Дешевий зубний імплантат створили стоматологи Закарпаття

Радикального зубного протезування потребують 70 відсотків закарпатців у віці 42–47 років.

Однак імпортні зубні імплантати через дорожнечу нашому громадянинові недоступні, вітчизняних майже немає.

Досягти успіху в цій справі вирішили кілька літ тому доктор медичних наук, професор, президент Асоціації стоматологів Закарпаття Іван Горзов, кандидат медичних наук, доцент медфаку Ужгородського університету Анатолій Потапчук і кандидат фізико-математичних наук, доцент Інституту фізики та хімії твердого тіла УжДУ Йосип Шаркань зі своїми колегами,  пише День.

Винайдений ними після тривалих досліджень зубний імплантат — розробка світового значення.

До речі, саме Анатолій Потапчук здійснив першу успішну імплантацію у Закарпатті 12 березня 1986 року з використанням титанових імплантатів у Часлівській дільничній лікарні.

— За останні десять років в Україні вже були експериментальні спроби налагодити випуск із біологічно інертних матеріалів: сапфірових імплантатів — у Харкові, керамічних — у Полтаві, титанових — у столиці, — повідомив Анатолій Потапчук. — Світова практика взагалі-то віддає перевагу титановим
імплантатам із біоактивним покриттям. Проте коштує така життєва необхідність дуже дорого, через що не знайшла широкого застосування в практичній стоматології нашої країни. Наша мета — створити прогресивні системи з використанням
вітчизняних матеріалів, що здешевило б імплантацію.

Розмову продовжує доцент Інституту фізики та хімії твердого тіла Ужгородського університету Йосип Шаркань:

— У своєму інституті ми вперше розробили технологію одержання остеотропних керамічних покриттів металевих імплантатів на основі біологічно активних матеріалів. Уже отримали патент України на цей винахід. Проведені дослідження одержаних покриттів вказують на перспективність їх використання в імплантології та ортопедії.

Крім усього, завдяки творчим розробкам Інституту матеріалознавства АНУ (професор Віталій Дубок) уже чотири роки як синтезовано вітчизняний ГА — гідроксилапатит — мінеральну основу кісткової тканини під назвою «кергап».

Вартість кергапу в десять разів нижча від зарубіжних аналогів, він легко розсмоктується в біологічних середовищах і стимулює кісткоутворення. Тому ужгородські вчені налагодили тісний зв’язок із матеріалознавцями. Після низки дослідів із приємним здивуванням виявили, що період приживлення імплантатів із градієнтним біоактивним покриттям на місяць коротший, ніж у титанових.

Цей винахід був показаний на виставці нових технологій (Дебрецен, 96), на Міжнародному конгресі дентальної імплантації (Сегед, 97) в Угорщині, в яких узяли участь провідні фахівці Європи.

Як повідомив кореспонденту «Дня» Іван Горзов, для промислового випуску такої імплантаційної системи сьогодні в Ужгороді існує спеціальна лабораторія, сертифіковано біоактивний матеріал, розроблені технічні завдання та бізнес-план.

До речі, досвід бути першими в них уже є: адже десять років тому в колишньому Союзі саме ужгородцями був запроваджений метод масової профілактики основних стоматологічних захворювань внаслідок споживання фторовано-йодованої солі.

Щодо промислового освоєння, то науковці до цього готові. Справа лише за фінансуванням.

Василь ЗУБАЧ

One thought on “Дешевий зубний імплантат створили стоматологи Закарпаття

  • 08.02.2019 at 03:15
    Permalink

    До речі, досвід бути першими в них уже є: адже десять років тому в колишньому Союзі……………

Comments are closed.