Держава підтримує підприємців початківців. Як наша землячка допомагає відкривати бізнес у Франції

Інна Байє 10 років мешкає у Франції. Кілька років тому започаткувала власну справу – допомагає іноземцям відкривати і вести бізнес у країні.

Про це вона розповіла Gazeta.ua

“Працюю в основному з російськомовними та україномовними емігрантами. Це люди, які переїхали до Франції і тут мешкають, але не знають французьких реалій бізнеса і не володіють добре мовою. Або ж ті, хто хоче відкрити у країні філію чи представництво і керувати ним із закордону”, – каже Інна Байє.

В Україні займалася імпортом та інвестиціями. Перед переїздом працювала директором рекламної агенції.

“Приїхавши до Франції усе довелося розпочинати з початку. Влаштувалася в невелику компанію у сфері дизайну і архітектури, як асистент-директор. Отримала додаткову освіту – пройшла курси щодо створення підприємств та їх управління. Згодом знайшла вільну нішу для спеціалістів, які допомагають іноземцям відкривати двері у місцевий бізнес. Зокрема, малий та середній. З одного боку є перекладачі із професійним знанням мови. З іншого – професіонали, які консультують з юридичних та фінансових питань. Але людей, які можуть це поєднувати обмаль (звичайно, я не приймаю до уваги відомі міжнародні консультаційні компанії)”.

За словами українки, зі знанням усіх важливих нюансів, відкрити фірму у Франції неважко. Майже все робиться через Інтернет. Реєстрація статусу приватного підприємця безкоштовна. Якщо мова про товариство з обмеженою відповідальністю – витрати на адміністративні послуги складуть не більше €300. Крім того, держава по-різному підтримує підприємців початківців.

“Для малого бізнесу є пільги щодо сплати податків упродовж перших трьох років. Для ТОВ – пільги у перший рік. Також є премія щодо найму. Але до кожного правила прописані норми щодо найму та зарплати працівника”.

Цікаво, що іноземці, які не мають посвідки на проживання у Франції або не є членами ЄС, можуть лише заснувати бізнес. Однак не мають права працювати директорами цих компаній.

“Сам бізнес не дає право на отримання дозволу на проживання у країні. Але, як тільки інвестиції починають приносити дохід, який дозволить утримувати себе та родину, на підставі цього можна подати документи на посвідку. Є інший шлях – звернутися до посольства Франції з запитом надати дозвіл на проживання в статусі бізнесмена. Для цього, крім основного пакету документів, необхідно надати бізнес-план з детальним планом розвитку бізнесу на перші роки, з усіма витратами та доходами”.

За словами українки, складність французького бізнесу в тому, що існує значна кількість норм та правил, на вивчення яких необхідно витратити роки.

“Для того, щоб знайти відповідь на питання, потрібно перечитати досить багато документів. З іншого боку, така система захищає бізнесменів: чіткі рамки дають чіткі відповіді, у разі спорів можливо передбачити варіанти рішень”.

zakarpatpost.net