Церковні розбірки між православними та Свідками Єгови на Закарпатті закінчилися трагедією

Дід образив дівчину за те, що вона стояла біля церкви з релігійною літературою іншої конфесії. А увечері її батько штовхнув старого так, що той помер

Трагедія сталася ще два роки тому. Але суд свій вердикт у справі виніс лише нещодавно, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

«Конфлікт, внаслідок якого помер 78-річний чоловік, у Тернові був, але цей був типовий побутовий, а не релігійний конфлікт, як описували в Інтернеті. Дідусь просто накричав на дітей підозрюваного, а той, з’ясовуючи відносини з односельцем, штовхнув старенького. Смерть наступила від того, що при падінні дідусь ударився головою. Випадок одразу було задокументовано, на місце події виїжджала слідчо-оперативна група», – пояснювали тоді в поліції.

А як усе відбувалося насправді?

У Єдиному державному реєстрі судових рішень зазначено, що приблизно о 19.15 год. Іван разом з дружиною прийшли до будинку, де проживав старий Степан, щоб з’ясувати, чому він ображав їхню дочку в центрі села. Під час розмови виник конфлікт,  під час якого дід штовхнув Галину. Іван, який стояв біля хвіртки на проїжджій частині вулиці, побачивши це, підбіг до Степана та вдарив правою ногою в область живота, після чого відразу наніс один удар кулаком правої руки в область правого ока, від чого старий не втримався на ногах та впав спиною на бетонну доріжку, яка веде від хвіртки до вхідних дверей будинку. Під час падіння 78-річний чоловік отримав тілесні ушкодження, які й стали причиною смерті. Помер він уже під час лікування у відділенні анестезіології і інтенсивної терапії Тячівської лікарні.

Під час судового засідання Іван свою провину визнав та  пояснив, що в т ой день разом із товаришем поїхав у Тячів збирати виноград, але йому зателефонувала донька зі скаргами на Степана, мовляв, той її словесно ображав. Варто зазначити, що в той день було православне свято і поруч із церквою дівчина розклала літературу іншої релігійної конфесії. Це чоловікові не сподобалося.

«Дочка повідомила, що її штовхнув якийсь старший чоловік за те, що вона стояла біля православної церкви зі стендом книг Свідків Єгови. Спочатку ми з дружиною не могли дізнатися, хто саме штовхнув  Марійку. Через декілька годин зателефонував тесть і сказав, що  доньку штовхнув Степан. Тоді з жінкою на велосипеді поїхали до нього.  Я залишався на вулиці, а Галина зайшла в двір і покликала діда. Він вийшов із будинку. Галя сказала, що вона мама тієї дівчини, яку він штовхнув. Тоді Степан вдарив дружину в обличчя і ще раз замахнувся на неї. Я не витримав, підбіг і вдарив його у живіт. Від удару старий впав на землю із східців висотою 1-2 метри. Я одразу підійшов до нього, та він був без тями. Почав надавати першу допомогу, бачив, що у діда кров текла з носа, вух. Далі  я зайшов до хати, аби покликати когось на допомогу. З будинку вийшла невістка Степана. Вона почала на нас кричати і виганяти із двору.  Тож ми і пішли», – зазначив він.

Також Іван заявив, що до цієї події спиртного не вживав, лише після, адже в його крові виявили алкоголь під час освідчення в поліції.

А ось що розповіла дружина покійного Степана:

«Того дня ми разом з чоловіком йшли з церкви додому. Вийшовши на вулицю, біля воріт побачили дівчат, які стояли зі стендом книг. Степан сказав їм, щоб відійшли, бо заважають людям виходити з храму. Він також повідомив священику, що дівчата стоять біля церкви з книгами, на що він порадив чоловіку перенести їхній стенд у інше місце. Тоді Степан  підійшов і переніс стенд з книгами подалі від церкви. Відтак ми пішли додому. Чоловік годував худобу. Потім я подивившись у вікно побачила у дворі Івана та почула крики. До мене прибіг онук. Він кричав, що дідуся вбили.  Я взяла палку і пішла на двір. Вийшовши, побачила, що Степан сидить біля східців на колесі, а з вуха тече кров. Одразу викликала «швидку» і ми поїхали в лікарню. Через два дні чоловік помер», – заявила вона.

Невістка Степана наголосила, що десь о 17 годині до хати зайшла Галина і просила викликати її тестя, а через 5 хвилин в будинок забіг син і сказав, що діда вбивають.

«Я вийшла на двір, побачила, що батько сидить і тримається руками за голову, а з вуха тече кров. Іван стояв над ним, а його жінка збоку. Я їх прогнала і почала кликати на допомогу. Ми занесли діда в будинок, а коли приїхали лікарі, його забрали в лікарню. Дорогою до медичного закладу він впав у кому і через два дні помер», – запевнила жінка.

Дружина Івана на суді також дала свідчення і розповіла:

«Приїхавши додому в Терново з Тячева, я пішла в сільську раду, по магазинах в центрі села, аби дізнатися, запитати в людей, чи не бачили вони, хто саме переносив стенд з книгами. Під вечір мені стало відомо, що це – Степан. Я вирішити піти до нього додому і все вияснити, попросити щоб не принижував більше дочку. Прийшовши до Степана, хотіла з ним поговорити. Але він одразу вдарив мене рукою по обличчю і замахнувся на мене ще раз. Це помітив чоловік. Він не витримав, підійшов і вдарив діда в живіт. Після удару він впав. Ми підійшли до нього. Іван підняв йому голову. В той час вибігла з будинку його невістка і почала кричати, проганяти нас».

А ось що повідомив про побачене онук:

«Під вечір на подвір’ї я почув крики. Пішов подивитися. Побачив, як дідусь виштовхував тьотю Галю  на вулицю. При цьому він казав їй, щоб вона у його дворі не кричала і закрив хвіртку. Потім через декілька хвилин почув знову крики. Мама сказала, що діда майже вбили. Я бачив як  він лежав на доріжці і був у крові».

Те, що Степан виганяв непроханих гостей, підтвердив і інший онук:

«До нас додому прийшла тьотя Галя  і попросила покликати спочатку маму, а потім дідуся.  Дідусь вигнав її з двору на вулицю. Тоді її чоловік кинув велосипед, забіг в двір і з розмаху вдарив діда в живіт та кулаком в око. Я одразу побіг покликати маму, щоб вона  викликала «швидку».

Слід зазначити, що в даному випадку частка провини є на обох сторонах конфлікту, бо дійсно першим затіяв усе Степан, який довів дівчину до сліз, проганяв її, хоча вона має законне право стояти з літературою там, де завгодно. У цьому нічого протиправного немає. Крім того, не надто люб’язно він поводився і з Галиною, адже бити жінку – геть уже не чоловічий вчинок.

Тож інцидент закінчився трагічно. Івана суд визнав винним у ненавмисному вбивстві і засудив до трьох років позбавлення волі та зобов’язав відшкодувати родині померлого 41400 гривень матеріальної шкоди.

Марина АЛДОН, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net

One thought on “Церковні розбірки між православними та Свідками Єгови на Закарпатті закінчилися трагедією

  • 29.01.2019 at 20:25
    Permalink

    1. Ієговісти не пють і не скандалять, подекуди не пускають дітей до школи, не дивляться ТБ і не йдуть “наліво”, мають великі гроші бо працюють; 2. Від служби в ЗСУ відмовляються (3 р.тюрми або альтернативна служба); 3.Стоянка сектантів з їх літературою (це у них одне із доручень першачкам, так зв. “піонерам”) біля церкви вже провокація хай можливо і не умисна; 4. Справу тягнули бо в тому регіоні якраз багато общин “свідків” з достатньо потужною фінансово-матеріальною базою і багато їх родичів працює в місцевій поліції від чого вони іноді борзіють.

Comments are closed.