У закарпатця 96 разів зупинялося серце і він пережив клінічну смерть

Лікарі кажуть: за 23 роки, відколи Юрій Федака до них потрапив вперше, цей «рекорд» не зміг побити жоден пацієнт

Закарпатець Юрій Федака з села Кальник, що під Мукачевом, встановив своєрідний кардіологічний рекорд. У чоловіка 96 (!)  разів зупинялося серце. Про нього начувані місцеві лікарі, але от рекорд по зупинці серця так і не зафіксували, пише газета «Поради ЗДОРОВ’Я».

До пенсії Юрій Федака працював водієм в міліції. Згадує, що в 90-ті роки багато довелося почути, а ще більше побачити. Через це у чоловіка розвинувся стрес і пропав сон.

Одного разу він відчув гострий біль під лопаткою – кардіограма показала перенесений інфаркт. Тоді чоловіка поклали в лікарню. «Вперше моє серце зупинилося 2 квітня 1996 року. Пам’ятаю, як потрапив у темний тунель і вийшов на галявину зі сліпучо-зеленою травою та білими квітами. Тіло огорнула така легкість і блаженство, що не передати», – згадує Федака про «той світ».

Тоді його серце зупинилось на 4 хвилини. Лікарі, застосувавши електрошок, запустили його. Впродовж наступних двох тижнів мотор закарпатця зупинявся 68 разів. «Вмирав по 10 разів на день. Навіть навчився відчувати, коли знову зупиниться серце – тіло кидало в жар, у вухах чувся хлопок», – згадує чоловік.

Раз за разом Юрія рятував від смерті завідувач кардіореанімаційного відділення Ужгородської ЦРЛ Олександр Сабінін. Лікар добре пам’ятає події 23-річної давнини. Випадок, каже, унікальний, адже загалом до 2008 року у чоловіка задокументовано 96 зупинок серця і клінічна смерть.  У 2008 році Юрію поставили кардіостимулятор, після чого його серце більше не зупиняється, адже стимулятор його запускає сам у разі збою ритму.

Нині 65-річний чоловік пильно стежить за своїм здоров’ям і щоквартала проходить огляд у лікарів.

zakarpatpost.net