Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 1 лютого

День на Закарпатті був багатим на події.

За результатами позачергового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС), що відбулося в четвер (31.01) в облдержадміністрації, Геннадій Москаль направив звернення прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману з проханням втрутитися в ситуацію зі станом доріг державного значення на Закарпатті.

Про це повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

Як ідеться в зверненні, для недопущення загрози безпеки дорожнього руху та покращення стану державної дорожньої мережі Закарпатської області необхідно збільшити фінансування з державного бюджету України на поточні середні ремонти доріг державного значення в розмірі 4 мільярди 260 мільйонів гривень.

Подією останнього тижня січня, безумовно, варто вважати ювілей колективу газети «Неділя». Попри те, що бренд «Неділі» можна назвати найповажнішим у медійному просторі західної України (у 20-30-х роках минулого сторіччя видання виходило у Львові), нова «недільна» ера почалася у 2003-му – в Ужгороді. І саме із цим обласним центром, вважаємо, пов’язане її життя і, не будемо соромитися, – справжній розквіт! – пише газета «Неділя Закарпатські новини».

15 років для людини – немалий «шмат» життя, для редакційного колективу – майже, ера. Надто – у непрості часи шаленої конкуренції за інформаційний простір, читача, фінанси – це період справжньої боротьби, креативу, наполегливості. І, мусимо визнати, «недільники» із такими викликами пораються!

Понеділкового вечора у приміщенні обласного театру ляльок в Ужгороді випадкових людей не було! Привітати улюблену газету зі святом прийшли і читачі, і автори, і друзі-колеги. Не бракувало теплих і щирих слів привітань, подарунків. Протокол урочистого заходу витримали вповні: духовні настанови – від єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії Мілана, вітальна адреса – від єпископа Православної церкви України Варсонофія; подарунки та грамоти – від міського голови Ужгорода Богдана Андріїва, голови Перечинської ОТГ Івана Погоріляка; закарпатська Мельпомена представила повний набір: вітальні слова для душі – від директора Закарпатського музично-драматичного театру Василя Марюхнича, квіти для атмосфери – від улюблениці глядачів заслуженої актриси України Наталії Засухіної, шампанське для  настрою – від головного художника театру, заслуженого діяча мистецтв України Емми Зайцевої.

Співробітники Виноградівського   відділення  поліції  розкрили крадіжку з будинку місцевої мешканки. Кримінальне правопорушення скоїв раніше судимий 29-річний виноградівець, який разом з сім’єю винаймав частину будинку заявниці.

Про це інформує поліція Закарпатської області.

Як встановили правоохоронці, молодий чоловік знайшов схованку, де власниця будинку тримала ключі, проник до будинку, звідки викрав гроші, ювелірні вироби, сувеніри, столовий посуд та інше. Сума завданих збитків потерпілій наразі встановлюється. За ознаками ч.3 ст.185 Кримінального кодексу України (крадіжка, поєднана з проникненням у житло) триває слідство.

Також правоохоронці розслідують ще одну справу за фактом крадіжки понад 100 тисяч гривень з будинку виноградівського подружжя.  Причетними до злочину виявилися троє чоловіків віком 18, 21 та 30 років, жителі Житомирщини. Зловмисники,  скориставшись відсутністю власників оселі, зламали замок й викрали  з будинку виноградівців  гроші. Наразі фігуранти справи перебувають під вартою.

01 лютого о 04:15 від чергового Рахівського ВП Тячівського ВП ГУНП на ПЗЧ ДПРЧ-3 м. Рахів надійшло повідомлення про госпіталізацію до реанімаційного відділення Рахівської ЦРЛ з термічними опіками ІІ ст. на площі 30 % тіла громадянина 1991 р.н.

Чоловік отримав опіки внаслідок спалаху парів легкозаймистої речовини при розпалюванні твердопаливного котла, за адресою: Рахівський район, смт В.Бичків, вул. Центральна.

zakarpatpost.net щороку проводить огляд снігобаб у області, але цього разу журналісту газети «Неділя Закарпатські новини» вдалося знайти дещо цікавіше.

У Львові, де він зараз перебуває у відрядженні, у одному з парків, дерева розмальовують снігом. Фактично на корі рослин створено узори, ніби їх наліпили з білого пластиліну.

Такі снігові малюнки досить незвичні, але оригінальні.

Щоправда, не довговічні, адже швидко тануть.

Однак закарпатські снігобаби також під час відлигни перетворюються на воду.

Що робить із закарпатцями зомбо-ящик? Найгірше, що вражає і дратує мене, думаю, що не тільки мене, так це реклама. Дратувала вона мене і тоді, вісім років тому. Тоді, чи ще раніше, пригадую, реклами було менше, але вона була такою самою в’їдливою і нав’язливою, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

 Ми жартували, що Україна має дві проблеми – тампакс і карієс. Саме тоді народився анекдот, який на сьогодні вже втратив свою актуальність, але дехто його пам’ятає:

«Одна жінка запитує іншу:

– Кумо, а ти пробувала тампакс?

– Пробувала. Але Снікерс кращий»

Адекватна народна відповідь на не дуже делікатну в’їдливу пропозицію.

В Управлінні ДСНС в Закарпатській області попереджають мешканців області про те, що у 02 – 04 лютого в зв’язку з відлигою, таненням снігу на річках Закарпатської області очікується поступове підвищення рівнів води на 0.5 – 1.5 м, над рівнями на 8:00 01 лютого в межах корінних берегів.

Епідемічна ситуація з грипу та ГРВІ в Ужгороді залишається складною, епідемічний поріг перевищено на 58,6% за показник епідемічного порогу (815,3 на 100 тис. нас.). Медики фіксують і подальше зростання захворюваності серед ужгородців. Про це повідомила прес-служба Ужгородської міської ради.

Щодо ГРВІ, то зареєстровано 1454 випадки звернень мешканців міста за медичною допомогою у зв’язку із цим захворюванням. Кількість звернень зросла на 40,2% (420 випадків) порівняно з минулим тижнем (1037). Зростає і динаміка показників відсутності дітей в дитсадках за останні дні.

Серед загальної кількості захворілих – 867 (59%) дітей до 17 років, що на 248 осіб більше, ніж попереднього тижня (619). Ріст становить 40%. З-поміж захворілих – 38% школярів.

Нещодавно, як раніше повідомляв zakarpatpost.net, у місті Чоп  місцевий житель відкрив стрілянину в натовп людей біля цілодобового магазину.

Інцидент трапився о 22 годині 27 січня.

Як повідомлили тоді у відділі комунікації поліції Закарпатської області, на щастя, обійшлося без жертв. Після цього чоловік попрямував в напрямку свого будинку, а свідки події звернулися з заявою до поліції. Правоохоронці за фактом відкрили кримінальне провадження за частиною 4 статті 208 КПК України.

Відтак стрілка заарештували і обрали запобіжний захід – домашній арешт у нічний час без права виїзду за межі населеного пункту, хоча прокурор клопотав про тримання під вартою. 42-річний стрілок на засіданні в Ужгородському міськрайонному суді вибачався, обіцяв більше ніколи не вживати алкоголь та просив не показувати відео його неповнолітньому сину.

На Закарпатті цієї зими випало від 2 до 6 метрів снігу. Через це дикі тварини часто не можуть здобувати собі їжу самостійно.

Нещасні змушені підходити ближче до людських помешкань і не раз наражати себе на небезпеку, адже далеко не всі ставляться до них так, як вимагає цього закон природи та совісті.

Частом браконьєри вбивають тваприн заради розваг, як це було минулої зими на Рахівщині, коли застрелили чорнокнижну рись, вбивця якої зараз навіть намагається відновитись на роботі.

Тим не менше, світ усе ж не без добрих людей.

Тварин нерідко підгодовують лісівники. Більше того, мають для цього навіть польову кухню.

 zakarpatpost.net