Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 24 січня

День на Закарпатті був багатим на події.

Відновлена Боржавська вузькоколійка стане головною інфраструктурною родзинкою туристичного Закарпаття

Боржавська вузькоколійка – одна з кількох діючих вузькоколійних залізниць в Україні, її загальна довжина – 123 км, а ширина колії – 750 мм. Відновлення об’єкту – пріоритетна задача регіонального розвитку у сфері туризму, зазначає голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.

Про це повідомила прес-служба Закарпатської ОДА.

– Боржавська вузькоколійка вважається одним із символів Закарпаття, тому її відновлення є стратегічно важливим для розвитку туристичного потенціалу, – заявляє Г. Москаль. – Влітку 2017 року для популяризації вузькоколійки обласна державна адміністрація спільно з Міністерством інфраструктури України реалізували проект «Історичний потяг на Боржавській вузькоколійці» з використанням ретро-паровоза ГР-280. Проект викликав дуже схвальні відгуки як серед мешканців краю, так і серед численних туристів, і ще раз довів необхідність відновлення вузькоколійки як одного із символів краю.

Влітку 2018 року голова облдержадміністрації побував у румунському містечку Брад, де є приватне залізничне депо, що займається реставрацією вузькоколійних ретро-паровозів та вагонів до них, і домовився про купівлю паровоза й кількох пасажирських вагонів для Боржавської вузькоколійки. З цією метою відкрито благодійний фонд. Крім того, розроблено проектно-кошторисну документацію для реставрації історичної будівлі залізничної станції в с. Приборжавське (Іршавський район).

Заробітчанська історія.  Наталя в Італії вже десять років. Доглядає там за літнім чоловіком. Дітям ніколи, в них високі посади. Але й великі зарплатні, мають з чого відраховувати за її послуги.Ніби все гаразд, всі нею задоволені, бо Наталя чуйна, трудяща, пліток не розводить, не осуджує. Все б нічого, але закохалася вона в сина цього чоловіка, про якого турбувалася. А в того сім’я, дитина.

Дружина поки ні про що не здогадується. А в Наталі вдома чоловік, він лісником працює. А ще дорослий син. Чесно кажучи, не все в них ідеально складалося, раз Наталя спакувала валізи і поїхала за кордон. Казала, що сину треба допомагати платити за навчання, хату ремонтувати. Обіцяла, що на кілька років, а затрималася аж на десять. А насправді не любила вона свого чоловіка. Той часто випивав. А потім починав допікати дружині: і готує не так, і родина в неї не найкраща.

Цими днями газета «Неділя Закарпатські новини» відзначила 15-річний ювілей.

З нагоди цієї події у Закарпатському академічному обласному театрі ляльок «Бавка» пройшли урочистості за участю творчих колективів, керівництва міста, представників духовенства, керівників підприємств та організацій.

Далі святкування перенеслося на іншу локацію – в Ужгородський замок.

Ось там і чекав на «неділівців» ще один сюрприз – дивовижні жовті тюльпани, які вважаються символом відродження і процвітання.

Два пограбування здійснив ужгородець у рідному місті і під час одного з  них навіть травмував за допомогою зброї свою жертву. Крав не лише золото, хоча йшов саме за ним, – пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Першим Богдан (із етичних міркувань імена замінено) облюбував собі будинок на Можайського. Звідти він виніс посеред білого дня 3 ланцюжки, 3 пари сережок, 8 каблучок, 5 підвісок, браслет, ноутбук, тонометр, 5 мобільних телефонів, 4 годинники, запальничку, електронну книжку, флекс, дриль та ключі від автомобіля.

Через кілька днів він підгледів іншу квартиру – уже на Заньковецької. На справу пішов також не в сутінках, а о 16.30. Тож зламав вхідні двері і проник до житла. Там він накинув оком передусім також на ювелірні вироби. А саме на срібний набір з сережок та каблучки та срібну каблучку. Також вирішив прихопити з собою ноутбук, планшет, випрямляч для волосся, вайфай роутер та два електроконвектори.

Утім справу довести до кінця йому не вдалося, оскільки приїхали правоохоронці, яких викликала жінка, котра винаймала квартиру. На момент їхнього прибуття грабіжник усе ще перебував у помешканні.

Намагаючись утекти, чоловік вихопив пістолет та кілька разів вистрелив у правоохоронця. Старший оперуповноважений сектора карного розшуку Ужгородського відділу поліції отримав поранення голови. Попри це, оперативнику вдалося затримати грабіжника. На щастя, після поранення він вижив.

Як змінилися ціни на нерухомість в Ужгороді? Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» газеті «Закарпатські оголошення» розповіла ріелтор з Ужгорода Беата Мендел.

– У цьому році порівняно з попереднім ціни на житло змінилися чи ні?

Приблизно одинакові. Можливо, зараз хіба що трохи піднялася вартість у зв’язку з тим, що осінь, заїхали студенти, яким батьки купують квартири і на житло є попит. Але підняття цін не є суттєвим.

Аби вартість житла підвищилась, для цього потрібне економічне підґрунтя. Ні з сього, ні з того ціни на нерухомість зростати не можуть. До кризи люди могли брати кредити і купувати. Зараз такого немає і нерухомість подешевшала. Ми ще живемо у дуже хорошому регіоні, у нас є продажі, бо люди виїжджають за кордон.

Це теж не потрібно недооцінювати. У нас також будується багато нових багатоповерхівок, що теж дуже добре. Завжди можна знайти нерухомість на будь-який гаманець.

Із понеділка в школах Ужгорода карантин.

Відповідне рішення прийняли сьогодні під час засідання протиепідеміологічної комісії. Причиною став спалах ГРВІ серед дітей. Триватиме карантин тиждень.

Після цього комісія збереться зноаву і вирішуватиме, чи учні повернуться до навчання, чи вимушені канікули ще продовжаться.

Закарпатець застрелив брата. Подія сталася в с. Забрідь на Хустщині. Перебуваючи в нетверезому стані, місцевий житель посварився з братом. У ході конфлікту він схопив мисливську рушницю й вистрілив у двері. Кулі, пройшовши крізь них, потрапили братові в голову і в плече. Від отриманих травм чоловік помер на місці події.

Як виявилось, рушниця, з якої стріляв зловмисник, була незареєстрованою. Наразі правоохоронці вилучили її та відкрили кримінальне провадження за статтею “Умисне вбивство”. Поки що підозрюваний перебуває в ізоляторі тимчасового утримання; пізніше суд обере йому міру запобіжного заходу, повідомляє  прес-служба НП у Закарпатській області.

Чи є надії на реконструкцію Невицького замку? Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з відомим закарпатським істориком, археологом та дослідником, кавалером ордену Марії Терезії Олександром ДЗЕМБАСОМ.

– Надії, безумовно, є той грант, який ми виграли – незначний, сума для того, що можна зробити, мізерна. Принаймні, у нас з’явився шанс вивести пам’ятку з аварійного стану.

Оце і є основним завданням проекту, який повинен бути реалізований у цьому та в наступному році. Певні зрушення вже маємо. Сподіваюся, що в 2019 році кошти буде освоєно. Проект передбачає насамперед ремонт дахів, один з яких вже впав, а другий, на великій вежі, от-от впаде. Наголошу, що ці дахи – не історичні, просто в нашому уявленні вони сприймаються вже так. Основний дах на центральній замковій вежі було зведено у 20 роках минулого століття чехословацькою владою. Крім того, паралельно з цим у проекті йдеться про укріплення найбільш аварійних ділянок стін. Та основне питання – вирішити юридично майбутнє Невицького замку.

Знайти роботу можна навіть не виходячи з дому. Достатньо купити газету і обрати те, що найбільш підходить. Абсолютно безкоштовно.

Традиційно на Закарпатті найбільша кількість вакансій – у газеті «Робота та навчання». Щотижня там друкуються тисячі оголошень про прийом на роботу та пошук працівників. Із часу виходу в світ першого номера вже десятки тисяч закарпатців працевлаштувалися і десятки тисяч роботодавців підібрали кваліфікований персонал.

Газета «Робота та навчання» є спеціалізованим виданням, яке допомагає своїм клієнтам підібрати фахівців різних спеціальностей, а тим, хто шукає роботу і хоче навчатися, влаштуватись на найбільш високо­оплачувані посади, отримати комфортні умови праці з подальшим кар’єрним зростанням.

Адже відомо, що кваліфікований і досвідчений персонал – запорука успіху будь-якого підприємства. Серед актуальних оголошень є пропозиції як із Закарпаття, інших областей України, так і з-за кордону. На сторінках видання містяться оголошення про пошук та пропозиції роботи.

Із чим пов’язана поява прищів у підлітків? Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» » ми говорили з ужгородським актором, який займається оздоровчими практиками Любомиром ГЕЛЯСОМ.

Здорова гарна шкіра подобається всім. Але ж вона залежить від харчування. Прищі, дерматити, різні шкірні захворювання не лише псують настрій, але й створюють дискомфорт. Які процедури очистки шкіри можете порадити?

Давайте, умовно я назву шкірні захворювання алергіями. У когось таке буває кілька годин. А в когось – тижнями і місяцями. Поясню. Шкіра –  це найбільший орган людського тіла. У даному випадку – орган виділення. Вона так само викидає отруйні і токсичні речовини, як це відбувається при поході в туалет, так само, як коли в нас нежить, коли підключається лімфатична система і виділяється слиз. Адже коли людина хворіє, вона кашляє, у неї температура, нежить. Це відбувається через те, що організм хоче позбутися від слизу, все дуже просто, потрібно просто придивитися, що виходить із нього.  Шкіра так само. Від чого виникає алергія? Багато хто приходить на лекції і мамочки кажуть: «Та ви що! Якщо я дам дитині мед замість цукру, її обсипле!» Або так само про воду з лимоном чи апельсин. Правильно! Коли під час прання із вашої пральної машинки виходить брудна вода, ніхто ж не каже: «О Боже! Я перестану додавати пральний порошок і вода буде чистою!»  Із дитини бруд починає вилізати через шкіру тому, що завдячуючи їжі, його назбиралося вже стільки, що є з надлишком і організм радий тому, що він отримав ягоди чи кавун, які сприяють очищенню і на шкірі з’являється висип. Це добре!

zakarpatpost.net