Найбільше в Україні проблем із роздержавленням ЗМІ – на Закарпатті

В Україні станом на 12 лютого реформували 512 комунальних і державних друкованих засобів масової інформації.

Про це повідомив голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олег Наливайко у вівторок під час Всеукраїнської наради редакторів, інформує кореспондент Укрінформу.

“Станом на сьогодні (12 лютого – ред.) у нас 512 реформованих видань, із них 485 – понад 80% – це місцева преса і 27 (33%) – це державні видання, які пройшли реформування. Процес ще йде – він триватиме до кінця березня. І, я думаю, що ця цифра по комунальних виданнях буде за 500”, – зазначив Наливайко.

За його словами, найбільше реформованих видань на Кіровоградщині, Житомирщині, Хмельниччині, Миколаївщині, Рівненщині та Полтавщині. При цьому голова Держкомтелерадіо додав, що найбільше проблем у процесі роздержавлення стосуються міста Києва, Київської області та Закарпаття.

Водночас він додав, що наразі залишається невирішеним питання фінансової допомоги реформованим друкованим ЗМІ.

“Йщлося про суми від 50 до 100 тис. грн разової допомоги. Ця тема не викреслена. Відповідний урядовий проект проходить зараз погодження в Міністерстві юстиції та інших органах влади. Коли розроблявся проект бюджету на цей рік, у нас на той момент було 207 реформованих видань. У Мінфіну була позиція, що повинно бути реформовано половину видань від загальної кількості. Відповідно цього року при змінах до бюджету ця позиція повинна бути врахована”, – пояснив голова Держкомтелерадіо.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила закон «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» 24 листопада 2015 року. Але 21 грудня Президент Петро Порошенко ветував закон і повернув його зі своїми пропозиціями для повторного розгляду. 24 грудня парламент повторно проголосував за закон, врахувавши пропозиції глави держави. Документ набув чинності 1 січня 2016 року.

Відповідно до закону реформа із роздержавлення преси мала тривати три роки. При цьому передбачався вихід держави та місцевих органів влади зі складу засновників ЗМІ та перетворення цих видань на суб’єкти господарювання.

До Зведеного переліку об’єктів реформування внесено 760 державних і комунальних друкованих ЗМІ (662 – комунальні, 98 – державних).

zakarpatpost.net