Молодик вкрав із монастиря каструлю та електродвигун… але настоятель не просив суд його помилувати

Хоча ні золото, ні гроші не чіпав, а збитки відшкодував

Останнім часом крадіжки з церков на Закарпатті, яке дуже пишається своєю набожністю, стають все частішими. Обкрадають кульові споруди незалежно від конфесій, не цураються і монастирів, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Наприкінці березня минулого року про те, що зі свято-Іоанно-Предтечинського чоловічого монастиря, що у селі Бедевля Тячівського району зникли речі, заявив настоятель.

Він повідомив правоохоронців про крадіжку досить дивного інвентарю. Як пізніше з’ясувалося, орудував у складському приміщенні уродженець Буштина, який винаймав житло в Бедевлі. 27-річному молодику вдалося проникнути до монастиря щонайменше двічі. На момент його затримання частину поцупленого він уже встиг збути.

Тож 23 березня близько опівночі він пробрався до складу вперше. Зламав вхідні двері й зайшов усередину будівлі. Пригледілась йому металева каструля ємністю 40 літрів. Яку він і забрав із собою.

Уже через два дні закарпатець повернувся. У приміщення зайшов уже знайомим шляхом. Цього разу він поцупив електродвигун та металеві лещата.

Цікаво, чому він не шукав ні гроші, ні дорогі ікони, ні золоті речі, а полював виключно за металом.

Тим не менше, на судовому засіданні чоловік у всьому зізнався і розкаявся. Шкоду монастирю він відшкодував та обіцяв наступного разу іти туди лише молитися.

Настоятель монастиря на судове засідання не з’явився, просив суд розглянути справу без його участі і покарати злодія за законом. Тобто ні про яке прощення, про яке йдуться у Біблії, чомусь він не заявив. Утім підтвердив, що збитки монастирю справді відшкодовано.

Тож суд визнав «металевого злодія» винним у крадіжці і засудив до двох років умовного покарання.

 Марія УЖАНСЬКА, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net