Що робити закарпатцям, коли хочеться, щоб дитина навчалася в музичній школі, але в неї немає слуху. Думка спеціаліста

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з директором Ужгородської дитячої музичної школи №1 імені Чайковського Оленою Охрим.

“Відсутність слуху – не проблема. Його можна розвинути. Розвинути надзвичайно складно лише ритм, – наголоситла вона. –  Якщо дитина приходить навчатись на ударні інструменти й не має почуття ритму – це проблема. Таких дітей, яких не можна навчити грати – лише одиниці. Але вони можуть мати талант до іншого.

А загалом учнів із яскравими музичними даними у школу приходять одиниці. Інших можна зацікавити завдяки майстерності викладача, щоб вони полюбили інструмент і вони навчатимуться добре.

Але загалом випадки, коли віддавати в музичну школу дитину хочуть лише батьки, є поодинокими. Найчастіше учні самі виявляють бажання. Наприклад, хтось у класі на чомусь грає, тож природно, що цього хочеться й іншим.

Зазвичай, дорослі навпаки протестують, бо мовляв, крім танців та футболу дитині ще щось потрібно.

Або буває, що учень хоче грати, скажімо, не на фортепіано, а на чомусь іншому, а батьки змушують вчитись саме на фортепіано, бо вдома є інструмент. Проте часом дивують і учні. Торік, наприклад, прийшла дитина і заявила, що хоче грати на гобоні. Питаємо, звідки знає про інструмент. Відповідає, що в Інтернеті побачила. І вона грає.

zakarpatpost.net