Закон про валюту: що зміниться для закарпатців з лютого

З лютого українці зможуть перераховувати валюту за кордон без відкриття рахунку в еквіваленті до 150 тис. грн. Також на підставі електронних декларацій купувати різні іноземні активи, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

“Для бізнесу послаблень не буде. Крім того, з лютого Національний банк планує запровадити режим надзвичайного валютного стану. Він може тривати близько 2-х років. Тому всі валютні обмеження фактично залишаються. Це і обов’язковий продаж виручки експортерами, і заборона купувати валюту за кредитні кошти, і кількісне обмеження обсягу виводу інвестицій та дивідендів”, – наголошує економіст.

Валютна лібералізація передбачає 3 етапи. Зараз Україна знаходиться на першому. На другому має відбутися скорочення обов’язкового продажу експортної виручки з 50 до 30%, на третьому – до 0.

“Іноземний інвестор, який створює підприємство в Україні, не розуміє, чому він обов’язково має продавати половину виручки на міжбанківському валютному ринку. Для нього ці гроші така ж власність як акції чи нерухомість. Крім того, українцям забороняється купувати валюту в кредит. Це стримує технологічний розвиток країни. Інновації не можуть розвиватися тільки за рахунок власних обігових коштів. У всіх країнах вони фінансуються за рахунок додаткових кредитних ресурсів”, – каже Олексій Кущ.

zakarpatpost.net