Робота на Закарпатті та в Україні: названі найбільш затребувані і непотрібні спеціальності

Через Державну службу зайнятості України за 2018 рік пройшла інформація про 1,1 млн вакансій. Роботодавці найчастіше шукали людей робітничих професій, тоді як виші з року в рік випускають незатребуваних фахівців з вищою освітою.

Про тенденції на українському ринку праці розповіла в ефірі ObozTV начальник управління організації надання соціальних послуг Держслужби зайнятості Любов Бершадська.

“Останні 3-4 роки ми спостерігаємо постійний попит роботодавців на кваліфіковані робітничі кадри. Токарі, робота з металом, налаштувальники, інженери, враховуючи, що у нас ситуація на сході і необхідно відбудовувати певні комплекси. З “Укроборонпромом” працюємо тісно і підбираємо їм персонал”, – розповіла Бершадська.

За її словами, активно шукають персонал роботодавці з іноземними інвестиціями, які заходять в Україну.

“Ми бачимо західні регіони, де будуються заводи по збірці джгутів для виробництва автомобілів. Є постійний попит на кваліфіковані робітничі професії”, – повідомила представник Держслужби зайнятості.

При цьому експерт вказала на кричущий дисбаланс на українському ринку праці – 48% зареєстрованих у Службі зайнятості – люди з вищою освітою.

“Йде навчання в навчальних закладах за тими професіями, які не завжди є затребуваними на ринку праці. Щороку ми говоримо, що навчили стільки-то юристів тощо, які зараз не затребувані в таких обсягах. Водночас, якось ми по одному з регіонів шукали токарів 5-го розряду. Їх по регіону було зареєстровано всього п’ять осіб”, – зазначила Бершадська.

За її даними, найменш затребувані зараз юристи та економісти, хоча раніше це були топові професії. Зростанню безробіття в цій сфері також сприяє реорганізація державних структур і закриття банківських установ.

Топ-5 робочих спеціальностей з високими зарплатами в 2018 році:

Будівництво – 15 000 грн

Домашній персонал – 14 000 грн

Транспорт/логістика – 11 000 грн

Виробництво/енергетика – 10 000 грн

Сільське господарство – 10 000 грн.

За даними закарпатської газети «Робота та навчання», в Ужгоорді зараз   найбільше вакансій є для швачок, також  пропонують роботу для  електриків, заготівельників, операторів виробництва, продавців, будівельників, кухарів, офіціантів, адміністраторів готелів та туристичних комплексів.

Крім того, є вакансії для тих, хто бажає зайнятися  веденням домашнього господарства та догляду за будинком, а людей, які можуть доглянути за старенькими.

Як розповіли у закарпатській газеті «Робота та навчання», пропонують роботу і для студентів.

Шукають ужгородські підприємці і підсобних робітників, комплектувальників, продавців у газетні кіоски, комірників, вантажників, кредитних експертів, операторів комп’ютерного набору.

Є вакансії також перукарів та масажистів.

Легко можуть знайти роботу і ті, хто бажає працювати автомийником, експедитором, торговим агентом, шиномонтажником.

У той же час шукають роботу інженери, викладачі, репетитори з іноземних мов, водії, прибиральниці, будівельники, майстри з ремонту квартир та ті, хто займається прибиранням житла, повідомили zakarpatpost.net у закарпатській газеті «Робота та навчання».

zakarpatpost.net