На Закарпатті почнуть відновлювати старовинну дерев’яну церкву

На Закарпатті обласна влада візьме на баланс старовинну дерев’яну церкву св. Параскеви 1753 року в селі Олександрівка Хустського району. На її реставрацію в обласному бюджеті Закарпаття цьогоріч виділено 800 тис. грн.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив заступник голови Закарпатської ОДА Ярослав Галас, пише Укрінформ.

“В бюджеті Закарпатської області ще в минулому році були закладені 600 тис. грн на реставрацію пам’ятки архітектури XVIII ст. Олександрівської церкви св. Параскеви — але їх не змогли використати, бо церква нічия, там не відбуваються богослужіння, немає громади, вона не має власника.

Для того, аби ці гроші можна було використати, згідно з бюджетним кодексом, у пам’ятки мусить бути власник,”- сказав Галас.

За його словами, вже у цьому році на Олександрівську церкву в бюджеті області заплановано 800 тис. грн на реставраційні роботи.

“Районна рада за відповідним розпорядженням голови Закарпатської ОДА має взяти цю пам’ятку у свою власність — рішенням суду. Це протягом місяця можна зробити. Після цього одразу піде субвенція з обласного бюджету, оці 800 тис. грн. Роботи можна буде розпочинати одразу, навіть не чекають весни, — це робота з деревом, а не з бетоном. Відтак, немає якихось технічних пересторог щодо проведення робіт, якщо того вимагає ситуація,” — сказав він? додавши, що наразі не йдеться про реставрацію унікальних розписів Олександрівської церкви, а про ремонт дерев’яного даху.

Як повідомили в ОДА, у подібній ситуації була свого часу дерев’яна церква в селі Гукливий. Там теж не могли використати гроші з обласної субвенції на реставраційні роботи, бо пам’ятка не мала власника. Церкву на баланс узяла сільська рада, після чого розпочалися реставраційні роботи.

zakarpatpost.net