Чому релігійні свята для здоров’я закарпатців приносять більше шкоди, ніж користі

Унікальна природа та мінеральні води не рятують наших земляків від кишково-шлункових захворювань

Здавалося б, серед розкішної карпатської природи, де з-під землі тече цілюща вода, де багато мінеральних джерел, люди б повинні бути абсолютно здоровими, принаймні захворювань кишково-шлункового тракту гіпотетично тут не повинно бути. Але, як не дивно, наша область є одним із лідерів в Україні серед гастроентерологічних недуг. Як таке може бути? Які наслідки може мати переїдання нашими земляками в період зимових свят? Чи може нашкодити здоров’ю піст? Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з кандидатом медичних наук, доцентом кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб УжНУ, лікарем-гастроентерологом Наталією КУРЧАК.

Наталіє Юріївно, як пояснити парадокс, що до нас їдуть лікуватися люди з інших областей, а самі закарпатці хворіють на кишково-шлункові захворювання?

Перш за все, парадокс у тому, що наші краяни не дотримуються водного режиму, нема культури пиття води. Мінеральної води в нас багато, але згадуємо про неї тоді, коли щось турбує. Тому краще проводити профілактику, ніж лікувати. Наше Закарпаття дійсно багате мінеральними водами, але вони саме лікувально-столові. Для щоденного вживання вони не практикуються. До них є певні покази, протипокази, рекомендації щодо вживання – до чи після їжі, в теплому чи холодному вигляді. Призначати як їх пити повинні лікарі, лікарі санаторно-курортних закладів. Я би порадила вживати природну мінеральну воду (малої мінералізації). Потрібно пам’ятати, що одну воду п’ють, а іншою лікуються. Тому раджу купуючи, мінеральні води в супермаркетах завжди звертати увагу на склад ( мінералізацію) води. Для щоденного вживання корисна природна мінеральна вода. Її можна пити у великій кількості, якщо нема протипоказів, щодо обмеження рідини.

Але якби ми дотримувалися водного режиму, хоча б елементарних правил, скажімо, пили по 30 мілілітрів води на кілограм ваги, загострень кишково-шлункових захворювань було б набагато менше. Принаймні, у період релігійних свят, коли в нас щедро накривають столи.

А що скажете щодо джерельної води?

Джерельна вода безпечна з таких джерел, які пройшли хімічне та бактеріологічне дослідження. За хімчним складом води ми будемо орієнтуватись, яка мінералізація води джерела і водповідно чи цю воду можна вживати щодня чи тільки з лікувальною метою. За результатами бакдослідження орієнтуємось чи нема у воді патогенних та умовно патогенних бактерій, тобто чи взагалі вода придатна для пиття. Їх у нас багато. Є у Свалявському районі, у Квасах Рахівського, у Нижньому Солотвині Ужгородського району та в інших куточках нашого краю.

Закарпатська традиційна кухня далеко не ідеальна для того, щоб людина була здоровою: гостре, перчене, жирне… бограч, шовдар, ковбаси домашні, гурка та багато інших страв у нас на столах є невід’ємним атрибутом святкувань. Плюс маса ще іншого… у тому числі тістечка, олів’є та алкоголь. Як при цьому всьому залишатися здоровим?

Досвід показує, що після новорічно-різдвяних свят, після Великодня закарпатці частіше хворіють на кишково-шлункові захворювання. Наші релігійні свята відзначаються так, що це порушує всі канони правильного харчування. Тому потрібно дотримуватися хоча б декілька простих правил, аби ускладнення, які виникають після переїдання,  звести до мінімуму. Передусім, не раджу перед святами голодувати, як у нас звикли. Багато хто перед Різдвом цілий день голодує і їсть лише увечері. Цього робити не варто. Якщо ми пропускаємо сніданок і обід, це погано відбивається на нашому організмі. Краще трохи поїсти вранці, в обід і увечері, але не переїдати. У харчуванні також важливо вміти сказати собі «стоп», не їсти те, що для організму є вже зайвим. Також їжа має бути різноманітною. Найкраще вживати овочі у будь-якому вигляді, кому які до вподоби. Вони мають низьку калорійну цінність і багаті на клітковину, вітаміни, мікроелементи. Вони не створюють великого навантаження на наш організм. Також варто дотримуватися правильного водного режиму, особливо під час різних святкувань, тим більше, якщо доводиться вживати алкоголь. Після кожного прийому склянки спиртного, бажано випити склянку води. Не слід зловживати і солодким, газованими напоями, адже це – зайві калорії, плюс газовані води не є корисними для здоров’я. Але якщо вже все ж виникнуть якість проблеми, раджу не займатися самолікуванням. Завдяки рекламі на наших екранах, у нас виникає асоціація, що під час святкувань можна їсти і пити все, а потім прийняти чудо-таблетку і ніяких проблем не буде. У нас дуже широко рекламуються препарати для покращення травлення, люди йдуть у аптеки, купують їх, вживають і забувають про культуру харчування. Така «творчість» інколи призводить не до бажаного ефекту, а до різних ускладнень. Приймати лікарські засоби неконтрольовано не можна, їх призначити може тільки фахівець. Тобто якщо виникла проблема зі здоров’ям, треба проконсультуватися з лікарем.

Вам, як нікому іншому, має бути відомий вплив від вживання людьми ліків. Зараз медикаменти рекламують всюди, де лише можна і закарпатці активно лікуються, самі собі виписують препарати, купують їх і чекають дива.

Часто таке трапляється, що закарпатці купують ліки і неконтрольовано вживають їх і потім завдають організму ще більшої шкоди. В основному це ліки з групи нестероїдних протизапальних препаратів (знеболюючі, жарознижуючі). Якщо людині, наприклад, раз допомогло знеболююче, потім вона вже не питає лікаря, іде й купує його. Таку групу препаратів та і взагалом лікарські препарати без призначення лікаря постійно приймати не можна, лише протягом якогось певного часу, або в комбінації з медичними засобами, які мінімізують побічну дію вище вказаних груп препаратів. Тобто від вживання медикаментів у людей бували і ерозії, і виразки шлунку, дванадцятипалої кишки та НПЗП- гастропатії.

Останнім часом стали дуже популярними біодобавки. Чи справді вони такі невинні? Чи корисні?

Почну з того, що біодобавки – це не є лікарський засіб в розумінні Закону України  „Про лікарські засоби”. Не всі БАДи є неефективними. Дуже велику частку з них люди приймають необгрунтовано, а не тому, що це їм потрібно.При потребі їх можна вживати. А загалом як БАД можуть продавати їжу, компонент їжі, яку потрібно вживати з їжею заради певної користі для здоров’я. Для прикладу,це хондропротектори, омега 3 та ін.Попри те, що БАДи дуже популярні, існує обмежена кількість науково- обгрунтованих доказів їх користі для здоров’я. Тобто ефективність більшості біодобавок не підтверджена жодними клінічними дослідженнями.

Але в нас як буває… хтось почув, що знайомому, родичу, другу це допомогло, починає і сам приймати.  Та іншій людині це може бути зайвим для організму. Біодобавки можуть бути корисні для людей з певними медичними показами, які має визначити лише лікар. До того ж ніяка біологічно активна добавка не може замінити натуральний продукт, правильне збалансоване харчування. Тому першочергово ми маємо споживати якісні продукти, багаті вітамінами, мікро- та макроелементами. І тільки тоді можна говорити про біологічно-активні добавки і то тільки в такому випадку, якщо їх призначить лікар.

Ставлення до посту на Закарпатті особливе. Корисний він чи шкідливий?

Я сама християнка і дотримуюся посту, але завжди кажу, що його суть полягає не тільки в обмеженні себе у вживанні того чи іншого продукту. Передусім потрібно звертати увагу на вік, чи це дитина, чи вагітна жінка, чи людина похилого віку, чи існують якісь патології. Адже є ряд захворювань, при яких і так не можна вживати ті чи інші продукти. До посту ставлюся позитивно, але раджу підходити до цього питання без «перегибів», враховувати, індивідуальні особливості організму.. Найкраще радитися з лікарем. Обмеження якогось харчового продукту корисне, це дає трохи стрес для організму, але якщо ще й голодувати при цьому, це може бути небезпечно. У нас, римо-католиків, немає такого суворого посту, як у деяких конфесіях. Можна обмежитися, вживати в меншій кількості їжу, але не відмовлятися повністю. Або приймати пісну їжу раз на добу з обов’язковим вживанням води.. А щоб повністю відмовитись від їжі, до цього треба спеціально готуватися, підходити свідомо. Діти до 14-15 років взагалі дотримувати посту не повинні. Навіть церква не радить такого робити. Зовсім не їсти 12 годин чи добу може лише доросла здорова людина. І при цьому, наголошую, слід дотримуватися водного режиму.

А як після того, скажімо, коли на перший день Різдва чи Великодня люди об’їдаються. Чи безпечні такі стреси для організму?

Небезпечні. Але якщо проблеми виникли, раджу не займатися самолікуванням. При переїданні збої зі здоров’ям виникають часто, при цьому загострюється або посилюється симптоматика тих захворювань, які є у людини. Тому перед святами, якщо в когось є хронічні захворювання, рекомендуємо слідкувати за кількістю вживаної їжі, або приймати певні препарати, або взагалі відмовитися від деяких страв. А загалом таке спостерігається нерідко, що після великих релігійних свят закарпатці до нас звертаються частіше.

Але свята на Закарпатті – це ще й алкоголь. Дехто лікує похмілля аспірином. Чи це безпечно?

Споживання великих доз алкоголю викликає інтоксикацію в організмі. Аспірин має знеболюючу дію, може знімати симптоми головного болю. Але після надмірного вживання спиртного організм, у першу чергу страждає від зневоднення. Людина відчуває сильну спрагу через дисбаланс рідини. При алкогольному отруєнні організм втрачає велику кількість вітамінів та мікроелементів. В першу чергу потрібно поповнити організм рідиною, найкраще негазованою мінеральною водою. Тому аспірин не може бути основним методом лікування похмілля. Хіба що додатковим, який буде направлений на зняття симптомів похмілля.

Загалом якщо в людини є сильне алкогольне отруєння допомогти може лише спеціальне лікування в умовах стаціонару, палаті інтенсивної терапії. Там проводять справжню детоксикацію.

Останнім часом широко популяризуються дієти. Але чи всі вони безпечні і якій можна довіряти?

В медицині існують спеціальні дієтичні столи (15 столів )за Певзнером або дієти – ситема дієт по групах захворювань. У лікувальних закладах хворим призначають відповідні дієти залежно від характеру їхнього захворювання. Що ж стосується схуднення, то якщо людина десь вичитала, хоче проекспериментувати, хоче спробувати одну із популярних дієт краще хоча б по декільком пунктам переконатися, що вона відповідає основним принципам збалансованого харчуваннята не нашкодить вашому здоров’ю. Перше, на що варто звернути увагу, це те, хто є автором дієти. Одна справа, якщо це лікар, а ще й дієтолог, тоді вірити рекомендаціям можна, інша – коли дієту пропонує людина з вулиці, якась жінка, для якої таке харчування дало ефект. Не гарантія, що для кожної наступної людини це також буде корисним та ефективним. Також варто відкинути різні моно-дієти. Вони перечать принципам збалансованого харчування і ефективними бути не можуть.Крім того, будь-яка дієта, яка вимагає вживання одного типу продуктів харчування, може бути шкідливою для здоров’я. Якщо середня добова калорійність для жінок складає приблизно 2 тисячі кілокалорій, для чоловіків 2500, від цього потрібно відштовхуватись. Хочемо схуднути, маємо споживати приблизно на 500 кілокалорій на добу менше. Добре вести щоденник. Є зараз різні онлайн-калькулятори, є таблиці, де можна подивитися, які харчові продукти скільки кілокалорій містять. Це треба записувати і так за декілька днів можна скласти собі цілісну «картину», скільки кілокалорій ми вживаємо. Дієта передбачає споживання меншої кількості калорій, щоб витрачати більше енергії, ніж отримуєте з їжею.. Крім того, закликаю не вірити тим дієтам, де пишуть, що раз і назавжди за тиждень-два можна схуднути на 10, 15, 20 кілограмів. Не існує такої дієти. А якщо й існує, то корисною для здоров’я вона не буде, та й відбудеться схуднення не за тиждень і не за два.

Найкраще фізіологічне схуднення – це приблизно від півкілограма до кілограма на тиждень. Також часто жінки думають: «От посиджу на дієті і все в мене потім буде в порядку!». Але все не так. Дієта повинна бути довготривалою. Вона повинна стати способом життя.

Тож якщо дієта відповідає таким показникам, її радити можна. Все решта є сумнівним.

А що скажете про содову дієту? Зараз про неї багато пишеться і говориться. Суть її така, що їсти можна все, але при цьому приймати харчову соду.

Загалом у моїй практиці зустрічалося таке, що пацієнтам радили соду, перекис водню приймати. Я не підтримую такі рекомендації і взагалі не існує в медичній літературі науково-обгрунтованих доказів для перорального ( через рот) прийому даних речовин.. Я дивуюся, хто загалом може рекомендувати приймати внутрішньо перекис. Сода в якійсь мірі може допомогти пацієнтам з кислотозалежними станами, проте згодом за зворотнім ланцюгом кислотність шлунку навпаки підвищуєтьсята такі нерідко експерименти ведуть до виразкової хвороби шлунку та дванадцятипалої кишки. Більше того, вона підвищує рівень натрію і знижує рівень калію, кальцію та магнію що може викликати порушення з боку серцево-судинної системи. Знаю, що сода зараз дуже популярна, але я б лікуватись нею не радила.

Чим взагалі небезпечне ожиріння?

Є багато причин ожиріння. Візьмемо, для прикладу, надмірне вживання їжі. Підтримання постійної нормальної ваги тіла зменшує ризик таких захворювань, як цукровий діабет, метаболічний синдром, серцево-судинні захворювання, навіть онкологію. Тому треба стежити за тим, яку кількість і якої їжі ми споживаємо. Ми звикли звертати увагу на цифру, що показують ваги. Це важливо, проте через індивідуальні особливості тіла, не завжди загальна вага є точним показником. Визначити оптимальну вагу можна за допомогою індексу маси тіла. А індекс маси тіла (ІМТ) можна розрахувати, поділивши масу тіла (у кілограмах) на квадрат росту (у метрах квадратних). Показник від 18,5 до 24,9 – норма, від 25 до 29,9 – надмірна вага, від 30 і вище – 1,2,3 ступінь ожиріння. Менше 18,5 і таке буває – це недостатня вага.

Важливим додатковим параметорм є окружність талії, який доповнює ІМТ і також відображає ризик захворювань. Для цього достатньо мати сантиметрову стрічку і визначити об’єм талії. У жінок показник має бути в нормі до 80 сантиметрів, у чоловіків до 94. Якщо більше, можна говорити про так зване абдомінальне ожиріння ( накопичення жиру на рівні талії, в черевній порожнині). Воно більш небезпечне, що більша частка такого жиру в організмі , то вищі ризики появи захворювань, про які я згадувала раніше. Визначити це все можна самостійно в домашніх умовах.І хоч надлишок жиру вже є негативним індикатором, важливим є факт, де саме він накопичується, тому не забувайте вимірювати вашу талію.

За співвідношенням об’єму талії до об’єму стегон ( у сантиметрах) можна також визначити підвищені ризики для здоров’я через надмірну вагу. Ризики для здоров’я кардинально зростають, якщо цей кофіцієнт для жінок складає вище 0,85, а для чоловіків- 0,95. Якщо показники вищі, радимо передусім переглянути раціон харчування та бути активними. Це найбільш ефективні інструменти для підтримання здорової ваги.

Чим пояснити неприємний запах із роту?

Існує міф, що неприємний запах із роту (халітоз) виникає тоді, коли в людини є проблеми зі шлунком. Так, це теж причина, але вона аж на третьому місці. У першу чергу я раджу таким пацієнтам пройти консультацію стоматолога, бо передусім це – стоматологічна проблема. Також може бути інфекції дихальних шляхів, тобто різні хронічні запальні процеси носоглотки: синусити, риніт, тонзиліт. Це теж може спричиняти неприємний запах. Якщо ці проблеми виключено, тоді причину починаємо шукати ми. Також варто пам’ятати, що не залежно від того, що саме слугує причиною неприємного запаху з роту в більшій мірі „винна” слина, точніше її недостатніть.Таке буває з віком, особливо у літніх людей, коли зменшення притоку слини неминуче. Бактерії, які знаходяться в ротовій порожнині „ розцвітають” при відсутності повітря. Слина збагачена киснем активно перешкоджає їх розмноженню. Часто неприємний запах із роту буває зранку, бо коли ми спимо, слини виділяється менше. Такого запаху легко позбутися поснідавши та почистивши зуби не забуваючи при цьому почистити язик. Тому треба розрізняти, коли цей запах виникає: вранці чи постійно. Якщо мова йде про гастроентерологічні захворювання, це може бути при стравохідно-діафрагмальній килі, пілоростенозі, гастроезфагеальній рефлюксній хворобі.

Гастрит – захворювання невиліковне. Це правда чи міф?

Це – міф. Гастрит – це хронічний запальний процес слизової оболонки шлунку. Вже давно доказано, що причиною гастриту, виразкової хвороби шлунку та дванадцятипалої кишки в більшості випадків ( 80% ) зумовлена бактерією Helicobacter pylori. На сьогоднішній день такий гастрит успішно лікується антибіотиками. Лише 20 відсотків – інші причини: дуодено-гастральний рефлюкс, спосіб харчування, шкідливі звички, вживання медичних препаратів, які подразнюють слизову оболонку шлунка. Тобто, при усуненні етіологічних факторів та після адекватного призначеного лікарем лікування у пацієнта є великі шанси на одужання.

Чи стрес впливає на травлення?

Стрес провокує, але не може бути причиною захворювань, скажімо, того ж гастриту. При стресі можуть відбуватися спазми в шлунку. Пацієнти скаржаться, що після чогось пережитого, в шлунку «все стоїть каменем», або виник розлад кишково-шлункового тракту, наприклад, діарея. Тобто стрес запускає ті чи інші проблеми в травній системі, але не може бути причиною їхнього виникнення.

 Із якими проблемами до вас найчастіше звертаються закарпатці і хто частіше – чоловіки чи жінки?

Частіше звертаються жінки. Щодо кількості звернень, то для захворювань кишково-шлункового тракту характерна сезонність. Осінь-весна – більше пацієнтів, літо-зима – менше. Що стосується причин, то приходять із болями в шлунку, черевній порожнині, розладами – закрепами чи проносами. Вік – різний. Є підлітки, студенти. Раніше частіше зверталися люди старшого віку, тепер – дуже багато молоді. Пов’язано це з неправильним харчуванням (фастфуд, чіпси, сухарики, кола тощо), зі стресами.

А яка ваша улюблена страва?

Із професійної точки зору намагаюся годувати свою родину і їсти сама м’ясо нежирних сортів чи відварене, чи запечене, різні свіжі салати та овочі. Якщо картопля, то готую краще не пюре, а печену. Так вона є більш корисною. З часом людина усвідомлює, що якщо ми самі не будемо нічого для свого здоров’я робити, то цього не зробить ніхто. Цукор намагаюся не вживати взагалі, для мене він не є корисним.

Розкажіть про себе як про людину: чим займаєтесь у вільний час, куди подорожуєте, що читаєте.

Коли є вільний час, можу кудись поїхати, якщо є можливість, то на екскурсії за кордон, у подорожі. На вихідні – десь пройтися містом, побути разом з своєю родиною. Читати люблю дуже. Читаю багато фахової літератури, зараз є для цього широкі можливості. Коли я вчилася, нову медичну інформацію знайти можна було лише в медичній бібліотеці. Добре, що тепер є багато онлайн-навчань, можна вдосконалюватися навіть не виходячи з дому. Щодо хобі, то зараз займаюся фізичними вправами по методиці Голтіса «Зцілюючий Імпульс». Мені імпонують їхні принципи харчування, спеціальні вправи для хорошого самопочуття. Це – не виснажливі тренування, а заняття у комфортному режимі і підходять для будь-якої вікової категорії.

Поділіться веселою історією з життя.

Нещодавно мій пацієнт, у якого було діагностовано гельмінти, прийшов на прийом. Я йому призначила лікування. Через два-три дні він телефонує: «Наталіє Юріївно, а в мене є ще й собаки. Які ви мені порадите препарати їм давати?» Пояснюю йому: «Я лікую людей, а не тварин. Вам треба звернутися до ветеринара. Хоч я і багато вчилась, але не можу знати, що давати собаці від паразитів. Але надзвичайно приємно, що ви вирішили довірити мені не лише себе, але й своїх улюбленців». Було дуже смішно і мені, і йому також.

Спасибі за розмову! Успіхів вам, процвітання, здоров’я та здійснення всіх задумів.

Марина АЛДОН, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net