Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 9 лютого

День на Закарпатті був багатим на події.

На Закарпаття вчора привезли п’ятьох клишоногих. Приїхали вони з Донеччини. Тварин вилучили з міні-зоопарку через жорстоке поводження з ними. Про це повідомляє Національний природний парк “Синевир”.

“До Реабілітаційного центру бурих ведмедів національного природного парку «Синевир» доправлено 5 клишоногих для тимчасового тримання. Досі вони утримувалися у міні-зоопарку міста Покровськ, що на Донеччині.

За словами інспекторів Державної екологічної інспекції України, тварини перебували у тісних клітках і антисанітарних умовах, що є порушенням норм. Власник ведмедів був проти вилучення звірів. Невідомі особи навіть не дозволяли представникам Держекоінспекції зайти на територію зоопарку, тож ті звернулися до поліції. Справа дійшла до суду. 5 лютого Красноармійський міжрайонний суд Донеччини наклав арешт на ведмедів, а вже 8 лютого вони оселилися у Реабілітаційному центрі національного природного парку «Синевир».

Сьогодні, 9 лютого, український комік і водночас кандидат у президенти України Володимир Зеленський приїхав на Закарпаття.

Як стало відомо інтернет-виданню “PMG.ua”, бизько 13:30 він був у селі Ганьковиця, що у Свалявському районі.

Саме там, як зазначив сам Володимир Зеленський, він смачно пообідав. “Нарушаем диету. С удовольствием”, – зазначив шоумен.

У Боздоському парку триває ювілейний, десятий, гастрономічний фестиваль «Ужгородська Палачінта – 2019», офіційне відкриття якого відбулося сьогодні.

Про це повідомляє прес-служба Ужгородської міської ради.

Зимове свято гріє відвідувачів не лише млинцями на різний смак та гарячим глінтвейном, а й веселими конкурсами, цікавими розіграшами, запальними концертними виступами.
Зі самого ранку на фестиваль відвідувачі можуть заїхати на новій атракції, від якої особливо діти не приховують захвату: паровозику, що курсує від площі Театральної до Боздоського парку і назад. Їздитиме родзинка фестивалю і завтра, у завершальний день «Ужгородської Палачінти».

Як і щороку, гурмани-члени конкурсного журі обирали найсмачніші та найоригінальніші млинці. Торік головний приз фестивалю – золоту палачінтовку – вибороли волонтери Руху підтримки закарпатських військових, цьогоріч судді відзначили креатив команди «Чаклунки», які приготували… чорні палачінти.

Цими днями у селі Великий Раковець Іршавського району трапився прикрий інцидент: у 20-метровий колодязь, що вже тривалий час не використовується, потрапив кіт на ім’я Барсік.

Місцева мешканка зателефонувала рятувальникам із проханням допомогти витягнути нещасну тварину.

“8 лютого до іршавських рятувальників👨‍🚒 по допомогу звернулись мешканка с. Великий Раковець, яка повідомила☎️, що допомоги потребує її кіт Барсік😿, який потрапив у колодязь на території сусідського дворогосподарства. Рятувальники звісно ж добрі люди🤗, тож зголосилися допомогти жінці та врятувати пухнастика.

Один з вогнеборців спустився на дно 20-метрового колодязя🕳 та дістав звідти Барсіка.

Ця історія трапилася в Мукачеві. Розповіла її читачка газети «Неділя Закарпатські новини» Світлана Микулець.

Було на початку 90-х. Мій чоловік працював вчителем у школі, був розумним, інтелігентним, але в ті часи були проблеми з виплатами зарплат, тож він звільнився. Як і багато закарпатців у ті часи, пішов торгувати на ринок. Це була єдина можливість вижити. Заробляти він почав добре, тож кризу, про яку всі говорили, ми зовсім не відчували, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Та щастя тривало недовго. Там він знайшов собі нових друзів і взимку, аби зігрітися, адже як-не-як торгували в лотках, було холодно, вони почали грітися горілкою. Згодом пили вже і влітку.Пристрасть до алкоголю стала такою, що терпіти мені вже була несила.

Після обіду він приходив додому, залишав сумки і йшов до друзів. Пили вони до 2 годин ночі. Умовляння з мого боку не допомагали. Пробувала вплинути на нього через свекруху, але й це не дало ніякого результату. Тоді я вирішила діяти по-іншому.

Поїздки на заробітки до країни-агресора нерідко закінчувалися для наших земляків великими неприємностями. Однак, незважаючи на це, частина закарпатців досі їде заробляти гроші саме в Росію, хоча зараз відкриті кордони до європейських країн, де працевлаштуватися можна цілком легально і працювати в далеко кращих умовах, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Утім де працювати – особистий вибір кожного. І мова зараз зовсім не про це. Отже, група закарпатців із Перечинського району поїхала на заробітки до Москви. І так допрацювалася, що деякі з робітників влипли в немалу халепу.

Пригадую, якось давно, коли я був ще маленьким дітваком, мама, готуючи багато всілякої смакоти перед великими святами, зверталася до надто нетерпеливого кота зі словами: «Чекай лиш мало, буде і тобі празник!», пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Потім, викидаючи шкаралупу із яєць та інші харчові відходи у загороду курям, що збігалися до неї і радісно кудахкали, промовляла і до них: «Чекайте, чекайте, буде і вам скоро празник!». Свині, чуючи мамин голос, теж збуджено рохкали і виляли хвостами. Навіть сусідський пес, що частенько прибігав на наше подвір’я, теж отримував обіцянку від мами: «Май терпіння! І тобі дістанеться смачненького!».

Як повідомив на своїй сторінці у соцмережі Єпископ Ужгородський та Закарпатський Варсонофій, на завтра на Рахівщині заплановано акцію захоплення храму, приходжани якого на зборах вирішили долучитися до Української православної церкви.

Щойно повідомили парафіяни релігійної громади св.Георгія Побідоносця смт.Ясіня (ур.Кевелів), що представники духовенства Хустської єпархії УПЦ Московського Патріархату, 10 лютого,в неділю, хочуть захопити храм,громада якого на своїх зборах вирішила ввійти до складу Закарпатської єпархії УПЦ (ПЦУ).Звертаюсь до правоохоронців та до всіх вірників з проханням зберегти мир на вищевказаній парафії, та забезпечити право громади до вільного переходу під іншу церковну юрисдикцію -в даному випадку до Закарпатської єпархії УПЦ (ПЦУ)!”, – написав владика.

Ось із таких випадків добре видно, якою насправді є російська православна церква, що вона насправді служить зовсім не інтересам людей, а відстоює позиції, далекі від позицій вірників.

Сьогодні у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» спеціально для закарпатської газети «Робота та начання» разом зі співвласником кадрової агенції «Pelekh Agency» Андрієм ПЕЛЕХОМ ми шукали відповіді на наболілі для багатьох закарпатців питання про заробітки.

Кому частіше вдається допомогти знайти роботу – чоловікам чи жінкам?

Майже однаково. Можливо, трохи більше звертається до нас чоловіків.  За кордоном зараз взагалі такі європейсько-американські цінності, що всюди стараються, аби було порівну чоловіків і жінок, враховується також вік, раса. Наприклад, знайома розповідала, що у США, якщо в компанії на посаду претендують три кандидати, серед яких є один із Азії, то візьмуть його, якщо в них менше азіатів.

zakarpatpost.net