Закарпатець напав на відпочиваючих і вбив чоловіка. Вирок йому винесли аж через 5 років… і він шокував

Цей трагічний випадок трапився ще у 2013 році. Однак злочинець втік за кордон і протягом  тривалого часу переховувався від слідства. Затримали його в  Чехії. Але все одно він усіляко намагався уникнути покарання,  – пише газета «Неділя Закарпатські новини».

А тоді на базі відпочинку в селі Біла Церква Рахівського району Андрій (із етичних міркувань імена замінено) за попередньою змовою та в групі з іще двома знайомими з Тячівщини напав на відпочиваючих.

На терасі бази відпочинку хлопці  побили одного з гостей. Лупцювали його щосили. І руками, і ногами. Відтак один із них наніс чоловікові удар ногою по голові, зваливши його на підлогу, а інший, тримаючи в руках пістолет, залякуючи нещасного, здійснив два постріли, та з великою силою наніс руків’ям пістолета два удари по голові. Андрій же дерев’яною лапкою від стільця з великою силою декілька разів вдарив його по голові та тулубу, внаслідок чого заподіяв, згідно з висновком судово-медичної експертизи, тяжкі тілесні ушкодження, якій й стали причиною смерті.

Одразу після скоєного закарпатець  утік і тривалий час переховувався. Через що його і було оголошено в міжнародний розшук. Згодом чоловіка затримали у Чехії, де він і утримувався під вартою упродовж року, поки тривав і узгоджувався процес екстрадиції.

Крім того, хлопці пошкодили два автомобілі, але це вже не настільки суттєво.

На суді Андрій винуватим себе у вчиненні злочину не визнав, та пояснив, що жодних тілесних ушкоджень відпочивальнику  не завдавав. Більше того, він, мовляв, був його родичем, тож бити його в нього нібито не було  підстав. І взагалі… тієї ночі його не було на базі відпочинку. Він знаходився у сестри в лікарні, яка саме народила дитину і нікого не вбивав. Просив виправдати його і відпустити.

Цікаво, що потерпіла, родичка вбитого, в судове засідання не з’явилася, однак надала суду письмову заяву, в якій вказала, що претензій до Андрія не має, справу просила розглянути без її присутності.

На користь Андрія свідчили і його рідна сестра, яка наголошувала, що брат весь час знаходитвся з нею, і мати. Але це – цілком логічно.

Ймовірний свідок інциденту також заступився за хлопця, наголосивши, що тієї ночі він був на базі відпочинку під час конфлікту.

«Андрія я там не бачив, – заявив він. – Обставини, при яких вбивця наносив би тілесні ушкодження, мені не відомі. Били потерпілого невідомі мені раніше люди, які були у масках, тобто їхні обличчя були закриті. За тілесною структурою Андрій не схожий на тих, хто бив відпочивальника. Усього нападників було осіб  15».

Отже, у цій гучній резонансній справі Рахівський районний суд нещодавно поставив крапку.

Але… його вирок багатьох здивував. За умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень Андрія виправдали… через недоведеність його винуватості… Винним визнали закарпатця лише в хуліганстві і засудили до 1 року умовного покарання.

Тож якщо не Андрій, то хто вбив невинну людину? Адже за смерть відпочивальника фактично відповідальність так ніхто і не поніс.

Іван ДУХНОВИЧ, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net