Закарпатцям варто повчитись перетворювати викинуті жувальні гумки на корисні речі

Жувальні гумки, які люди викидають прямо на тротуари, створюють багато проблем і незручностей: вони приклеюються до черевиків, забруднюють вулиці, стають смертельно небезпечною їжею для птахів. Щоб очистити доріжки від жуйок, міста витрачають мільйони. Але студент-дизайнер із Великобританії знайшла рішення цієї проблеми — переробляти жуйки на новий унікальний полімер.

Після підрахунку того, скільки грошей в Англії щорічно витрачається на очищення громадських місць від жувальних гумок, британський студент-дизайнер Анна вирішила, що потрібно шукати вихід із ситуації, що склалася, пише epochtimes.com.

Вона зрозуміла, що повинен бути кращий спосіб впоратися з цією величезною кількістю сміття. Тому у 2006 році вона вирушила до хімічної лабораторії з метою знайти спосіб переробки жувальних гумок на новий пластичний полімер, який можна було б використовувати для промислових процесів лиття.

У 2008 році Анна створила контейнер-посудину, який не лише може використовуватися для збору використаної жувальної гумки, але й сам виготовлений із вживаних жуйок. Такі контейнери можна розміщувати в місті, так само, як і звичайні сміттєві баки.

Коли контейнер заповнюється, його забирають, і весь його вміст і оболонку переробляють на нові речі (чоботи, канцелярські товари тощо), у тому числі і на нові баки.

Ця ініціатива може стати справжнім порятунком від жуйок для таких країн, як Великобританія. Тільки в Лондоні на Оксфорд-стріт безвідповідально викидаються кожного дня в середньому 30 000 штук жувальних гумок. Щороку на дорогах Великобританії можна знайти 3,5 мільйона викинутих жуйок.

Щорічно британський уряд витрачає 150 мільйонів фунтів стерлінгів (близько $230 мільйонів), щоб видалити в середньому 7 тисяч тонн жувальних гумок із вулиць Великобританії.

Якщо тільки 10% цього сміття виявиться в баках, створених Анною Буллс, із цього матеріалу можна буде виготовити 1 мільйон контейнерів.

Наразі у декількох містах Великобританії проводиться кампанія «Жувальна гумка». Її мета — відучити людей викидати жуйки на тротуари. За кожен такий вчинок доведеться заплатити чималий штраф — 80 британських фунтів (близько $125).