АНОНС. Як на здоров’я жінки впливають харчування, секс та ліки

Лікар Тунзала ІБАДОВА розповіла про причини безпліддя, найбільш ефективні протизаплідні засоби, домашні пологи та раннє статеве життя

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Сьогодні чимало жінок не можуть завагітніти. Аби стати мамами їм доводиться проходити чимало обстежень та різних процедур. Водночас все активніше обговорюються домашні пологи. Чимало дискусій виникає і на тему абортів! Усе більше представниць слабкої статі хворіють на рак, а дівчата починають вести раннє статеве життя і це майже вважається нормою. Крім того, які лише експерименти не проводить молодь із протизаплідними засобами!

Про здоров’я жінки взагалі побутує багато міфів. Що з них  є вимислом, а що – правдою?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з лікарем-гінекологом, ендокринологом та репродуктологом Тунзалою ІБАДОВОЮ. 

– Які основні причини візитів закарпаток до гінеколога?

– Загалом причин дуже багато. Я виділю основні. Перша з причин – це біль. Жінки скаржаться на біль внизу живота під час та перед менструацією, що посилюються під час статевого контакту.

Друга причина – це випадкові зв’язки. Часом або розлучені жінки, або ті, в кого довго не було близькості, звертаються, аби перевіритися, чи вони не заразилися інфекціями, що передаються статевим шляхом.

Наступна причина – виділення. У нормі вони повинні бути. Немає такого, аби їх не було. Справа в тому, що спеціальні залози у піхві продукують появу слизу, додається робота мікрофлори, тобто розпад продуктів життєдіяльності  і клітини, які злущуються з піхви. Це все і спонукає появу виділень. Але вони повинні мати неприємний запах, призводити до дискомфорту, не повинні змінювати колір – тобто жовті, зеленуваті, коричневаті виділення – це вже недобре, необхідно звертатися до лікаря.

Четверта причина – збій менструального циклу. Погано, коли менструація дуже часто  (двічі на місяць) або дуже рідко (коли затримки на два-три місяці). Норма циклу – 21-35 днів. Рахувати треба від першого дня менструації до першого дня наступної.

П’ята причина – рясні менструальні виділення зі згустками, зазвичай після нормальних, тривалістю більше 7 днів. У такому разі потрібно шукати причину.

Про гінекологію та здоров’я жінки існує ряд міфів. Які найголовніші? Кажуть, що на рак грудей та матки впливає сексуальне життя. Тобто раком можна захворіти, якщо немає сексу. Це правда? А як часто повинен бути секс у житті жінки? Чи є якісь обмеження?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 25 січня.

zakarpatpost.net