Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 6 лютого

День на Закарпатті був багатим на події.

В Ужгороді ростуть гриби.

Знайшла їх читачка газети «Неділя Закарпатські новини».

Ростуть вони в Ботанічному саду.

Жінка надіслала до редакції фото, адже вважає це – дивом природи.

На Закарпатті цьогорічна зима дивувала морозними  та сніговими рекордами.

Але гриби все одно чи то збереглися від осені, чи то виросли замість підсніжників, аби стати першими провісниками весни.

Правду кажуть, що наш край – унікальний, а Ужгород місто особливе!

Дует з пожежно-профілактичних заходів відбувся 6 лютого на території Закарпаття. Так, рятувальники Мукачівського та Тячівського підрозділів ДСНС  провели інформаційно-роз’яснювальну роботу серед жителів сіл Яблунів та Терново.

Традиційно, фахівці ДСНС здійнили подворовий обхід населених пунктів, приділивши особливу увагу одиноким та непрацездатним громадянам, багатодітним родинам. Саме у оселях цієї «групи ризику» найчастіше виникають загорання, адже норми та правила пожежної безпеки стоять в них далеко не на першому місці, повідомляє У ДСНС України у Закарпатській області.

Рятувальники  розповідали селянам про основні правила пожежної безпеки у побуті, нагадували, як безпечно користуватись електричними та газовими приладами чи пічним опаленням. Під час візитів до осель оглядали  печі на відповідність вимогам правил пожежної безпеки.

Деколи в історичних районах зводять об’єкти, які не вписуються у стиль. Як гадаєте, чим це зумовлено? Адже, якщо йде мова про забудову, можна зробити будівлю у такому стилі, який би вписувався у архітектуру.

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини»  ми говорили з художником-живописцем, членом Національної спілки художників України  Юрієм БОДНАРОМ.

Це – давня проблема. Є паспорти, є проекти, тому дивно, що так склалася ситуація. Старі будинки які  гарно зроблені, просто очі відпочивають. Так повинно бути. Місто має людину не дратувати, а притягувати, тоді відчувається комфорт. Насолоджуватися можна лише тоді, коли все гарно. А зараз, на жаль, у плані архітектури маємо багато несмаку. Я дуже нервую, коли щось вклинять таке, що там не «вписується». Або нижній поверх зафарбували якоюсь їдкою фарбою, а на верхньому хай осипається штукатурка. Чи коли в історичній частині поруч із дахами, що вкриті черепицею, красується дах із шифером. Невже не можна було зробити бодай імітацію під черепицю, щоб споруда не випадала з цілісного архітектурного ансамблю? Тим більше, що об’єкт знаходиться поруч із центральною міською сценою.

Під час огляду місцевості біля кордону прикордонники виявили 10 пакетів, в яких знаходилося майже 5 тисяч пачок сигарет

На Закарпатті сьогодні, близько третьої години ночі, біля селища Ділове Рахівського району прикордонники запобігли спробі незаконного переміщення через кордон тютюнової контрабанди, пише Сегодня.

“Під час патрулювання гірської ділянки прикордонники Мукачівського загону помітили групу невідомих з пакетами. Військовослужбовці негайно вирушили на затримання правопорушників, під час якого здійснили кілька попереджувальних пострілів”, – повідомляють в ДПС.

Як раніше повідомляв zakarpatpost.net, Ужгородом протягом трьох днів курсуватиме диво-поїзд: 8-9-10 лютого.

Наразі він уже у столиці Закарпаття.

Приїхав він до нас спеціально, аби стати однією з роздинок “Ужгородської палачінти”.

І тепер організатори оприлюднили вартість проїзду та графік руху диво-поїзда.

Маршрут: парк Боздоський – Словʼянська набережна – міст Масарика – наб. Незалежності – пл. Театральна. І так само у зворотньому напрямку.

Відправлення з парку: 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00

Відправлення з пл. Театральної: 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30, 17:30, 18:30.

Виявляється, сучасні алкоголіки під час галюцинацій бачать не лише чортів. «Останнім часом таких, що бачать чортів взагалі дуже мало, – розповідає газеті Неділя Закарпатські новини» лікар-психіатр, нарколог Василь Сливка. – Але не всім відомо, чому ж вони почали з’являтися людям після або під час п’янок?

Справа в тому, що ще років 100-200 тому закарпатських та й не тільки п’яниць  залякували релігією. Як вдома дружини, так і священики казали, що алкоголіки горітимуть у пеклі, що чорт їх візьме та повторювали інші фрази подібного змісту.

А наша природа така, що під час надзвичайних станів люди бачать перед собою власні страхи. Тож п’яниці й почали уявно контактувати із усякою нечистю.

Кожна дитина у Марії з села Білки, яка переїхала жити до співмешканця на Івано-Франківщину, від іншого чоловіка.

Перший її чоловік помер. Богданку, яка загинула, вона народила від закарпатця Івана. Проте чоловік покинув жінку ще коли вона була в пологовому.

Зараз вона знову вагітна – уже від Андрія, з яким і жила останнім часом.

Із Андрієм вони познайомилися кілька місяців тому і чоловік запропонував переїхати жити до нього. Жінка погодилася. Кажуть, що він навіть мав намір всиновити дівчат, тож для його близьких цей випадок став справжнім шоком.

В українських магазинах і на ринках від 15 до 30% фальсифікованих продуктів. Найчастіше підробляють масло, тверді сири, сметану, ковбасні вироби і алкоголь.

Експерти радять купувати перевірену продукцію і в офіційних магазинах, а не на стихійних ринках чи у забігайлівках, а також уважно читати дані на упаковці. Детальніше — у матеріалі OBOZREVATEL.

У лідерах — масло і ковбаса

Глава Держспоживслужби Києва Олег Рубан каже, що в Україні найчастіше підробляють масло, ковбасні вироби і тверді сири.

“Я б сказав, що це топ-3 фальсифікатів. До масла і сирів додають пальмову олію (як з’ясували вчені, вона збільшує ризик розвитку раку — Ред.). Вона набагато дешевша, ніж тваринні жири. Але дітям пальмова олія протипоказана. Що стосується ковбасних виробів, то найчастіше туди додають целюлозу, фактично папір. Звісно, ніхто цього на упаковці не вказує. Судячи з наших перевірок, 15% продуктів фальсифіковані”, — розповів OBOZREVATEL Рубан.

Гігантського сніговика висотою у понад 7 метрів лопухівчани Віктор Косюк, Мирослав Бурса та Юрій Косюк ліпили упродовж трьох днів для конкурсу в Інтернеті, пише  Tyachiv.com.ua

Чи вдасться їм перемогти у конкурсі – поки невідомо, принаймні, мешканці Лопухова у захваті від снігового велетня.

Які квартири найчастіше орендують в Ужгороді і скільки це коштує. Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» газеті «Закарпатські оголошення» розповіла ріелтор з Ужгорода Беата Мендел.

– Які переважно квартири орендують в Ужгороді?

– Так само, як і купують – одно-двокімнатні. Якщо говорити про студентів, то вони групуються. Усе залежить від контингенту. Працівники заводів, яким вартість житла проплачує роботодавець, скажімо, знімають двокімнатні. Це коштує приблизно 6 тисяч гривень. Утім найчастіше винаймають житло студенти, молоді пари, які вирішили жити окремо від батьків, і ті, хто працює в Ужгороді за контрактом.

Є такі, хто знімає елітні квартири, а є й такі, хто шукає дешеві варіанти. Маємо ще й багато переселенців – їм також потрібно десь жити. І це – окрема непроста тема.

В облдержадміністрації підвели підсумки реалізації Програми розвитку малого та середнього бізнесу за 2017-2018 рр.
У вівторок, 5 лютого, в облдержадміністрації відбулося розширене засідання Регіональної ради підприємців Закарпатської області.

Про це повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

Під час зустрічі за участі фахівців департаменту економічного розвитку та торгівлі Закарпатської ОДА йшлося, зокрема, про підсумки реалізації обласної Програми розвитку малого та середнього бізнесу за 2017-2018 роки.

– На сьогодні в області є 52 тисячі підприємців, з яких 49 тисяч – це ті, хто купляє патенти і сплачує за це податки, – зауважив голова Регіональної ради підприємців Андрій Андріїв. – У попередні два роки ситуація була в рази гірша, у нас було всього близько 30 тисяч таких суб’єктів господарювання. Нинішня динаміка не може не тішити.

zakarpatpost.net