Сон і міфи: скільки потрібно спати і чи варто вірити сонникам

Сон – важлива частина нашого життя, а хороший відпочинок вночі – запорука здоров’я і продуктивності протягом дня.

OBOZREVATEL розібрав найпоширеніші помилки і пояснив реальні наслідки деяких звичок.

Деякі фахівці й вчені вважають, що сон – просто фізіологічний процес, під час якого організм відпочиває. А певні образи є свідченням роботи людської психіки і звільнення від інформації, накопиченої за день.

Інша ж група людей стверджує, що уві сні люди відкриті до потойбічного світу, і таким чином можна отримати поради, застереження і вказівки.

Якщо прийти до компромісу в цих двох заключеннях, то можна зробити наступне припущення. Першу частину ночі мозок дійсно обробляє і засвоює всю інформацію, отриману за день, а потім підсвідомість, до якої людина часто не прислуховується, проаналізувавши все, дає поради і приховані знаки. Таким чином, інтуїція намагається допомогти вибрати правильне рішення.

У старі часи люди вірили, що кожен сон щось значить, тому після кожного пробудження, вони записували всі свої бачення і дізнавалися, до чого вони призводять. Сьогодні, на думку вчених, цей процес ділиться на фази, і кожна з них несе свій сенс.

Таким чином, тлумачення снів можна назвати літературою, яка може допомогти розібратися у власній підсвідомості. Фахівці вважають, що сонники досить небезпечні, і вони свідомо програмують людину на певні дії. Тому краще виходити з того, що позитивним прогнозам варто вірити, таким чином “прирікаючи” себе на щастя. А ось негативним трактуванням краще не треба надавати ніякого значення.

Щоб розібратися у своїх сновидіннях краще сходити до хорошого психолога, який допоможе покопатися у підсвідомості, покладатися тільки на перевірені старовинні сонники, а також вірити тільки позитивним прогнозам і довіряти своїй інтуїції.

Віщі сни й дні тижня

За старих часів вважали, що не всі сни збуваються однаково: частина з них може реалізуватися на наступний день, інша — через багато років, а третя взагалі залишається тільки в підсвідомості. Але актуальні дослідження і наука не погоджуються з цим. На сьогодні даний міф залишається на рівні вигадок і не має під собою ґрунту для фактів.

Однак деякі люди продовжують вірити в залежність правдивості сну від дня тижня.

Сни з вівторка на середу управляються планетою Меркурієм. Насичені і яскраві бачення не збуваються у реальності. Однак є маленька ймовірність здійснення деяких окремих частин сновидінь, які не містять у собі нічого поганого.

Сни з п’ятниці на суботу управляються планетою Сатурн. Часто позитивні бачення в цю ніч можуть передбачити події найближчого майбутнього не тільки для самої людини, але і для його близьких друзів або членів сім’ї.

Сни з суботи на неділю управляються Сонцем. Бачення може збутися у цей же день. Події, які він віщує, залежать від настрою сновидіння. Якщо людина побачила щось хороше, то варто чекати втілення. У разі негативного забарвлення бачення, воно може не проявити себе в реальному житті.

Нічне переїдання причина жахіть

Справа в тому, що щільна їжа перед сном призводить до порушення роботи органів, в наслідок чого — до надмірного збудження і поганих снів.

Прийнято вважати, що людині, щоб відчувати себе бадьорою і бути продуктивною протягом дня, треба спати на добу, не менше восьми годин. Однак, існують відомості, що Леонардо да Вінчі, Нікола Тесла, Сальвадор Далі і багато інших геніїв дотримувалися поліфазного сну і спали від однієї до чотирьох годин на добу.

Зі свого боку поліфазний сон — патерн сну, при якому час, відведений на сон, розбивається на кілька періодів протягом доби. У результаті можна отримати кілька додаткових днів без сну в тиждень. Але перед тим, як перейти на такий вид сну, фахівці рекомендують вивчити тему фаз сну: швидкого і повільного.

Також відзначимо, що група міжнародних вчених прийшла до висновку, що тривалий сон загрожує передчасною смертю через те, що сприяє розвитку серцево-судинних захворювань. Фахівці проаналізували понад 116 тисяч щоденників сну і з’ясували, що здоровий сон має тривати від шести до восьми годин. Сон від дев’яти до десяти годин підвищує ймовірність розвитку серйозного захворювання на 17%, а більше десяти годин на добу — на 41%.

Алкоголь лікує безсоння

Періодичні порушення сну – явище досить поширене, вони негативно впливають на роботу цілого організму. Щоб добре спати, фахівці радять відмовитися від алкоголю, куріння і перейти на правильний спосіб життя. Хоча спиртне і може допомогти заснути, але його вживання може призвести до багаторазових пробуджень і скорочення фази глибокого сну.

Кожні 90 хвилин повторюються цикли сну, при цьому велика частина глибокого сну припадає на другу половину ночі. І саме тоді організм починає у повну силу боротися з алкоголем. Тривалість глибокого сну, необхідного для відновлення організму, скорочується. У підсумку спати людина буде уривками і на ранок прокинеться втомленою і зневодненою.

zakarpatpost.net