Закарпатцям на замітку. Чим підгодовувати взимку пернатих

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини»розповіла орнітолог Оксана СТАНКЕВИЧ-ВОЛОСЯНЧУК.

“Хліб – це неприродна їжа для птахів, – наголосила вона. – Лебеді  їдять в основному водні рослини, водні організми, які там є, можуть бути мальки, якісь молюски, рачки (не плутати з раками), водні комахи. Крім того, вони як гуси пасуть, в основному люблять злакові рослини. А щодо хліба, то все неприродне є не дуже добрим для організму, негативно впливає на травну систему, особливо коли мова йде про маленьких пташенят. Якщо лебедят годувати хлібом, вони можуть навіть загинути.

Загалом підгодівля рекомендується в зимовий період, коли в основному водне дзеркало замерзає і птахи знаходяться на ділянках, де можуть плавати. Тоді у них обмежена можливість харчуватися і їх потрібно підгодовувати. Найкраще пригощати їх висівками, кашами. Знову ж таки хліб – не найкраща їжа. Звичайно, в містах лебедів підгодовують і люди частіше обирають хліб, бо це запропонувати найпростіше. Але коли в їхньому раціоні з’являється досить серйозний сегмент борошняних виробів, це – погано і не дуже здорово для них. Влітку взагалі я б сказала – не треба підгодовувати. Лебедям можна приносити траву, якщо вони бояться пасти далеко від берега. Але вони знаходяться в озері, де є все. Там дуже багато водоростей і різних організмів, які вони можуть ловити собі. Насправді харчування в них різноманітне і не треба його псувати хлібом. Він просто зайвий.

Поради щодо інших пернатих ми взяли з pernatidruzi.org.ua.

Навіть у зимовий час кожен вид птахів живиться певним видом їжі. Від того, що ви насиплете у годівницю, буде залежати видовий склад птахів-відвідувачів. Нижче описані основні види поживи, які можна використовувати у зимовій підгодівлі.

Просо, овес, пшениця

Улюбленою поживою деяких птахів є насіння різних рослин, особливо злаків. Насипавши в годівницю просо або овес, ви привернете до неї горобців, щигликів, зеленяків та інших зерноїдних птахів. Не варто забувати, що голуби також із задоволенням видзьобують будь-яке зерно.

Насіння соняшнику

Найбільш універсальна пожива для птахів-зимувальників. Його можуть поїдати як різноманітні зерноїдні птахи, так і синиці, повзики, дятли, тощо. Велика кількість рослинних жирів всередині насіння соняшнику робить їх важливим джерелом енергії в умовах зимових холодів.

Сало, м’ясо

Ці продукти так само можна використовувати для зимової підгодівлі птахів. Їх дуже люблять синиці, повзики і деякі інші види птахів. Але варто пам’ятати, що птахам можна пропонувати тільки несолоне сало або м’ясо. Як правило, шматочки сала нанизуються на мотузку, що вішається на гілках дерев або кущів. Поживу з сала або м’яса потрібно розміщувати таким чином, щоб вона не дісталася воронам, сорокам, галкам, а також кішкам і собакам.

Сушена горобина та глід

Ягоди горобини і глоду залучають найгарніших пернатих зимувальників – снігурів і омелюхів. Плоди потрібно заготовляти і висушувати заздалегідь, з осені.

Насіння клена та ясена

Різні види кленів та ясенів – одні із найпоширеніших дерев зелених насаджень. Насіння цих дерев носять назву крилаток. Велика їх частина облітає з дерев восени і стає недоступною для птахів. Крилатки збирають восени і вивішують на годівниці. Їх люблять поїдати снігурі, омелюхи та деякі інші відвідувачі пташиних їдалень.

Шишки, жолуді, горіхи

Шишки слугують основою зимового раціону дятлів і шишкарів. Сойки з осені роблять запаси жолудів, ховаючи їх у затишних місцях. Взимку прихована пожива служить гарною підмогою. Заготовивши з осені шишки, горіхи і жолуді, ви можете привабити до своєї годівниці не тільки дятлів і сойок, але і білок.

zakarpatpost.net