М’ясо наколюють, а сир може провокувати рак: Закарпаття заполонили небезпечні продукти-підробки

В українських магазинах і на ринках від 15 до 30% фальсифікованих продуктів. Найчастіше підробляють масло, тверді сири, сметану, ковбасні вироби і алкоголь.

Експерти радять купувати перевірену продукцію і в офіційних магазинах, а не на стихійних ринках чи у забігайлівках, а також уважно читати дані на упаковці. Детальніше — у матеріалі OBOZREVATEL.

У лідерах — масло і ковбаса

Глава Держспоживслужби Києва Олег Рубан каже, що в Україні найчастіше підробляють масло, ковбасні вироби і тверді сири.

“Я б сказав, що це топ-3 фальсифікатів. До масла і сирів додають пальмову олію (як з’ясували вчені, вона збільшує ризик розвитку раку — Ред.). Вона набагато дешевша, ніж тваринні жири. Але дітям пальмова олія протипоказана. Що стосується ковбасних виробів, то найчастіше туди додають целюлозу, фактично папір. Звісно, ніхто цього на упаковці не вказує. Судячи з наших перевірок, 15% продуктів фальсифіковані”, — розповів OBOZREVATEL Рубан.

Також, за його словами, підробляють і м’ясо. Щоправда, тут уже кожен господар підходить до справи по-своєму. “Є ті, хто вимочує м’ясо в розчині, для того щоб воно набуло червоного кольору”, — зазначив Рубан.

Крім цього, зараз у Житомирській області продовжують розслідувати справу проти недобросовісного виробника, який наколював м’ясо хімією для збільшення в об’ємі і вазі.

“Якщо ви купуєте якусь буженину, карбонат, балик гарного кольору і великого об’єму, то він точно наколотий. Щойно ви розріжете його, а він виявиться занадто вологим. Це означає, що його напхали спеціальним гелем. Його буквально наколюють ін’єкціями, а потім масажують у центрифузі. В результаті шматок м’яса збільшується в об’ємі рази у три”, — зізнався OBOZREVATEL один з колишніх працівників м’ясокомбінату на умовах анонімності.

Тим часом у сметану навчилися додавати крохмаль для того, щоб вона була густішою. Масштабами підробок обурюються навіть в Асоціації виробників молока. Там стверджують, що на ринку третина продукції фальсифікована. І кажуть, що якщо так буде й далі, то скоро в країні не залишиться молочного стада. Оскільки сумлінні виробники втрачають ринок збуту через дешевші підробки.

Гранатового соку практично немає

Директор української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко підтверджує, що молочний ринок буквально кишить фальсифікатом. Є деякі виробники, які виробляють до 80% підробок.

Також є проблеми і з тими, хто випускає соки. “Точно можу сказати, що 80% гранатового соку — це підробка. Бо гранат як такий дуже дорогий, і сік з нього виходить дуже дорогим. В інших соках, наприклад, першого віджиму, на 90% використовують яблучний концентрат”, — розповідає Дорошенко.

Також в упаковці дорогої кави зазвичай ми купуємо дешевшу. Особливо це стосується розчинного гранульованого продукту. “А якщо ви купуєте стікери з кавою, то там взагалі незрозуміло що”, — пояснив OBOZREVATEL Дорошенко.

Підроблений алкоголь

Часто в Україні підробляють і алкоголь. “Міцні напої, особливо горілка, в маленьких магазинах і вже тим більше в наливайках — це суцільна підробка. Вона дешева, і люди навіть не замислюються, що п’ють”, — говорить Дорошенко.

Його підтримує голова спілки споживачів України Максим Несміянов. “Люди звикли вживати неякісний алкоголь. Ми якось провели експеримент і дали нашим операторам продегустувати справжній коньяк і підроблений. Так от, їм підробка сподобалася, а справжній коньяк — ні! Люди п’ють коньяк по 100 грн за літр і не замислюються, що такого просто не може бути”, — заявив OBOZREVATEL Несміянов.

За його оцінками, чим далі від столиці, тим частіше зустрічається підроблений алкоголь. “Якщо у Києві підробку у великих супермаркетах і магазинах рідко зустрінеш, переважно це дрібні магазини, наливайки, кафешки, то щойно виїздиш за межі Києва, там уже фальсифікат зустрічається все частіше і частіше”, — попереджає Несміянов.

І радить все ж таки звертати увагу на ціну товару і те, де ви берете міцні напої.

Крім цього, не варто купувати горілку у великих упаковках, це явна підробка.

“У підробленому продукті можна розрізнити осад, якісь ворсинки. А за пару тижнів напій у пляшці може стати каламутним. На заводській пляшці ковпачок не буде прокручуватися навколо своєї осі. Часто на етикетці літери надруковані нечітко. Якщо опустити в підробку синій лакмусовий папірець, то він стане червоним. Отже, туди додали кислоту для міцності. Ще пляшку до відкривання треба збовтати — якщо там багато води, то бульбашки будуть великими. А якщо це справжня горілка, то буде змійка з дрібних бульбашок”, — радить нам Олег Ярошенко, продавець алкогольного магазину.

На що ще звертати увагу

Щоб не купити замість масла спред, треба на нього натиснути. Якщо в холодильнику упаковка тверда, то це масло, якщо ні — то вже підробка. Під час нарізки масло не прилипає до ножа, а його зріз гладенький, на ньому немає тріщин. Крім того, звертайте увагу на колір — масло не буде білим або занадто жовтим. Якщо ви дістали шматок масла з холодильника, то на ньому не повинні утворюватися крапельки води.

Що стосується молочних продуктів, то фахівці радять уважно читати дані на упаковці. Якщо на пачці з маслом немає слова “масло”, то, швидше за все, це спред або так званий молокомісткий продукт.

Справжній сир, залишений на столі на пару годин, засохне. А сир з додаванням пальмової олії стане жирним або потріскається.

Що стосується ковбасних виробів, то тут теж треба уважно дивитися, що написано на упаковці — першими у списку складу продукту завжди вказують те, чого тут більше. Якщо на початку списку стоїть курятина, а в кінці телятина, отже, ковбаса зроблена з курятини.

zakarpatpost.net