Сьогодні – Тетянин день та День студентів. Що можна і що не можна робити

Тетянин день – церковне свято, що почитує римську мученицю Тетяну, яка віддала життя за віру в Христа і зараховану до лику святих.

25 січня вважається Днем студентів. Уся справа в тому, що мучениці Тетяни моляться у трудовому навчанні та освіті, тому в цей день прийнято ставити свічки за успіхи в навчанні. Утім, для студентів це свято – можливість відволіктися від навчання і повеселитися від душі. Звідси і традиція закликати Шару: потрібно вийти на балкон або відкрити вікно і голосно закричати «Шара прийди». Якщо у відповідь хтось крикне «вже в дорозі», то навчальний рік буде легким. Мабуть, цю традицію придумали ледачі студенти. На жаль, на голову просто так нічого не падає, особливо, у справах навчальних, потрібно заслужити, пише mama.ua.

студенти

  • Раніше в Тетянин день дівчата ходили на річку вибивати пил із доріжок, а в сучасному світі дещо трансформувалась ця традиція – досить зробити генеральне прибирання і викинути не тільки весь пил з дому, але і з голови.
  • У Тетянин день також «вабили» женихів: біля входу стелили коврик, і хто із хлопців витре об нього ноги, буде частим гостем у будинку. Ця традиція може спрацювати і в наш час.
  • Вважається, що 25 січня – сприятливий день для загадування бажань. Раніше піднімалися на найвищу гору, ставали до сонця обличчям і загадували бажання. Зараз же можна описати своє бажання на аркуші паперу, скласти його в банку, насипати пшеницю та інші крупи, залишивши до здійснення. Як тільки збудеться, можна розкривати баночку і діставати бажання.

студенти

  • Якщо у вас є знайома Тетяна, то можна їй підготувати подарунок, але до вибору потрібно підійти відповідально. Вважається, що Тетяні приносить удачу багряний, червоний, коричневий і жовтий кольори. Наприклад, у цій колірній гамі можна подарувати гаманець, сумку, шарф або якусь прикрасу. А ось дзеркало, прикрасу з перлів або годинник дарувати Тетяні не варто.

 

zakarpatpost.net