Погода у Закарпатті на сьогодні, 29 січня. Народні передбачення, повір’я

Сьогодні на Закарпатті потепліє.

В Ужгороді та Мукачеві вночі буде 0, удень – +3 градуси.

Хмарна погода буде триматися до самого вечора. Вночі йтиме дощ зі снігом, який посилиться вранці, але до середини дня він повинен припинитися.

У Хусті – 0 уночі і  +2 удень. Протягом усього дня погода буде похмурою. Вночі йтиме дощ, який до ранку повинен послабшати, а до середини дня і зовсім закінчитися

У Воловці – -2 уночі і  +1 удень. У Воловці хмарна погода буде триматися до самого вечора. Сніг йтиме майже весь день. Вранці він досягне найбільшої сили, у другій половині дня послабшає, а ближче до вечора закінчиться.

У Сваляві – -1 уночі і  +2 удень. У Сваляві сонце в цей день буде рідко з’являтися з-за хмар. Нічний дощ зі снігом вранці може посилитися. У другій половині дня він зміниться на дрібний сніг і тільки ввечері закінчиться.

У Тячеві – нічна температура становитиме – +1, денна – +3.

У Перечині сонце в цей день буде рідко з’являтися з-за хмар. Вночі очікується дощ зі снігом, якому вранці на зміну прийде сильний сніг. У другій половині дня опадів не передбачається.

У Перечині – нічна температура становитиме – 0, денна – +3.

У Перечині сонце в цей день буде рідко з’являтися з-за хмар. Вночі очікується дощ зі снігом, якому вранці на зміну прийде сильний сніг. У другій половині дня опадів не передбачається.

У Великому Березному – вночі -1, удень – +2. Хмарна погода протримається у Великому Березному увесь день. Нічний дощ зі снігом вранці зміниться снігом, який йтиме до середини дня.

У Берегові та Виноградові – вночі – -2, удень – +3. Хмарна погода протримається увесь день. Нічний дрібний дощ вранці зміниться дрібним мокрим снігом, який йтиме до середини дня.

У Міжгір’ї – уночі  -2, вдень – 0. У Міжгір’ї протягом усього дня погода буде похмурою. Дощ зі снігом, який йтиме вночі, вранці зміниться снігом і тільки ближче до вечора закінчиться.

У Рахові – уночі  -1, вдень – +1. У Рахові хмарна погода буде триматися до самого вечора. Нічний сильний сніг вранці піде слабше. Він буде продовжувати йти весь день і закінчиться тільки ввечері.

29 січня відзначається день поклоніння чесним оковам апостола Петра. У народі цей день був відомий під назвою Петра-покорму, оскільки до цього часу в селян виходила половина зимового корму для худоби. З цього приводу народ підмітив: “Якщо в коморі житнього хліба залишилось більше половини, бути хорошому врожаю”. Погоду цього дня передбачав вітер: якщо він дув з північної сторони, очікували сильного морозу.

Народні прикмети на 29 січня

  1. Якщо на дворі в цей день мете заметіль, то літо буде дощовим
  2. Північний вітер на День Петра – чекай похолодання та морозів
  3. Якщо людина народилася 29 січня, то він буде господарським. Щоб захистити себе від злих сил, пристріту і псування, він повинен носити талісман з агатом
  4. Якщо 29 січня видається морозний день – літо буде спекотним і посушливим.
  5. Якщо на даний момент залишилося багато запасів, значить, рік буде врожайним. До речі. Це стосувалося не тільки людської їжі, але і корми для худоби. Якщо ж припасеного залишалося не дуже багато, саме в день 29 січня варто щось купити чи взяти в борг, адже ближче до весни зерно подорожчає
  6. Кажуть, що на Петра лід ламається. Однак сам день29 січня, як правило, відрізняється сильними морозами. Відома приказка: «У цей день мороз і залізо рве, і птахів на льоту б’є».
  7. Якщо на Петра йде сніг, значить, на луках буде багато трави. Крім того, можна очікувати вдалої риболовлі в теплу пору року
  8. Почалася хуртовина – прикмета до того, що буде холодне і дощове літо, а риба ловитися не стане
  9. Вітер 29 січня дме з Півночі – чекай холоднечі на довгі дні
  10. Якщо самовар гуде – прикмета до того, що буде холодно
  11. Якщо на заході 29 січня сонце пофарбовано в червоний колір – на наступний день варто чекати морозної, але сонячної погоди
  12. Яскравий місяць з крутими рогами 29 січня віщує легкий і приємний морозець

zakarpatpost.net