Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 16 лютого

День на Закарпатті був багатим на події.

Два пограбування здійснив ужгородець у рідному місті і під час одного з  них навіть травмував за допомогою зброї свою жертву. Крав не лише золото, хоча йшов саме за ним.

Першим Богдан (із етичних міркувань імена замінено) облюбував собі будинок на Можайського. Звідти він виніс посеред білого дня 3 ланцюжки, 3 пари сережок, 8 каблучок, 5 підвісок, браслет, ноутбук, тонометр, 5 мобільних телефонів, 4 годинники, запальничку, електронну книжку, флекс, дриль та ключі від автомобіля, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Через кілька днів він підгледів іншу квартиру – уже на Заньковецької. На справу пішов також не в сутінках, а о 16.30. Тож зламав вхідні двері і проник до житла. Там він накинув оком передусім також на ювелірні вироби. А саме на срібний набір з сережок та каблучки та срібну каблучку. Також вирішив прихопити з собою ноутбук, планшет, випрямляч для волосся, вайфай роутер та два електроконвектори.

Частина мосту Масарика зникла в темряві. Про проблему вже неодноразово писав zakarpatpost.net.

Таке в Ужгороді вже було не раз.

Частина ілюмінації на мості Масарика періодично перестає світитися.

Від самого початку проблеми тут були. Однак їх вирішують досить опреративно.

Тому інформуємо відповідні організації, що проблема виникла знову.

Проте… чому освітлення періодично зникає?

До речі, пішохідний міст також  час від часу перестає світитися.

Деякі фізичні вправи допомагають підтримувати хорошу форму не тільки тіла, а й мозку.

Аеробна гімнастика запускає процеси, які борються з природним старінням мозку і зниженням когнітивних завдань. До такого висновку прийшли вчені з Колумбійського університету після дослідження за участю 132 добровольців, повідомляється на сайті American Academy of Neurology, пише Обозреватель.

Всі учасники експерименту були у віці від 20 до 67 років, не курили, не страждали недоумством і раніше не займалися спортом. Їх розділили на дві групи, де одні займалися аеробними вправами (бігова доріжка, велотренажер і так звані лижі), а інші – розтяжкою і розминкою м’язів.

Герпес – одна з найнеприємніших хвороб. Хоча найчастіше вона протікає в легкій формі, проявляючись лише раз на півроку, вона все одно доставляє масу неприємностей.

Головна особливість цієї інфекції – характерний висип на губах, який не тільки свербить, але і жахливо виглядає, пише infakty.ru.

Пропонуємо вашій увазі 5 народних способів швидко розправитися з цієї капості.

В Україні станом на 12 лютого реформували 512 комунальних і державних друкованих засобів масової інформації.

Про це повідомив голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олег Наливайко у вівторок під час Всеукраїнської наради редакторів, інформує кореспондент Укрінформу.

“Станом на сьогодні (12 лютого – ред.) у нас 512 реформованих видань, із них 485 – понад 80% – це місцева преса і 27 (33%) – це державні видання, які пройшли реформування. Процес ще йде – він триватиме до кінця березня. І, я думаю, що ця цифра по комунальних виданнях буде за 500”, – зазначив Наливайко.

За його словами, найбільше реформованих видань на Кіровоградщині, Житомирщині, Хмельниччині, Миколаївщині, Рівненщині та Полтавщині. При цьому голова Держкомтелерадіо додав, що найбільше проблем у процесі роздержавлення стосуються міста Києва, Київської області та Закарпаття

Унікальна природа Тячівщини зачаровує. Такі високі гори, здається лише там і на Рахівщині.

Кожен куточок у цьому дивовижному краї  особливий. Та й життя людей дещо відрізняється від побуту тих, хто мешкає в низинних районах, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Оскільки землі там мало, багато хто з тамтешніх має посеред лісів  ділянки та літні будиночки.

Зокрема, дехто з мешканців села Красна має такі будиночки за 8-10 кілометрів від села, аж в урочищі Росуш.

Сніг там зараз до пояса, тож добиратися до хаток непросто. Однак, аби стріхи не проломилися, люди йдуть до своїх других осель, аби поскидати із них сніг.

Дехто має біля них і хліви, влітку там живе худоба.

Вчора прикордонники Чопського загону попередили спробу незаконного перетину кордону особою, що намагалася виїхати до Словаччини за чужим паспортним документом.

Під час перевірки документів пасажирів потягу «Київ – Кошице» прикордонний наряд залізничного пункту пропуску «Чоп (Страж)» виявив іноземця негроїдної раси, документ якого викликав сумніви у його дійсності. На контроль чоловік пред’явив закордонний паспорт громадянина Іспанії.

У ході поглибленої перевірки прикордонники встановили, що наданий документ не належить пред’явнику. Втім, подорожувальник наполегливо стверджував, що він іспанець та вигадував різні історії в залежності від перебігу подій.

З метою встановлення особи та припинення правопорушення затриманого доставлено у пункт тимчасового тримання Чопського прикордонного загону. Після з’ясування усіх обставин його буде притягнуто до відповідальності за ч.1 ст.204-1 КупАП «Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України».

Вночі  з гранатомета обстріляли будинок батьків Роберта Боровді.

Подія трапилася вночі о 3.35. Граната пробила зовнішню стіну будинку, через сходовий майданчик зачепила внутрішню стіну санвузла 2-го поверху, ванну і зупинилася в стіні спальні, де спала мама Роберта Бровді.

Ось як прокоментували інцидент в Головному управлінні Національної поліції в Закарпатській області:

На Ужгородщині сьогодні вночі невідома особа вистрелила з гранатомету у будинок місцевої мешканки. На щастя, обійшлося без жертв. Правоохоронці встановлюють обставини злочину, за фактом замаху на вбивство розпочате розслідування.

Слідчі Ужгородського районного відділення поліції відкрили кримінальне провадження за фактом замаху на вбивство, вчиненого сьогодні вночі у селі Сторожниця. Повідомлення про інцидент надійшло на лінію «102» о 3:35. Заявник зазначив, що до його будинку невідома особа стріляла з гранатомету.

За викликом виїхали слідчі та оперативники районного відділення. Було задіяно також криміналістичну лабораторію Слідчого управління, вибухотехніків та кінологів. Вони вилучили з місця події речові докази, які направлять на експертизу.

Співробітники Ужгородського відділу поліції проводять перевірку щодо правдивості повідомлення про фізичне насильство над дітьми-сиротами, якими опікується ужгородка. У зв’язку з резонансом, що виник після виходу в ефір сюжету одного з центральних телеканалів про те, що в одній із прийомних родин в Ужгороді  відбувається фізичне насильство над малолітніми дітьми, в поліції Закарпаття проводять розслідування, повідомляє відділ комунікації поліції Закарпатської області.

Проводиться перевірка, яка має встановити, чи є достовірним факт насильства над дітьми у згаданій сім’ї.

Крім того, правоохоронці з’ясовують, чи законно встановлено опікунство над дітьми-сиротами, про яких ідеться в телесюжеті.

Правомірність рішення про надання опіки перевіряє у рамках кримінального провадження, відкритого за частиною 1 статті 367 Кримінального кодексу України  (Службова недбалість), слідче управління ГУНП в Закарпатській області.

Шлюб стає не модним. Такі реалії життя. Зараз мало хто живе все життя з однією людиною, тож логічно, що навіть ті, хто дотримується традицій і оформляє стосунки, усе частіше зважуються на друге та третє одруження, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

«Протягом минулого року в Ужгороді одружилося 1117 пар, розлучилося 132, крім того, на основі рішень суду – 186. У рамках проекту «Шлюб за добу» у 2018 році поєднали долі 254 пари, усього від початку дії проекту – 442, у тому числі 72 шлюби було укладено з іноземцями», – каже головний спеціаліст Ужгородського міського відділу ДРАЦС ГТУЮ у Закарпатській області Ольга Рябіна.

Цікаво, що наші дівчата останнім часом не поспішають одружуватися зі своїми земляками. Більше до вподоби закарпаткам іноземні наречені.

Як і раніше найбільш бажаними для ужгородок є угорці та чехи. А от із росіянами та білорусами зараз шлюбів укладають дуже мало. Та натомість закарпатці почали активно створювати родини з громадянами Бангладешу та Індії. Тут уже далося взнаки те, що в Ужгороді навчається багато студентів саме з цих держав.

Вікна, двері розбиті, всередину може потрати хто  захоче… Безкоштовна вбиральня у центрі міста і справжній гадюшик… Так, мова йде про колишню велич столиці Закарпаття – кінотеатр «Ужгород».

Навіть у маленьких містечках області всі колишні радянські кінотеатри викупили і привели до ладу… а в Ужгороді в місці, де щодня проходять тисячі туристів, де безперервний рух містян та гостей, у самому центрі міста занепадає унікальна будівля.

Один з найбільших кінотеатрів Закарпаття, що знаходиться в історичному центрі міста над Ужем, не працює з 2005 року.

Справа не у відсутності кінотеатрів, адже їх наразі є вдосталь, а в тому, що старовинна будівля з року в рік руйнується.

zakarpatpost.net