Чи потрібні закарпатським коровам роги

Сьогодні більш ніж двом третинам корів видаляють роги. Або ж вони не мають їх за генетичними показниками. Захисники тварин вважають, що видалення рогів прирівнюється до жорстокого поводження. Саме тому в Швейцарії пройшов референдум за збереження рогів коровам. А новина з Європи зацікавила і селян з України, пише популярна на Закарпатті газета «Господарські поради».

Ініціював референдум  у Швейцарії фермер Армін Капаул. Він вважає, що корови повинні залишатися такими, як є – рогатими. До того ж, за його словами, саме роги допомагають тваринам контролювати та підтримувати необхідну температуру тіла: «Ми маємо поважати корів такими, якими вони є. Залиште їм роги. Коли ви дивитесь на них – вони тримають голову високо і гордо. Якщо ж у них забрати роги, їм стає сумно», – розповів чоловік.

Першим кроком Капаула на захист тварин було звернення до влади. Тоді його не сприйняли серйозно та нічим не допомогли. Після цього чоловік вирішив отримати необхідну кількість підписів під петицією та зібрати національний референдум. Документ підписали 100 тисяч фермерів, які вважають видалення рогів у худоби жорстоким – для цього молодняку під анестезією їх випалюють розпеченим залізом.

Головною вимогою фермера були виплати власникам рогатих корів – 190 доларів за кожну тварину. На думку чоловіка, це сприятиме збереженню корів рогатими на більшій кількості ферм. Звичайно, ініціатор мав і противників. Так, деякі фермери вважають, що рогаті тварини небезпечні.

Однак в ході референдуму, що відбувся наприкінці минулого року, законодавча ініціатива, яка передбачала матеріальну підтримку власникам корів і кіз з рогами, була відхилена на референдумі.

Новина із Європи зацікавила селян з України. Григорій Наконечний – фермер з Київщини, якого знає вся країна. Саме він привозив свою корову під Верховну Раду. Тоді Карина налякала «Беркут» – вони наділи каски – і злякалася сама, впавши на площі Конституції.

Карини уже немає, вона відкинула копита. Проте є її доньки та онучки – і всі з рогами. Що у Швейцарії телятам видаляють роги, фермер з Семенівки називає правильним. Бо дорослій корові вони тільки загрожують. «У табуні котрась хоче показати, що вона старша. Можуть по боку рогом. Травмують вим’я. Тоді молоко з кров’ю йде і корова довго хворіє», – каже пан Григорій.

Поки своїм телятам роги не прибирає, бо немає спеціального апарата. Однак додає: українсь-ким би фермерам швейцарські проблеми.

zakarpatpost.net