Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 2 лютого

День на Закарпатті був багатим на події.

Останнім часом лебеді в Ужгород прилітають не лише зимувати. Торік у місті на озері «Кірпічка» з’явився перший виводок білоперих малюків. Їх було 4. Вижили, на жаль, лише троє. Одне лебедя під час тренувального польоту розбилося. Схожа доля трохи згодом (на Ужі, куди під час морозів перелетіла родина) спіткала і маму-лебідку. Як раніше писала газета «Неділя Закарпатські новини», молодого самця Гошу з сім’ї вигнали, одна лебідка зараз перебуває на перетримці, а лебедятко Манюня – єдина залишилася з батьком. Але її вигнала мачуха, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Саме вона – Леді Гага, як прозвали її місцеві, найбільше зацікавила тих, хто опікується пернатими. Їх троє – Андріана Андріївна, Василь Сідей та Алла Мушак.

Саме вони й помітили на лапці лебедиці кільце. Ще одне кільце є на лапці іншого лебедя, його назвали Бугор. Він є найагресивнішим і постійно атакує інших пернатих.

Отже, волонтери знайшли фотографа, який зробив якісні фото пернатих і відправили дані до українського центру кільцювання птахів, де розшифрували інформацію, яка є на кільцях і повідомили, що на лапці Леді Гаги кільце з номером: HP397, а Бугора – HK299 означає, що обоє вони прилетіли з Угорщини і їм по три роки.

Хлопець із Закарпаття страждав на клінічну депресію, кинув навчання в празькому університеті та поїхав на заробітки у США. Розповів виданню bzh.life, як змінив своє життя, переміг хворобу і як влаштувався в Apple без вищої освіти, пише Освітній портал Закарпаття.

Богданові Половку 26 років, і він — програміст. Хлопець народився в закарпатському місті Іршава, закінчив київський військовий ліцей імені Івана Богуна, кинув університет в Чехії і переїхав у Нью-Йорк. Там він робив ремонти в офісах і квартирах на Манхеттені, а потім став програмістом і влаштувався в Apple. Богдан прожив у США більше п’яти років і повернувся в Київ. Тепер він мешкає на Подолі та працює інженером-програмістом в американському стартапі BetterPT.

Чому кинув навчання

Я народився в Іршаві — це маленьке містечко на 10 тисяч людей, звідки ніхто нікуди не виривається. Місцеві називають це місце “яма”, тому що з нього непросто вилізти. Уже в 16 років я зрозумів, що не можу там знаходитись. Я вступив до київського військового ліцею ім. Івана Богуна, бо мій батько тоді працював у СБУ. Але я швидко зрозумів, що військова справа — це не моє.

В екзотаріумі ужгородського кафе “Акварум” можна побачити маля екзотичних нільських криланів, або по-іншому – єгипетських летючих собак.

Власне, з’явилося воно на світ ще на Новий рік, але через відвідувачів, що часом намагаються потурбувати цих симпатичних фруктоїдних африканських родичів наших кажанів, стукаючи по вітринному склу їхнього житла, власники вирішили повідомити про це лише через місяць, коли маля трохи підросте, пише Закарпаття онлайн.

Це вже друге криланятко, що народилося тут. Першого ж народженого на Закарпатті крилана відвідувачі “Акваріуму” мали можливість бачити ще у вересні. Наразі ж він практично не відрізняється від своїх старших родичів, хіба зовсім трішечки менший.

Таким чином, приплід з’явився вже в обох самичок нільських криланів, що живуть в ужгородському екзо-барі – Дусі і Масі.

Стоматологів Хустського району ще торік перевели на госпрозрахунок. Через це від серпня вони не отримують заробітної плати, пише газета «Неділя Закарпатські новини». У результаті розгорівся скандал, який закінчився судовим позовом. Наразі лікарі судяться за те, аби рішення відмінили.

А прийнято його було за ініціативи колишнього начальника управління охорони здоров’я Хустської РДА Василя Бабича.

Причиною було, як вказано у наказі трудового колективу від 30 травня 2018 року: «дефіцит коштів 366,7 тис. грн на оплату праці медичних працівників Хустської РСП без врахування енергоносіїв та медичного забезпечення. Враховуючи дотаційність району (93%), додаткові кошти на покриття заробітної плати медичних працівників Хустського району не передбачені».

Як повідомляє Державна метеорголічна служба Угорщини, 3 лютого у країнах Карпатського басейну очiкуються опади з червонуватим кольором.

Циклон іде з Африки. Крієвидит в горах можуть перетворитися на марсіанські пейзажі.

Як пояснюють синоптики, пісок і дрібний пил, підняті піщаними бурями на півночі Африки і на Близькому Сході, переносяться в інші куточки планети потужними повітряними потоками.

Тим не менше, у мережі закарпатці вже активно обговорюють колір снігу, який ще навіть не витав.

Вчора, 1 лютого в поліцію Виноградова надійшло повідомлення про розбійний напад на 67-річного іноземця  у селищі Вилок.

Як встановили правоохоронці, невідомі особи проникли до помешкання іноземця і, погрожуючи ножем, відібрали  від нього гроші та втекли.

Працівники виноградівської поліції відразу розпочали пошуки підозрюваних у нападі. По “гарячим слідам”  правоохоронці встановили осіб,  причетних до вчиненого. Ними виявилися двоє мешканців селища Вилок, віком 34 та 44 років.  У них вилучено знаряддя злочину – ніж та інші речові докази.

Протягом тижня (станом на п’ятницю, 1 лютого) до медичних закладів Закарпаття із симптомами гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ) звернулося 8 тисяч 281 чоловік, що на 52 відсотки більше, ніж за попередні сім днів. Показник захворюваності становить 657 на 100 тисяч населення і перевищує епідемічний поріг на 21%. Про це повідоляється на сайті Геннадія Москаля.

65 відсотків з усіх захворілих – це діти до 17 років, із них кількість дітей від 5 до 14 років досягла 73 відсотків. Географія найбільшого поширення хвороби серед дітей – Свалявщина, Рахівщина, Мукачівщина та м.Мукачево.

Епідемічні пороги перевищені у Воловецькому районі в 6 разів, у Міжгірському – в 2 рази, в Ужгородському – на 42%, у Виноградівському – на 56%, у Великоберезнянському – на 19%.

Продовжено карантин ще на тиждень у школах м.Ужгород, Ужгородського району, деяких навчальних закладах Воловецького району, а також школах Виноградівського, Міжгірського, Іршавського, Великоберезнянського, Берегівського та Рахівського районів. Продовжено канікули до 8 лютого в школах Тячівського району.

Так погано, як у цьому році Хуст не чистили від снігу вже давно. Центр міста після снігопадів перетворився на велику кучугуру. А зараз, після дощів, сердмістя у воді.

Вулиця Карпатської України – одна з основних дорожних артерій, що веде до Малої залізничної станції. Саме цією дорожною артерією йдуть на ринок усі, хто приїжджає до Хуста залізненичним транспортом.

Там же СШ №1 імені Волошина. Утім добратися до місця призначення важко.

Передусім – усі тротуари заставлені автомобілями. Здається, що то не вулиця взагалі, а суцільний паркінг… безкоштовний. А от проїжджа частина у воді. Фактично вулиця нагадує ріку.

Журналіст газети “Неділя Закарпатські новини” спробував цією водяною артерією перебратися на інший берег, але не вдалося, бо глибина її більша, ніж Ужа. Місцями – майже до колін. Обабіч русла пришвартовані, наче катери, автівки…

За минулу добу працівники групи реагування патрульної поліції Ужгородського району задокументували два факти керування водіями транспортними засобами у стані алкогольного сп’яніння. На правопорушників складено відповідні адмінпротоколи. Про це повідомляє відділ комунікації Закарпатської поліції.

Вночі 2 лютого між селами Руські Комарівці та Дубрівка  працівники групи реагування патрульної поліції Ужгородського району   зупинили для перевірки автомобіль марки «ВАЗ-21011», на якому не освічувався  номерний знак. За кермом перебував 32-річний місцевий житель в стані алкогольного сп’яніння. Під час проходження медосвідування в лікарні у нього виявили 1,56 проміле алкоголю.

У селищі Середнє по вул. Л. Українки  близько 2-ої ночі сталася  ДТП. Водій автомобіля «ВАЗ 2103» 34-річний місцевий мешканець в’їхав в електричний стовп. Коли на місце події прибули працівники групи реагування патрульної поліції, то встановили, що водій перебуває в стані алкогольного сп’яніння і не має водійського посвідчення. Під час медосвідування  у нього виявили  1,47 проміле алкоголю. На правопорушника склали адмінпротокол за скоєння ДТП.

Водіїв  відсторонили від керування транспортними засобами. На обох правопорушників  складено адмінпротоколи за статтями 126 КУпАП (керування транспортним засобом особою, яка  не має  відповідних документів на право керування таким транспортними засобами) та   130 КУпАП (Керування транспортним засобом особою, що перебуває в стані алкогольного сп‘яніння).

Нинішня зима є найбільш сніжною за останні 58 років – з 1961 року. Як повідомляє Укргідрометцентр, на окремих метеорологічних станціях на Полтавщині та Кіровоградщині висота снігового покриву в кінці січня досягала 34-47 сантиметрів (+ 2-3 сантиметри до колишніх рекордів), – пише «Апостроф.

Досить товстим шаром (від 31 до 44 сантиметрів) «розлігся» сніговий покрив в Чернігівській, Сумській, Черкаській, Харківській областях.

Найбільший обсяг снігу випав у високогірній області Карпат – до 100 сантиметрів.

Наразі кількість хворих, що перебувають на обліку з приводу злоякісних новоутворень на Закарпатті становить понад 22 тисячі осіб. Збільшення контингенту відмічено при злоякісних новоутвореннях шкіри, молочної залози та тіла матки.

Заступник головного лікаря з медичної частини онкодиспансеру Олександр Чемет розповів про загальні тенденції лікування та статистику захворюваності на Закарпатті: «Онкозахворювання – на другому місці серед усіх захворювань (після серцево-судинних). Найчастіше діагностують рак легенів, рак шлунково-кишкового тракту, рак печінки, прямої кишки та передміхурової залози (простати), а також рак шкіри».

Цікаво, що Антон Шкіряк зазначив, що за його особистими спостереженнями, пацієнти, які вірять лікарю та з надією дивляться у майбутнє частіше одужують від людей, які мають негативне світосприйняття.

Онко-гематологічному відділенні обласної дитячої лікарні у Мукачеві благодійники передали унікальний апарат – візуалізатор периферичних судин. Прилад, кажуть медики, поки що єдиний на Закарпатті. Він вкрай потрібен для маленьких пацієнтів, адже миттєво висвічує всі поверхневі судини, дозволяючи при цьому фахівцям бачити вени з поганим кровотоком, діагностувати закупорки, полегшує проведення маніпуляцій тощо.

Ініціювала акцію на підтримку онкохворих дітей відома закарпатська співачка Маріанна Сухолова. Торік в листопаді вона відіграла в Ужгороді свій ювілейний концерт «З Любов’ю до вас», основною метаю якого стала благодійність. В холі драмтеатру поставили скриньку, куди кожен бажаючий міг пожертвувати будь-яку суму.

zakarpatpost.net