Закарпатці взяли участь в інтронізації глави ПЦУ Епіфанія

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» також побував на урочистостях

Тепер з Росією Україну нічого не об’єднує.

Нарешті наша держава має самостійну помісну церкву.

Хоча у світі релігійні питання є не настільки важливими, та народ нашої країни є дещо фанатичним і віросповідання для багатьох має значення.

Тому отримати Томос для України було дуже важливим кроком. Передусім – це відновлення історичної справедливості, адже свого часу Московія вкрала від Київської Русі і назву, і церкву, і багато інших надбань.

Отже, сьогодні Митрополит Епіфаній став предстоятелем Православної церкви України.

Церемонія пройшла у соборі Святої Софії.

У ній взяли участь митрополит Гальський Еммануїл, колишній предстоятель УАПЦ митрополит Макарій, митрополит Симеон (колишній представник УПЦ МП), митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, митрополит Юрій (Каліщук), який очолює Українську православну церкву в Канаді, митрополит Антоній (Щербань) предстоятель Української православної церкви в США та інші.

Знаково, що інтронізація пройшла саме в день народження Епіфінія.

У Софії Київській був присутній президент Петро Порошенко разом з дружиною та інші політики, а також представники Константинополя та Афона, а також Української православної церкви в США та Канаді, предстоятель УГКЦ патріарх Святослав, предстоятелі Римо-католицької церкви та протестантських церков.

Єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій привітав Митрополита вітальним словом:

“Ваше Блаженство!
Від імені духовенства Закарпатської єпархії Православної Церкви України та від себе особисто вітаю Вас із 40-річчям та Днем інтронізації на древню кафедру Київських митрополитів. 
15 грудня 2018 року Об’єднавчий Помісний Собор обрав Вас Предстоятелем Православної Церкви України. З глибоким смиренням і покладанням на Промисел Божий Ви взяли важкий хрест Першосвятительського служіння. А вже 6 січня 2019 року, Його Всесвятістю Вселенським Патріархом Варфоломієм урочисто було вручено Вам, як Предстоятелю єдиної Помісної Української Православної Церкви, Томос про автокефалію. Ваше слово дарує яскраве світло і натхнення, усі Ваші починання і старання мають високу заслугу і повагу. Ви несете слово Євангелія в серця багатьох людей, показуючи особистий приклад християнської віри і благочестя. Нехай Всемилостивий Господь примножить ті численні таланти, якими Він обдарував Вас, а Всемогутня Десниця Божа супроводжує у нелегкому служінні на благо Церкви Христової, освячуючи і благословляючи кожен день і кожну мить Вашого життя”, наголосив він.

Фото – Укрінформ

zakarpatpost.net