Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 15 січня

День на Закарпатті був багатим на події.

Не встигла область оговтатись від одного снігопаду, як синоптики прогнозують новий.

Завтра очікується знову погіршення погоди, сильні снігопади, погана видимість на дорогах.

Про це повідомляє Закарпатський гідрометеорологічний центр.

«Вранці та вдень налипання мокрого снігу, ожеледь, в горах тумани. Протягом 16-18 січня на дорогах очікується ожеледиця. (І рівень загрози, жовтий)», – йдеться у повідомленні.

Тому без потреби в дорогу краще не вирушати.

У мережі оприлюднили фото жінок, які. йомвірно, обкрадають ужгородців у маршрутках. Світлини виставила користувачка у спільноті “Ужгород”.

На фото видно двох жінок, яких люди звинувачують у тому, що вони є кишеньковими злодійками.

“Маршрутка номер 8. Сьогодні була свідком, як ось ці дві жінки намагалися викрасти гаманець, але жінка вчасно помітила. Будьте обережні!” – пише автор допису Марьяна Вишован.

За кілька годин публікація набрала більше сотні поширень.

Ужгородці активно коментують запис.

Закарпатський собака Бархан уже давно став справжньою зіркою. Про нього відомо всім читачам газети «Неділя Закарпатські новини».

Ми неодноразово розповідали вам про життя цього унікального чотирилапого, який полюбляє ласувати фруктами, знаходить гриби, влітку самостійно обливає себе водою за допомогою шлангу.

А нещодавно господиня вівчарки розповіла про улюбленця ще одну цікаву історію.

За її словами, Бархан не любить їсти білий хліб, більше того, він відучив купувати його усю родину.

Перечинський красень просто коли знаходив у мисці з їжею білий хліб, брав зубами і викидав його на землю. Усе інше – крупи, бульйон, відварені овочі – поїдав.

Оскільки собаці перепадає багато що і зі столу господарів, родина зрозуміла, що давати білий хліб вівчарці марно, тож поступово і ґазди самі перестали його купувати та їсти.

Ріелтор Беата МЕНДЕЛ детально розповіла, на що потрібно звернути увагу перед тим, як купити квартиру, у  якому районі Ужгорода найдорожча нерухомість та які будинки  користуються найбільшим попитом

Нерухомість завжди цінувалася найбільше. Утім зараз, в умовах, коли ринок житла надзвичайно багатий на пропозиції, часом продати будинок чи квартиру непросто. Так само іноді важко підібрати собі хату, квартиру чи приміщення для бізнесу до душі. То місце не підходить, то ціна не влаштовує, то сама будівля не подобається. У таких випадках на допомогу приходять ріелтори, які професійно знаються на ринку нерухомості і можуть допомогти клієнту зробити правильний вибір, здійснити операцію купівлі-продажу та ще й заощадити час.

Отже, сьогоднішнім гостем прес-центру газети «Неділя Закарпатські новини» є ріелтор Беата МЕНДЕЛ. Вона розповіла про те, які будинки в Ужгороді найважче продаються і які користуються найбільшим попитом.

Їй категорично забороняли народжувати, казали, що не виносить, що дитина народиться нездоровою, що сама може мати проблеми при пологах, але  вона більше за все на світі мріяла про дитину. Тож не послухала нікого, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Тамара Кіш була з багатодітної родини. У неї було троє менших братів та дві сестрички. До дитячого сміху в хаті звикла змалечку. Бавила менших, вчила їх ходити,  потім читати, писати, водила в школу.

Вийшла заміж у 19, заочно здобувала освіту економіста. У 20 народила Богданчика. Здавалося, її щастю не було меж. Молода жінка раділа кожному новому слову сина, потім насолоджувалась його дзвінким співом. Хлопчик подавав великі надії,як вокаліст. Хотів займатися боксом, але турботлива матуся боялась за його здоров’я, не дозволила, вирішила, хай краще танцює і записала його ще й на хореографію. Ні співаком,ні танцюристом хлопець не хотів бути. Сказав: іду вчитись на юриста. Й пішов. Але на першому ж курсі трапилося нещастя. У гуртожитку старші хлопці так побили Богдана, що він помер.

Культ задоволення знищує сьогодні західні держави
Враження після традиційного святкування Різдва у родинному колі, пише gazeta.ua.Напередодні це справжній подвиг людської праці і витрат. Так само, це масове поклоніння “богу їжі” за кількаденним святковим столом. І цьому є глибоке ментальне пояснення.

Ми бачимо, як культ задоволення знищує сьогодні західні держави. Колишні метрополії так зосередилися на задоволенні від життя, що зараз не бачать очевидних буттєвих небезпек. Або бачать, але так звикли до цієї благодаті, що не хочуть виходити із зони комфорту, навіть коли над ними нависають страшенні загрози.

Останнім часом до Ужгорода усе частіше прилітають лебеді. Минулої зими на Ужі їх було майже 30. У цьому році періодично теж на річці з’являються білопері красені.

А пташина родина на озері «Кірпічка» взагалі стала відомою на всю Україну і за життям пташенят стежать не лише місцеві, але й усе Закарпаття. Утім не лебедями єдиними живе Ужгород. У місті ще багато інших рідкісних та цікавих пернатих.

І найбільше про них знає орнітолог Оксана СТАНКЕВИЧ-ВОЛОСЯНЧУК.

У прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини»ми говорили з нею про пернатих столиці Закарпаття.

Дивовижні фото, зроблені  під час подорожі в гори зробив фотограф Кароль Ніенартович.

Як повідомило видання Bored Panda, він закарбував у вічності казкові краєдиви Судет та Карпат.

Протягом багатьох років фотомитець блукає мальовничими місцинами в пошуках ідеальних зимових картин.

Ужгород – місто кохання! Саме такий бренд потрібно створювати місту! А передумови для цього всі є.

Передусім, маємо пішохідний міст, який перетворився на місце зустрічей закоханих і весь обвішаний колодками.

«Гадаю, що пішохідний міст навіть отримав другу назву – Міст Кохання. Там освідчуються, увічнюють почуття, – каже історик Роман ОФІЦИНСЬКИЙ. –

Скільки ж на його перилах навісних замків, залишених закоханими?! Якось я порахував їх. Виявилося, що цих колодок тисяча з одного боку і півтисячі – з іншого. Отже, кілька тисяч ужгородців символічно зафіксували взаємну сердечну прихильність, а ключі викинули у воду. Серед тих замків є вишукані взірці художньої обробки металу з іменами, ініціалами. За атрибутикою це найромантичніша частинка, серце Ужгорода.

У ролі замовника підпалу в Ужгороді, можливо, виступив Мануель Оксенрайтер – сподвижник АДГ, відомий прокремлівськими поглядами. Міхал Прокопович, головний підозрюваний у справі про підпал Угорського культурного центру в Ужгороді в Закарпатській області України в 2018 році, на суді в Кракові заявив, що в ролі замовника злочину виступив громадянин Німеччини Мануель Оксенрайтер (Manuel Ochsenreiter), пише novynarnia.com.

Як повідомляє газета Der Tagesspiegel, Оксенрайтер – співробітник бюро Маркуса Фронмайера (Markus Frohnmaier), депутат бундестагу від правопопулістської “Альтернативи для Німеччини” (АДГ) в федеральній землі Баден-Вюртемберг.

Легенди краю розповідають, що з 1820-30-х років австрійські підприємці, яким належали навколишні ліси та гори, родини Ґрьодль і Шмідт, спорудили перші гірськолижні витяги і трампліни на горі Погар.

На жаль, точних даних про це немає. Відомо, що розвиток Славська як курортного містечка розпочався в кінці ХІХ ст., чому сприяло прокладання залізниці зі Львова до Мукачева у 1887 р.

Новий гірськолижний курорт Карпати отримали на початку ХХ ст. – на Погарі працював підйомник на кінній тязі. Коні ходили по колу навколо великого колеса, на яке був намотаний трос із прив’язаними до нього саньми – залишки цього пристрою було видно ще півстоліття тому.

38-річна мукачівка, мати трьох неповнолітніх дітей, вирішила продати в трудове рабство звідну сестру та її трирічного сина. Навіть знайшла покупця, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Крім того, неодружена багатодітна мати мала ще й непогашену судимість, ніде не працювала, була незаміжньою.

Після смерті співмешканця її 39-річна звідна сестра опинилася у скруті. Крім того, вона була інвалідом 3-ї групи і роботи не мала.

Однак, отримавши сумнівну пропозицію, покупець звернувся із заявою до правоохоронців та погодився на залучення до проведення негласних слідчих дій з метою документування злочину.

zakarpatpost.net