Відомий ужгородець розповів, як кава та чай вимивають з організму воду

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» » ми говорили з ужгородським актором, який займається оздоровчими практиками Любомиром ГЕЛЯСОМ

Сьогодні багато дискусій з приводу того, скільки потрібно випивати на добу води. Що радите ви? Якого балансу дотримуєтесь?

Існують офіційні дані, не я їх придумав – це 30 мілілітрів на кілограм ваги. Якщо людина важить 50 кілограмів, їй треба випити 1,5 літра. Якщо п’єте каву, треба розуміти, що на 100 грамів кави вимивається 115 грамів води. Кава, чай – це діуретики, тобто чим більше ви їх вживаєте, тим частіше бігаєте до вбиральні. Не кажу про натуральний чай, який коштує не стільки, як у супермаркеті, а ціна починається від 300 гривень за 100 грамів.

Якщо ж ви випиваєте щось, що не є водою, фреші сюди не відносяться, або з’їдаєте суп, організм витрачає енергію на те, аби відділити умовно корисні речовини, і щоб він міг окремо поїсти і попити.

У холодну пору року важко змусити себе пити чисту воду, навіть тих 30 мілілітрів на кілограм ваги. Тому її можна трішки підігрівати, додавати в неї лимон. Якщо ж людина п’є менше денної норми, про здоров’я говорити взагалі немає сенсу. Особливо це стосується людей старшого віку, які страждають на серцево-судинні захворювання. У них густа кров. Вони купують таблетки для її розрідження. А чому кров густа? По-перше, бо йде зневоднення організму, по-друге, має значення якість самої води, бо переважно люди п’ють мертву воду. Це – в основному проблема жителів міста, хоча далеко не в усіх селах також є жива вода. Жива і мертва вода – це окрема тема, потрібно враховувати її структуру, пам’ять, рівень РН та багато інших чинників.

Якщо ми п’ємо воду, що народжена природою, яка притекла не з-під крана, а з-під землі, вона буде відновлювати організм, даватиме енергію здоров’я і навіть випиваючи її, хочеться менше їсти. Взагалі ми часто плутаємо відчуття спраги з відчуттям голоду, коли організм хоче пити, а ми його закидаємо їжею.

Крім того, якщо людина займається у спортзалі, чи у спеку, добова норма води зростає. Чому влітку більше серцево-судинних захворювань, інсультів, запаморочень голови? Люди їдуть у маршрутці і втрачають свідомість. Чому? Через втрату вологи. Не треба ліків, походів до лікарів. Треба більше пити! Як казав Гіпократ? Якщо ви захворіли, ви мусите пити воду, практично два тижні нічого не їсти і нікому не заздрити, а якщо це вам не допомогло – ідіть до лікаря.