Передвиборний прайс: на що вистачить грошей партій

На 2019-й грошей політсилам дали більше, але їх навряд чи вистачить на широку агітацію

Поки вся країна спостерігає за президентськими перегонами, до іншої не менш важливої події залишилося трохи менше дев’яти місяців – парламентські вибори призначені на 27 жовтня. Днями НАПК роздало політсилам гроші, які покладаються їм з держбюджету на статутну діяльність 2019-го. Ми порахували, на яку передвиборчу агітацію вистачило б цих грошей, якби вибори відбулися найближчим часом, пише Сегодня.

Відповідно до закону, щорічно кошти розподіляють між політсилами, що пройшли 5%-вий бар’єр пропорційно їх підтримці на виборах. Відповідно, більше всіх отримали НФ і БПП. Але при цьому, через зростання прожмінімуму, цього року партії отримають в сумі на 52 млн більше, і ці гроші зарахують чотирма траншами щоквартально. До виборів партії вже встигнуть отримати повну суму, а агітація розпочнеться не пізніше ніж за два місяці до “дня Х”. Тому ми порахували мінімальний пакет витрат на 60 днів гонки.

Насамперед це люди. За роботу в наметах і ходьбу “квартирами” їм готові платити по 500 грн на день, а значить, на одного агітатора доведеться витратити 30 тис. грн. Агітнабор на одну точку – намет і роздатковий матеріал – обійдеться в 1350 грн (намет), друк 1000 примірників глянцевого буклета коштуватиме 1460 грн. На роботу однієї точки знадобиться мінімум 88 950 грн. Ще одна стаття витрат – реклама на ТБ. Тривалість одного ролика зазвичай варіюється від 15 секунд до 1 хвилини, і, як на теперішні прайси, показ одного 30-секундного відео в прайм-тайм (18:00-19:00) на найтоповішому загальнонаціональному каналі обійдеться майже в 170 тис. грн.

Нагадаємо, що парламентські вибори в Україні відбудуться 27 жовтня 2019 року, а президентські – 31 березня 2019-го.

zakarpatpost.net