Замість того, щоб поховати жінку, чоловік одружився з небіжчицею

51-річний Джабулані Длунгван, який  живе на околиці Верулама (ПАР), поєднався священними узами шлюбу зі своєю коханою на ім’я Синдісве Хумало.

Але це весілля було дещо незвичним, адже наречена була бездиханна – за тиждень до церемонії вона померла від діабету.

Замість того, щоб поховати жінку, Джабулані,  стримавши дану їй обіцянку, одружився з померлою.

«Я вшанував її бажання», – сказав наречений.

Хумало був похований пізніше того ж дня.

Під час весілля Джабулані був одягнений у традиційне вбранні з коров’ячої шкіри. Він стояв поруч із труною, де лежало тіло жінки, накрите білою ковдрою, поки родичі  танцювали навколо них. А деякі члени громади приголомшено спостерігали за цим дивним дійством.

Наречений розповідає: «Ми вже визначили дату, але, на жаль, Синдісве померла перед самим нашим весіллям. Я повинен був вшанувати її навіть у смерті, адже любив її всім своїм серцем ».

Джабулані, як і раніше, говорить про свою дружину в нинішньому часі. За його словами, він подолав перепони, що стали у них на шляху.

«Навіть смерть не може завадити мені висловити їй любов, на яку вона заслуговує», – каже він.

Джабулані сказав, що стикається з осудом з боку односельців.

«Мене звинувачують, що я одружився на небіжчиці, але мені байдуже. Я зробив те, чого хотіла моя душа. Я щасливий. І знаю, що Синдісве – теж, де б вона не була», – сказав він.

Коментуючи цю практику, Інкозі Чіліца, голова Дому традиційних лідерів, який дуже добре обізнаний у питаннях національних традицій, висловив стурбованість тим, як Джабулані провів цей ритуал.

За його словами, практика одруження з мертвими існувала в культурі Зулу, але церемонія не була публічною, обмежуючись лише членами сім’ї.

Чиліца каже: «Він повинен був провести захід в закритому режимі разом із сім’єю своєї дружини, а потім поховати її з гідністю.»

Сусід, який був присутнім на весіллі-похоронах, Бекінкосі Чиліза, заявив, що ніколи раніше не був присутнім на подібній події.

«Я вперше побачив таке весілля. Мені вже майже 60 років, але я ніколи не бачив подібного у своєму житті. Я спантеличений, м’яко кажучи.

Люди вільні чинити так, як вони вважають за потрібне. Я не Бог, тому не можу їх засуджувати», – каже чоловік.

Інший сусід Йозеф Мталан сказав, що церемонія його дуже вразила.

«Я радий за нього і бачу, що він щасливий також. Це був дуже сміливий вчинок».

zakarpatpost.net