Здорове харчування: як закарпатцям вибрати і споживати насіння льону

Чим корисне

Насіння льону – цінне джерело ненасичених жирних кислот омега-3, тому їх радять вживати при високому рівні холестерину і для виведення «поганих» жирів з організму, пише популярна на Закарпатті газета «Домашня кулінарія».

Міститься в ньому і якісний білок, незамінні амінокислоти і вітаміни майже всієї групи В. Багато в продукті рослинного кальцію, який повністю засвоюється. Ще містить велику кількість цинку, що особливо актуально для чоловіків, адже дефіцит цього макроелементу впливає на статеву функцію.

Але найбільш ефективний льон при запорах і запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Справа в тому, що насіння льону багате розчинною клітковиною, яка при настоюванні утворює своєрідний слиз. Він обволікає ШКТ, тим самим знімаючи запалення. При регулярному застосуванні поліпшується робота кишечнику і нормалізується травлення. А завдяки лігніну продукт виводить з організму токсини.

Секрети вибору

Корисними властивостями володіє як насіння льону, так і лляна олія. Головна відмінність в тому, що з олії ненасичені жирні кислоти омега-3 засвоюються краще. Насіння ж є найціннішим джерелом клітковини. Тому вибір залежить від ефекту, який хочете отримати.

Лляну олію купуйте тільки в темній скляній тарі і зверніть увагу на термін придатності. Вона повинна бути максимально свіжою – в ідеалі до місяця. Після розкриття пляшки її можна зберігати в холодильнику не більше двох тижнів, тому краще купувати маленькі баночки. Олія повинна мати солодкуватий смак: якщо стала гірчити – зіпсувалася.

На відміну від олії, насіння може зберігатися близько року. Його краще купувати в упаковці, а не на вагу. Найголовніше – не купуйте перемелене: коли ми перемелюємо насіння, олія виходить назовні, окислюється, а вже через тиждень суміш стає гіркою. Тому подрібнюйте насіння перед прийомом.

Приймаємо на постійній основі

Добова доза насіння льону в профілактичних цілях – 30-40 г. Це – універсальний продукт, який можна поєднувати з усім! Але не варто піддавати продукт термообробці. Висока температура нейтралізує корисні речовини, хоча позитивний ефект для  шлунково-кишкового тракту залишається.

Насіння можна вживати як на постійній основі, так і курсами по 2 тижні. Серед протипоказань – камені в нирках і сечовому міхурі. При загостренні запальних процесів в шлунку краще приймати тільки слиз без насіння. Можна їсти насіння льону сухим – добре пережувати і запити водою. Правда, у великих кількостях так його приймати не слід: можуть бути зневоднення і запори.

Що стосується лляної олії, її п’ють натщесерце по 1 ч. ложці. При цьому не застоюється жовч. Курс – 2 тижні. Якщо від чистої олії нудить, можна додавати її в салати. Приймати олію натщесерце не можна при гострому панкреатиті і холециститі, при жовчнокам’яній хворобі.

Лляна каша

Це кращий варіант, якщо у вас постійно болить шлунок, відчувається тяжкість в кишечнику або було отруєння. Готувати її потрібно свіжу, кожен день.

Знадобиться (на 1 порцію):

насіння льону – 30 г

мед – 1 ч. ложка

чорнослив – 2-3 шт.

Звечора залийте насіння льону склянкою води. Вранці додайте ще 100 мл води і заздалегідь розмочений чорнослив. Перелийте суміш в блендер і перемеліть, додайте мед. Вийде рідкувата кашка. У лікувальних цілях її потрібно їсти мінімум 2 тижні двічі на день – на сніданок і перед сном. Після можна вживати її один раз у день в якості будь-якого прийому їжі (навіть полуденку).

Суп-пюре для схуднення

Якщо з’їдати його щодня на обід, то за 2 тижні можна скинути до 2 кг ваги (звичайно, за умови, що ви дотримуєтеся правильного харчування).

Вам знадобиться (на 1 порцію):

гарбуз – 200 г

рослинне молоко або йогурт – 100 г

насіння льону – 3 ст. ложки

курага – 2-3 шт.

мед – 1 ч. ложка

Гарбуз почистіть, зваріть, наріжте шматками і складіть в блендер. Залийте молоком або йогуртом. Додайте розмочену курагу, насіння льону (перемеліть в кавомолці) і мед. Ретельно перемеліть.

Вітамінна паста

Підвищить імунітет навесні. Її можете приготувати на весь тиждень: зберігайте в холодильнику і вживайте по 1 ст. ложці вранці і ввечері.

Вам знадобиться (на тиждень):

насіння льону – 200 г

волоські горіхи – 5 шт.

лимонна цедра – 2 ст. ложки

сухофрукти (курага, родзинки, чорнослив) – по кілька штук

Насіння перемолоти в кавомолці. Заздалегідь розмочити сухофрукти і перекрутити їх на м’ясорубці. Волоські горіхи подрібнити, додати цедру. Добре змішати і скласти в скляну банку.

 zakarpatpost.net