Чому закарпатці поклоняються праці і їжі? Думка політолога

Культ задоволення знищує сьогодні західні держави

Враження після традиційного святкування Різдва у родинному колі, пише gazeta.ua.

Напередодні це справжній подвиг людської праці і витрат. Так само, це масове поклоніння “богу їжі” за кількаденним святковим столом. І цьому є глибоке ментальне пояснення.

Ми бачимо, як культ задоволення знищує сьогодні західні держави. Колишні метрополії так зосередилися на задоволенні від життя, що зараз не бачать очевидних буттєвих небезпек. Або бачать, але так звикли до цієї благодаті, що не хочуть виходити із зони комфорту, навіть коли над ними нависають страшенні загрози.

Чому українці поклоняються праці і їжі? Вони стали для нас самодостатніми цінностями у повсякденному побуті. Значна частина українців бачить в цьому сенс свого життя – тяжко працювати і добре поїсти. Але якщо поміркувати трохи, то з нами не могло трапитися чогось іншого в невільницьких умовах. Коли все, що ти міг і мав робити – це була важка праця. Єдине задоволення, що у тебе було – це розкішний святковий стіл з розмаїттям їжі, якого не вистачало у щоденному житті.

Варті боротьби не право на працю і їжу, а право на розкішне життя

Варто, однак, наголосити й на іншому. Останні роки показують, що українська гідність і жага до свободи в дуже навіть непоганому тонусі. Разом з тим, пам’ятаймо: варті боротьби не право на працю і їжу, а право на розкішне життя. Українці його заслужили. Тому боротьба і освіта нам у поміч. Той, хто бореться і вчиться, буде вільним і заможним.

Михайло Басараб

zakarpatpost.net