Планетарна дієта: вчені вирахували, що треба їсти, аби вберегти здоров’я і Землю

Споживання червоного м’яса сягнуло історичного максимуму.

Науковці вираховували, що і скільки треба їсти, аби врятувати планету 37 науковців з 16 країн світу вираховували, що і скільки треба їсти, аби врятувати планету і зберегти здоров’я 11 мільйонів дорослих – саме стільки щороку помирає від хронічних хвороб, йдеться у сюжеті ТСН.

Те, як зараз харчується людство, приносить більше шкоди, ніж вживання алкоголю, наркотиків і тютюну разом узятих.

Родина Бойків не сідає за стіл, якщо там не має м’яса і шматка сала. І сало на капусту не проміняли б. Господиня любить готувати, а господар – наминати.

“Пельмені, чебуреки, буженина, рулети – все це на столі. Сало солимо, закидаємо так в морозильну камеру, варимо у розсолі”, – розповідають господарі.

Усіх, хто до них потрапляє у гості, частують м’ясними наїдками і сальними нарізками.

37 науковців з 16 країн світу вираховували, що і скільки треба їсти, аби врятувати планету і 11 мільйонів дорослих, які помирають від хронічних хвороб на рік. Те, як зараз харчується людство, приносить більше шкоди ніж вживання алкоголю, наркотиків і тютюну разом узятих.

37 світових експертів в галузі харчування та екології зібралися і вирішили – харчуватися так, як це робить людство зараз, далі неможливо. Ще ніколи за свою історію на планеті не споживали стільки червоного м’яса, жиру і цукру. Виробництво їжі забезпечує третину викидів парникових газів на землі, змінює клімат, спричиняє зникнення лісів, тварин і комах.

“Кілограм їжі тваринного походження потребує в 10 разів більше ресурсів довкілля, ніж кілограм їжі рослинного походження”, – стверджують фахівці.

Людство має вдвічі скоротити кількість червоного м’яса на тарілках, а в заможних країнах, як-от Америка чи Британія, аж на 80%, вважають науковці.

Приблизний раціон планетарної дієти на день: півкілограма фруктів-овочів, не більше ніж 250 грамів молочних продуктів, одне яйце на тиждень, 7 грамів червоного м’яса, або 29 грамів, наприклад, курятини, чи 28 грамів риби.
Планетарна дієта

Дієтолог погоджується, людство занадто налягає на білок. Але всього сім грамів м’яса, це занадто навіть для порятунку планети.

“Сім грамів – це менше, ніж один шматочок, це дуже мало. Середня порція м’яса – це 100, для чоловіків – 150 грамів в готовому вигляді”, – коментує дієтолог.

Експерти переконують – кількість рослинної їжі навпаки має зрости, мінімум вдвічі. Кажуть, якщо людство тваринний білок замінить на рослинний, а кількість овочів та фруктів в раціоні збільшить вдвічі – це не лише збереже планету, а й 11 мільйонів людей, які щорічно помирають від хронічних хвороб. Планетарна дієта може знизити кількість хворих на рак, інсульт і діабет, якщо країни серйозно поставляться до висновків науковців.

Для тих хто хоче дожити до світових змін, каже дієтолог, варто переглянути свій раціон вже зараз. Якщо ви не дитина і не вагітна жінка, достатньо всього двічі на тиждень їсти м’ясо. Оминати занадто оброблену їжу і солодощі.

zakarpatpost.net