АНОНС. Як закарпатка підкорила п’ятитисячний Казбек

Наталія ОПАЛЕНИК: «Якщо комусь здається, що найскладніше у підкоренні гір – підйом, можу запевнити, що це не так…»

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Про закарпатську підкорювачку Евересту  Ірину Галай вже писано-переписано, але в нашому краї є й інші, не менш відважні жінки, любительки екстриму та гірського адреналіну, які піднімаються на найвищі вершини світу і при цьому залишаються надзвичайно скромними, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Видно, багатьох закарпатців захоплюють гори, адже живучи серед мальовничих Карпат, наші земляки з дитинства навчилися любити їхню величну красу.

Тож сьогодні гостем прес-центру газети «Неділя Закарпатські новини» є ужгородка Наталія ОПАЛЕНИК, яка здійснила захоплююче сходження на гору-п’ятитисячник Казбек. Під час наших «Недільних бесід» вона розповіла про підготовку до походу, найбільш вражаючі моменти самого підйому та про інші цікаві подорожі.

– Ви підкорили Казбек. Як наважилися на такий вчинок, які враження від сходження?

– На Казбек ми піднімалися в минулому році. Мене з чоловіком покликали з собою в одну групу друзі зі Львова та Києва. Процес підготовки тривав довго. Інформацію ми збирали більше півроку. Адже сходження на Говерлу та інші Карпатські вершини є набагато легшими, ніж на гору-п’ятитисячник. Для цього потрібна зовсім інша специфіка підготовки, маю на увазі в моральному плані, бо фізично ми були готовими. Умови там складні. У мене, наприклад, на висоті 4200 метрів була задишка, тобто існувала ймовірність, що в когось можуть виникнути проблеми зі здоров’ям. Але взагалі все пройшло дуже добре, Грузія сподобалася. А те, що ми підкорили Казбек – це заслуга не наша, а гори, вона нам дозволила піднятися. Ми чотири доби чекали, коли з’явиться «вікно», сиділи на метеостанції, бо були град, шквальний вітер, туман. У групі, що відходила перед нами, людина зламала ногу і руку, ледве спустилася з льодовика. Вони  у 2 години ночі потрапили у цю негоду.

– А як прийшла в голову ідея піднятися на таку високу гору… адже Карпати порівняно з Казбеком – пагорби.

– Ми давно хотіли піти кудись в гори. Думали про Монблан, але він досить Європейський, тож зупинилися на Казбеці, бо він більш дикий. Та й сама Грузія нам була дуже цікавою. Крім того, ми раніше нікуди не літали, тож це був перший досвід подорожі літаком.

Це дійсно був сміливий виклик, але всі старання варті того, аби піднятися на цю гору, перемогти себе.

Що давалося найважче? Що собою, власне, представляє  вершина Казбеку? Чи є там кладовище альпіністів?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 1 лютого.

zakarpatpost.net