Як закарпатець їв гадина-фрукт

Зараз в Ужгороді є дуже велике розмаїття тропічних фруктів, але журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» знайшов найнезвичніший з усіх.

Для цього йому довелося їхати  аж до Києва.

Там продають зміїні ягоди з Індонезії.

Називаються вони салак. Коштує кілограм екзотів 650 гривень.

Фрукт настільки за зовнішнім виглядом  схожий на зміїну шкіру, що він навіть боявся з ним знаходитися в одній кімнаті. Здавалося, що з нього от-от, наче з яйця вилупляться маленькі гаденята.

Наважатись скуштувати його було непростою задачею.

Тож трапеза розпочалася аж вранці.

Для цього потрібно було запастися ножем та тарілкою.

Спочатку страшнувато було навіть салак брати в руки. Але потім, наважившись, усе ж  взявся за роботу. Чого тільки не зробиш заради улюблених читачів.

Отже, шкаралупа, тобто шкірка у фрукта суха. Нагадує броню. Запах сильний, наче від парфумів. Нагадує жасмино-конвалієвий аромат.

Всередині є три дольки схожі на часник. У двох із них є горішок, у третій – немає. Дольки досить великі, легко відокремлюються одна від одної.

На смак салак кислувато-солодкий, досить специфічний, нагадує банан з горіхом, м’якоть біла, напівпрозора, горішок – коричневий, неїстівний.

Салак у природних умовах росте на пальмах, які досягають двох метрів у висоту і мають безліч колючок. Але ці колючки – захист від тварин, адже плоди ростуть невисоко від землі.

Головною цінністю цього тропічного фрукта є його корисні властивості. Він чудово очищає організм, виводить шлаки і токсини, допомагає відновити зір, а також зупиняє кровотечі, а ще – позитивно впливає на роботу мозку.

Тому спробувати його у будь-якому разі варто.

zakarpatpost.net