в Ужгороді зимували баклани. Чи є для цих птахів  наші умови сприятливими для проживання?

Не дуже радісно, коли з’являються масово баклани, бо вони масово поїдають рибу і є великими харчовими конкурентами іншим водоплаваючим птахам. Коли вони прилітають великою зграєю, це відчутно і на озерах, і на річках. У нас баклани в основному локалізувалися на водосховищах системи Чорного мочара (Берегівський район). Чи гніздяться вони – поки що не можемо сказати, бо гнізда не знаходив ніхто, але вони є цілорічно. І позаминулої зими, коли було дуже холодно, коли позамерзали всі озера, вони позліталися на річку, бо вона хоч трошки мала площу, яка не вкрилася льодом і вони там могли ловити рибу. Але на гірських річках вони зустрічаються рідше, краще обирають дельти, великі простори.

zakarpatpost.net