Люди боялися, що вибухне ГЕС і село піде в повітря. Сьогодні почалося прощання з монахом, який згорів на Хустщині

Як раніше повідомляв zakarpatpost.net, у присілку ГЕС села Нижній Бистрий Хустського району уночі 17 січня сталася пожежа.

Загорілася будівля колишнього дитячого садочка. Останнім часом там був монастир. Будівлю купили  для використання у духовних цілях. Осередок пожежі знаходився в мансардному приміщенні.

Про це газеті «Неділя Закарпатські новини» повідомила місцева вчителька Ярослава Росоха.

Люди, помітивши вогонь, страшенно перелякалися, боялися, що вибухне ГЕС, адже споруда знаходиться на території гідроелектоостанції. На місце події прибули лікарі та вогнеборці з Хуста.

За інформацією У ДСНС в Закарпатській області, на час прибуття пожежних підрозділів, вогнем було охоплено другий поверх будівлі.

“Площа пожежі складала 105 кв.м. О 01:30 займання вдалося локалізувати, ліквідація ж тривала до 05:00. У ході гасіння пожежі на місці було виявлено тіло людини 1980 р.н. Завдана матеріальна шкода та причина пожежі встановлюються. Вогнем знищено дах та кімнати мансардного поверху на площі 105м2, а також речі домашнього вжитку”, – йдеться у повідомленні.

Крім того,  стало відомо, що під час пожежі загинув один із монахів – о. Юліан Юськів. Іншому вдалося врятуватись.

“Отця Бориса наші місцеві хлопці витягли зі сходів, що вели на дах. Там були житлові приміщення, влітку зробили ремонт, тож цей пластик дуже швидко почав горіти. Крім того, ми ще не знали, скільки балонів там на кухні, боялися, що згорить ГЕС. Монахи дим не чули, бо, йомвірно, заснули і зачаділи, якщо не рятувалися. А кажуть, що загорання почалося з каміна чи димаря”, – зазначила пані Ярослава.

За її словами, монаха, що вижив доправили до лікарні. Зараз він лікується в Ужгороді.

“Там дивом уцілів іконостас, стіл зі святими хрестами, книгами. Він був накритий скатертиною і залишився неушкодженим.  Отця Бориса витягли на сніг за більше ніж за півгодини до приїзду пожежників Іван Дем’яновський та Юрій Дядюк. Вони передали його в руки сміливим рятувальникам – Івану Рососі й Михайлу Шустуру. Також усі намагалися урятувати  о. Юліана. Але було пізно. Вічна йому пам’ять…”

Як повідомив у соцмережі настоятель костелу святої Анни та Йоакима в Хусті о. Олександр Сулінчак, сьогодні починається церемонія прощання з о. Юліаном.

“В неділю 20-го січня від 16.00 за середьно-європейським (місцевим) часом для молитовного прощання останки новопредставленого о. Юліана Юсківа OFM знаходитимуться в римсько-католицькому парафіяльному храмі Святих Анни та Йоакима м. Хуст, – йдеться у повідомленні. – Звідси у понеділок 21-го січня о 7.00 їх буде перенесено до Свято-Вознесенського греко-католицького собору (т.зв. велика церква) для подальших похоронних обрядів:

о 9.00 заупокійної Літургії

о 10.30 священичого похорону.

О 12.30 тіло о. Юліана буде перевезено до його рідного міста – Судової Вишні (Львівська обл.) Де у вівторок 22-го січня відбудуться:

о 11.00 – заупокійне богослужіння в батьківському домі о. Юліана.

о 12.00 – Похоронна Служба Божа в парафіяльному костелі Матері Божої Допомоги Вірним і похорон на міському кладовищі”.

Отець Юліан Юськів служив у с. Сторожниця Ужгородського району, був ігуменом Свято-Успенського монастиря, адміністратором парафій в с. Нижній Бистрий парафії Святої Євхаристії у м. Хуст.

zakarpatpost.net