АНОНС. Старовинна легенда пояснює, чому в Ужгород лебеді прилітають з Дунаю

І чому найбільше часу проводять біля пішохідного мосту

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Останнім часом лебеді в Ужгород прилітають не лише зимувати. Торік у місті на озері «Кірпічка» з’явився перший виводок білоперих малюків. Їх було 4. Вижили, на жаль, лише троє. Одне лебедя під час тренувального польоту розбилося. Схожа доля трохи згодом (на Ужі, куди під час морозів перелетіла родина) спіткала і маму-лебідку. Як раніше писала газета «Неділя Закарпатські новини», молодого самця Гошу з сім’ї вигнали, одна лебідка зараз перебуває на перетримці, а лебедятко Манюня – єдина залишилася з батьком. Але її вигнала мачуха, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Саме вона – Леді Гага, як прозвали її місцеві, найбільше зацікавила тих, хто опікується пернатими. Їх троє – Андріана Андріївна, Василь Сідей та Алла Мушак.

Саме вони й помітили на лапці лебедиці кільце. Ще одне кільце є на лапці іншого лебедя, його назвали Бугор. Він є найагресивнішим і постійно атакує інших пернатих.

Отже, волонтери знайшли фотографа, який зробив якісні фото пернатих і відправили дані до українського центру кільцювання птахів, де розшифрували інформацію, яка є на кільцях і повідомили, що на лапці Леді Гаги кільце з номером: HP397, а Бугора – HK299 означає, що обоє вони прилетіли з Угорщини і їм по три роки.

Це дає підстави висловити припущення, що й інші лебеді також звідти, навіть якщо вони не окільцьовані.

Адже у 2016 році на лапці одного з лебедів в Ужгороді також була відмітка Будапештського орнітологічного центру, заснованого Германом Отто у 1893 році, коли ще Закарпаття входило до складу Австро-Угорщини.

Слід зазначити, що на Дунаї дійсно багато лебедів і угорці справді уміють про них дбати.

Кільцювати птахів угорські орнітологи почали ще в 1899 році (тогочасна Угорщина була третьою після Німеччини та Данії державою у світі, яка почала облікувати чисельність дикої птиці за допомогою спеціальних відміток.

Що ж за легенда існує про ужгородських лебедів і чому вони так полюбили місто над Ужем?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 1 лютого.

zakarpatpost.net