Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 22 січня

День на Закарпатті був багатим на події.

Вчора газета «Неділя Закарпатські новини» відзначила 15-річний ювілей.

Прийшли вшанувати колектив редакції як керівництво міста, установ та організацій, так і творчі колективи, діячі культури та мистецтв, духовні лідери Закарпаття.

З нагоди свята у Закарпатському академічному обласному театрі ляльок пройшли урочистості.

А «неділівці» вітали гостей 6-кілограмовим іменним тортом і свіжим номером видання.

Як розповів голова редакційної ради газети «Неділя Закарпатські новини» Михайло НОСА, за 15 років вийшло 780 номерів газети. Було записано і надруковано 712 інтерв’ю. Журналісти підготували 326 спеціальних репортажів. В газеті було надруковано біля 31 тисячі фото. Літредактори і коректори за 15 років відредагували в середньому біля 12 тисяч сторінок.

«Газета «Неділя Закарпатські новини» має вже 15-річну історію. Почала вона виходити з 2003 року. Власне видавничий дім Валерія ТИМОШЕНКА – це не лише газета «Неділя», але й «Закарпатські оголошення», «Господарські поради», «Домашня кулінарія», «Програма на тиждень», «Робота та навчання», «Поради» та інші друковані й інтернет-видання, – каже редактор газети «Неділя Закарпатські новини» Оксана ОСТРОВЕРХ. –  Маємо також багато цікавих проектів – журнал «Впливові люди Закарпаття. Топ-100», а також уже два роки виходить інший спецпроект «Успішні жінки Закарпаття». Крім того, долучаємося до культурного життя краю і разом із допомогою Ужгородської міської ради торік ми провели перший міжнародний театральний фестиваль «Монологи над Ужем». Ми завжди продукуємо нові проекти, рухаємося вперед. І це для нас цікаво, бо життя – це постійний рух.

Сьогодні в Ужгороді відзначили День Соборності України та 73-ю річницю утворення Закарпатської області у складі України. Традиційно розпочали урочистості на площі Народній, де навпроти пам’ятника Тарасу Шевченку молодь розгорнула 100-метровий український прапор.

Про це повідоляє прес-служба Ужгорожської міської ради.

Учасники урочистостей пройшли ходою зі 100-метровим прапором із площі Народної до
пам’ятника Августину Волошину на набережній Незалежності, де відбулося покладання квітів, після чого колона зі 100-метровим прапором вирушила до пішохідного мосту і ним з’єднала два береги Ужа як символ єдності Сходу та Заходу України.

Після закінчення зимових свят ялинки в Ужгороді почали викидати.

Мало кого хвилює подальша доля зрізаного дерева після того, як воно відслужило два тижні і стало більше непотрібним.

Раніше zakarpatpost.net закликав закарпатців не купувати “трупи” дерев, ставити штучні ялинки. Та, на жаль, менталіт людей такий, що більшості глибоко начхати на те, що взимку знищуються цілі ялинкові плантації.

Отже, ялинки ужгнородці активно викидають, а комунальники  відвозять їх до притулку для тварин “Барбос”

У виконанні Заслуженого академічного Закарпатського народного хору прозвучали «Молитва за Україну», «Гей, пливе кача», «Реве та стогне Дніпр широкий».

Того дня близько 16 години Михайло, знаходячись на городі позаду свого будинку у с. Великий Раковець, Іршавського району, побачив  на сусідньому городі племінницю.  Чоловік був дуже агресивно налаштованим. Він взяв до рук арматуру, яку знайшов неподалік на землі, і почав нею розмахувати, погрожуючи Світлані вбивством. Потім почав бігти за жінкою й далі вигукуючи на її адресу погрози, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Сутичка закінчилась викликом правоохоронців та судом.

Досі у області існує дуже багато забобонів, пов’язаних із першим купанням дитини. При чому, для дівчат у воду ставлять одні речі, а для хлопчиків – інші.

Детальніше про це розповіла дитячий педіатр, що підробляє масажами та купанням дітей.

«Діти багато лежать, тому масаж для них є дуже корисним. Плюс водні процедури роблять немовля більш пластичним, гнучким та загартовують.

Через це багато жінок просять мене після виписки з пологового будинку купати їхніх дітей та робити їм масажі, – розповіла газеті «Неділя Закарпатські новини» Наталія Міллер. – Цим я займаюся вже 20 років і за цей час надивилася на різне, вивчила усі можливі закарпатські забобони, пов’язані з першою купіллю, навіть змушена такі ритуали для батьків проводити сама, бо багато хто переконаний, що вони приносять щастя, достаток та здоров’я.  Перше, усім у воду ставлять золото – на багатство. Також занурюють різні предмети – на працелюбність і додають різні трави. Дівчаткам – любисток, аби її любили хлопці, різні квіти, щоб була гарною, хлопчикам – корінь петрушки – аби мали сильний статевий потяг, коли підростуть, корінь оману, що нібито дає дев’ять сил. Крім того, аби дівка була роботящою, до ванночки обережно опускають голку, а для хлопця – молоток. А ще вливають до посудини трохи молока, священної води та додають меду – для захисту від усього поганого».

Коза на Закарпатті вважається доброю годувальницею. По-перше, вона дає немало молока, по-друге, менша за корову, тож вигідніша в утриманні. Тож і не дивно, що частина закарпатців надає перевагу цим милим рогатим істотам, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Звісно, крім них багато ґазд утримують вдома ще й корів.

У 39-річного Николи з села Красна Тячівського району в господарстві є й корова, але до кіз він ставиться з особливою симпатією.

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» мав змогу подивитись, як протікає життя у високогірному селі і поспостерігати, як закарпатський господар порається зі своїм хазяйством.

На думку чоловіка, його чорна коза Маня дуже  розумна, допитлива, грайлива та всюди суне свого маленького носика.

Коза живе разом із трьома вівцями і є їм ніби старшою сестрою.

23 січня до обласного центру Закарпаття на численні прохання глядачів знову завітає відомий актор театру і кіно, заслужений артист України Юрій Дяк з моновиставою «Лайкнутий».

Заради лайків люди йдуть багато на що… Навіть страшно подумати про те, до чого може дійти людина в своєму прагненні завоювати популярність. Де проходить та межа, що відрізняє просте спілкування від божевілля, реальність від ілюзії…

Тож, обов’язково беріть із собою своїх старших дітей (15+), і приходьте 23 січня до лялькового театру «Бавка». 
Початок вистави о 18-й годині.

Квитки у касі лялькового театру, та касі ТЦ «Дастор», замовлення за тел..: (099) 319-26-20; (066) 292-22-65

Зможуть побачити виставу і мукачівці.

Показ відбудеться 24 січня у Мукачівському драматичному театрі.

Початок о 18.00

Квитки у касі театру.

zakarpatpost.net