Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 8 лютого

День на Закарпатті був багатим на події.

Цей випадок трапився в Перечинському районі у 60-х роках. Тоді ще в селах багато хто жив думкою, що вибирати дітям партнерів повинні батьки. Звісно, як дівчатам, так і хлопцям це не завжди подобалося, кров грала у венах і молодь закохувалася зовсім не в тих, хто був до душі матерям. Саме жінки найчастіше руйнували долі власних дітей, хоча хто, як не вони, повинні були розуміти, як то жити і лягати в ліжко щоночі з нелюбим чоловіком, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Та все ж традиція передавалася із покоління в покоління і протистояти натиску дорослих наважувалися далеко не всі.

Так трапилося і в родині Марії Ковач.

Мала вона доньку на виданні. Дівчина була гарною, працьовитою, що в селі дуже цінувалося. Але головне – родина була заможною і Оксана була єдиною дитиною. Чоловік Марії займав партійну посаду. А сама жінка ніде не працювала. І хоч радянська влада всіляко заперечувала як релігію, так і магію, Марія часто ходила до ворожок. Дуже вже їй хотілося знати, що чекає на неї та її рідних у майбутньому. І якось одна босорканя наворожила їй велику трагедію через кохання дочки. Спочатку жінка не повірила, а далі почала контролювати кожен крок Оксани.

Масштабні святкування 15-річчя газети «Неділя», які вмістили у себе 15 різних культурно-мистецьких акцій, завершилися моновиставою київського актора Юрія Дяка «Лайкнутий». Митець відомий завдяки серіалам (зокрема, детективу «Розтин покаже», який зараз транслюється по телебаченню), але там він грає переважно епізодичні ролі, тут же зміг подати повнокровну цілісну роботу, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Це колись був популярним жанр роману у листах, у французькій класичній літературі він набув найвищого розвитку. Тепер же маємо романи у мережевих постах. Піонером була «самотність у мережі» Януша Вишневського, за нею послідувало море подібних життєписів. До цієї когорти належить і ця п’єса. Чесно кажучи, цей текст більше для читання, аніж для видовища, тому акторові доводиться викладатися по повній, щоб перетворити усе це справді на театральне дійство. І він таки дає жару! Спершу заводить публіку інтерактивним спілкуванням зі сцени, потім вихлюпує на неї цілий фонтан міміки і жестикуляції, модулює голос, гіпнотизує і якось ненав’язливо втягує у власний світ. Гумор тут дивним чином замішаний на тузі, екзистенційній самотності, втечі від себе самого не знати до чого.

Свячену сіль здавна вважали чудодійною. Вірили, що вона захищає від нeчистої сили, лiкує, приносить злагоду у сім’ю.

Можна додавати дрібку свяченої або четвергової солі у миску з водою й обмивати нею обличчя. Згідно з повір’ям, немає більш дієвого засобу проти різних косметичних недоліків (прищів, лущення, тьмяності), пише сайт Українці сьогодні.

Колись свячену і четвергову сіль клали у купіль для немовлят.

Такою водою також добре замочувати насіння перед сівбою і поливати грядки при посадці овочів — матимете гарний урожай.

Кажуть, добре додавати свячену сіль у несолодку випічку. Тоді вона стає особливо корисною.

Колись вважали, що сіль є тим продуктом, який ніколи не їдять вiдьми і чорти. Може, й тому вірили, що сіль як оберіг відлякує злі сили від людини і її дому: Наприклад, четвергову сіль, зав’язану у торбинку, клали в колиску до дитини, щоб захищала від нечистої сили.

Є на Закарпатті дивне село, у якому чи не найбільше в області природних див, де  перемістилося з місця на місце озеро, де колись у лісах ховалися опришки, де досі існує чимало нерозкритих таємниць.

Називається воно Липовець.

Цікаво, що на Закарпатті є аж два села з такою назвою: одне з них розташоване на Перечинщині, інше – на Хустщині.

Тож зараз мова піде про хустський Липовець. Перша писемна згадка про населений пункт датується  початком ХVIII ст. Згідно з останнім переписом у селі проживає 1 530 осіб.

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» розповіла доцент кафедри історії Стародавнього світу і Середніх віків УжНУ Надія КЕРЕЦМАН

Коли йде мова про Середньовіччя, у думках чомусь виринають поняття про церкву, інквізицію. Як гадаєте, кого б із сучасних ужгородців чи закарпатців спалили на вогнищі за «інакомисліє»?

-Багатьох. Мене, напевно, одну з перших. Я брюнетка, дуже емоційна, говорю, розмахуючи, допомагаючи собі руками. А ще є «добрі люди».  Фіглюю. Тепер не до спалення часто закликають . Зараз читаю в соцмережах дописи та коментарі, у яких наші земляки та й не тільки  про тих, хто їм не подобається, або коли хтось щось накоїть, пишуть: «Убити, розстріляти, стратити!» Думаю собі: «Люди добрі! Це все вже було!»  Як так можна думати у ХХІ столітті!  А щодо Середньовіччя, не можна його зводити до інквізиції. Той історичний період я дуже люблю, хоч жити в ньому не хотіла б. Та доба взагалі вирізнялася емоційністю. Люди і раділи, і плакали «по повній». Життя було дуже важке і людина шукала собі віддушини. Відірватися від суєтності можна було,наприклад, у церкві. Уявімо, що простий ремісник із маленької задимленої хатки, де весь час займався домашніми справами та зароблянням грошей на потреби родини, думав про господарство, дружину, дітей, потрапляв у розкішну атмосферу храму.  На месі у готичному соборі під його склепінчастим перекриттям він відключався від усього буденного, насолоджувався розписом, вітражами, органною музикою, співом. То був справжній релакс. У мене самої в наш час у готичних церквах мороз по шкірі і дух перехоплює.

Упродовж 2018 року в Україні було скоєно понад 4 тисячі злочинів щодо дітей. Про це повідомив заступник голови Національної поліції – керівник патрульної поліції Олександр Фацевич під час розширеної наради за підсумками роботи поліції превенції за 2018 рік, передає кореспондент УНН.

За словами Фацевича, упродовж 2018 року було скоєно 4,3 тисячі злочинів відносно дітей, від яких постраждали 4,7 тисяч дітей. Крім того, майже 1,5 тисячі дітей стали жертвами тяжких та особливо тяжких злочинів.

При цьому, він зазначил, що правоохоронці фіксують зниження кількості злочинів учинених стосовно дітей, оскільки у 2017 році таких злочинів було зафіксовано 4,6 тисяч.

Тоді від кримінальних правопорушень потерпілими стали п’ять тисяч дітей, з них 1,7 тисяч – від тяжких та особливо тяжких злочинів.

Скільки коштує в Ужгороді винайняти приміщення під бізнес. Коментар експерта

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» газеті «Закарпатські оголошення» розповіла ріелтор з Ужгорода Беата Мендел.

– Оренда під бізнес. Чи звертаються ужгородські підприємці по допомогу?

– Так. Але в нас усе так – магазинчик на магазинчику: одежа, косметика, стоматкабінети, косметичні салони, перукарні, нотаріуси, агентства. Це – те, що користується попитом. У центрі орендна плата набагато вища, ніж на периферії, хоча зараз по районам є практично весь той самий сервіс. Найкраще «ідуть» невеликі за площею об’єкти. Це ж стосується і кафе, і фастфуду. З великими площами важко, та й там і ціна оренди більша.

Ексклюзивно для наших читачів сайту zakarpatpost.net

У вас з’явилася нова унікальна можливість подати оголошення.

Для цього достатньо натиснути кнопку «Додати оголошення», що розташована на правій панелі збоку.

Відтепер ви зможете абсолютно безкоштовно продати, чи знайти омріяну нерухомість, автомобіль, приміщення під офіс, товари для дому, для весілля, побутову техніку, кімнатні рослини чи городні культури, домашніх тварин, книги, загалом усе, що бажаєте.

Послуга зручна і легка в користуванні, доступна абсолютно кожному.

Ваші оголошення читають користувачі з усієї України та із-за кордону.

Користуйтеся нашими сервісами і ставайте успішними!

Закарпатський сайт оголошень ogoloshennya.net завжди вам допоможе у цьому!

Працюємо для вас!

Також ви можете подавати оголошення та рекламу у газети «Неділя Закарпатські новини», «Закарпатські оголошення», «Робота та навчання», «Поради».

Довідки за тел.: (0312) 61-99-99, (050) 222-50-50, (067) 666-90-90

Оголошення також можна подати на Viber: (050) 222-50-50