Історія закарпатки, дочку якої вбив співмешканець. Брехали всі крім, єдиного свідка

Знову вагітна. Кожна дитина від іншого чоловіка 

Трагедія, що сталася 11 січня на Івано-Франківщині, скоріш за все, пройшла б повз увагу закарпатців, якби головною фігуранткою в ній не була мешканка села Білки Іршавського району, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Справа в тому, що саме доньку Марії Семак, 5-місячну Богданку, тоді не вдалося врятувати медикам. По-перше, у дитини були сильні травми голови, по-друге, по допомогу до лікарів мати звернулася пізно.

Головним підозрюваним у тому, що дитя пішло зі світу, є співмешканець нашої землячки, до якого вона переїхала жити восени. На момент  трагедії, за  її ж словами, Марія жила з 26-річним Андрієм Юрчишиним 6 тижнів.

Ось що повідомила про злочин прес-служба Івано-Франківської поліції: «На лінію 102 надійшло повідомлення про те, що до Перегінської лікарні автомобілем «швидкої допомоги» доставлено маленьку дитину без ознак життя.  За словами матері дівчинки, медиків викликали після того, як дитині вранці стало погано та самопочуття різко погіршилося. Лікарі намагалися врятувати немовля, утім їх зусилля були марними. Надалі під час з’ясування обставин події працівниками поліції з’ясувалося, що дитина отримала тілесні ушкодження, які згодом призвели до її смерті, ще близько 3 години  ночі. Рожнятівця розлютив плач молодшої дитини його співмешканки, яка з цим немовлям та ще однією 3-річною донькою восени переїхала до нього із Закарпаття. Чоловік підійшов до візочка, де лежало дитя, та декілька разів вдарив малесеньку дівчинку по голові. За висновками медиків, дитина загинула від отриманих травм головного мозку та численних травм грудної клітки.  За заподіяння смертельних тілесних ушкоджень дитині підозрюваному мешканцю Рожнятівщини загрожує позбавлення волі на строк від семи до десяти років».

Ця резонансна справа зацікавила не лише правоохоронців, але й журналістів. Тож газета «Неділя Закарпатські новини» спробувала з’ясувати, хто ж винен у тому, що життя немовляти обірвалося так рано.

Цікаво, що в цій історії вийти на чисту воду дуже важко, брешуть у ній всі, крім єдиного свідка – трирічної Андріани. Але про це – трохи згодом.

Отже, у студії каналу «Інтер» під час зйомок передачі «Стосується кожного» стало відомо, що Марія першу дитину народила від одного чоловіка, другу – від іншого і зараз вагітна від співмешканця, якого намагається всіляко вигородити, щоб його не притягнули до відповідальності.

Із Андрієм вони познайомилися кілька місяців тому і чоловік запропонував переїхати жити до нього. Жінка погодилася. Кажуть, що він навіть мав намір вдочерити дівчат, тож для його близьких цей випадок став справжнім шоком. За словами батька, він поставив усіх перед фактом, що везе додому Марію і заявив, що Богдана – його донька.

Сестра Андрія, 24-річна Вікторія Гелетій, не вірить у те, що брат здатен на жорстокість. Вона переконана, що Андрій просто став зручним підозрюваним.

«Я вже два роки їжджу за кордон на заробітки і не раз залишала на брата власних дітей», – стверджує жінка.

Рідний батько Богдани про смерть доньки дізнався з новин. Він певен, що у смерті дівчинки винна саме її мати і шкодує, що свого часу не забрав дитину до себе. Також він зізнається, що коли почув страшну звістку, йому хотілося приїхати і вбити і Марію, і Андрія.

Сама ж мати загиблої дівчинки, як не дивно, у всьому звинувачує лікарів, бо, на її думку, Богдану можна було врятувати, навіть незважаючи на численні травми.

«Я не чула, як дитина плакала, біля неї порався мій чоловік, – запевнила Марія. – Зранку встала о 8 годині, а вона тяжко дихала. Я пішла до батька і викликала швидку. Не вірю, що Андрій таке зробив! У всьому винні лікарі. Богданку не повезли в лікарню, де є спеціальні апарати для дітей. Медсестра її вколола, і вона потім почала задихатися».

Потім жінка почала відтворювати на власний розсуд події тієї ночі.

«Андрій дбав про дитину, переодягав її, годував, колисав, хоча не був Богданці батьком,  я йому довіряла. Разом ми вже давно, шість тижнів.  У мене того вечора  була температура, я прихворіла і лягла спати. Спала аж до ранку. Коли підійшла до дитини, побачила, що вона червоніє. До нас саме прийшов батько Андрія Леон. Він спитав сина, що з Богданою. Андрій йому відповів: «Не знаю», – розповіла вона в студії.

А перед тим, під час зйомок вдома, знімальній групі Марія казала, що напередодні сама погодувала і помила доньку, поклала її в візок і заколисала, після чого дитина заснула. Відтак доповнила:

«Коли я зранку встала о 8 годині, донька тяжко дихала. Біля неї вночі був Андрій. Він був втомленим, хотів спати, і вона випала  в нього з рук, вдарившись головою на підлогу. Сестрі казав, що двічі вдарив її – раз у лице, а раз… – і розплакалась. А потім додала: «Я переживаю за чоловіка, аби його випустили. Чекаю від нього дитину».

Утім у студії Марія знову почала говорити трохи інші речі.

«Я його запитала, що трапилося. Він відповів, що не знає. Далі запропонував піти за медсестрою, але я сказала, хай не йде. Пішла до батька Леона сама, аби він викликав «швидку». Лікарі прийшли, нічого не зробили. Було близько пів на десяту».

«Вранці Марія прийшла до хати і сказала викликати «швидку». Я три рази дзвонив, машина не їхала. Відтак пішов до них. Дитина лежала на ліжку і важко дихала, – розповів Леон  Юрчишин. – Я обох спитав, у чому справа. Мені відповіли, що дитина впала з дивана».

Відтак, за словами ведучого програми «Стосується кожного» Андрія Данилевича, від моменту коли батьки запідозрили, що з дитиною проблеми, до моменту, поки викликали медиків, пройшло 5-6 годин. За цей час нічого не відбувалося.

«Стан дитинки був важкий. Відразу було видно, що вона – реанімаційна. Синців відразу не було видно, але обличчя було синім, – каже фельдшер з медицини невідкладних станів Мар’яна Мельник. – Уже коли ми привезли її, роздягнули (там було більше світла, а в хаті батьків – темно), то побачили гематоми. Дівчинка не плакала взагалі. Спитала в матері, коли все трапилося, тавідповіла, що недавно. Потім прийшов дідусь і сказав, що не правда, усе трапилося вже більше, ніж 6 годин тому. Але ж за цей час можна було дитину в обласну клінічну лікарню відвезти, адже як-не-як йшлося про травму голови».

Однак Марія одразу ж категорично заявила, що лікарка каже неправду, мовляв, медики хочуть, аби її разом з Андрієм посадили до в’язниці.

«Ця жінка вколола дитину,  вона після уколу померла», – прокоментувала слова фельдшера вона.

Лікарка ж повідомила, що Богданці ввели дексаметазон і від ін’єкції дитина померти не могла. Більше того, зізналася, що мати сказала, нібито її доньці три місяці, тому вона ввела їй навіть меншу, ніж можна було, дозу, тож передозування бути не могло.

І ще одна важлива деталь, на яку варто звернути увагу. Спочатку в інтерв’ю Марія журналістам казала, що в смерті доньки винен співмешканець, а потім усе почала заперечувати.

«Мене поліцейський хотів бити, на мене кричали, – почала виправдовуватися в студії закарпатка. – Дітей Андрій любив. Андріані все купував, вона називала його батьком. Її біологічний батько, мій чоловік, помер. Батько Богдани після пологів від мене відмовився. До дитини він ніколи не приходив, грошей на її утримання не давав».

Іван Черничко, батько Богданки, заявив, що коли померла донька, його вдома не було, він був на заробітках.  У студію прийшов із іншою жінкою, яка є його дружиною і вагітна від нього. Загалом у неї троє дітей і четвертим вагітна від Івана. Термін – шість з половиною місяців. Виходить, що коли народилася Богданка, у її батька була вже інша жінка.

«Тоді, коли дівчинка народилася, він жив уже в мене, – заявила Ганна. – Він був біля Марії в пологовому».

Загалом поведінку Марії, яка захищає співмешканця, у певній мірі можна пояснити, бо вона виросла без матері, їй не вистачало любові, тож вона вирішила знайти її в чоловіках.

На передачу запросили і матір Марії, яка в цій ситуації виступила проти доньки і теж схилялася до думки, що  у всьому винен Андрій.

«Я її попереджала, просила не йти до нього, бо відчувала, що недобре буде, – зізналася Марія Семак. – Про те, що сталося, мені розповів сусід, не донька. Марію виховувала не я. Її батько помер, а діти росли в інтернаті сімейного типу. Я від дітей не відмовлялася. Приходила до них. Сама виховувати дітей не могла».

Прийомна мати жінки відгукується про Марію дуже добре. Видно, що вона – людина дійсно добра і порядна.

«Марічка до нас прийшла у 9 років, проживала до повноліття і навіть трохи більше, поки не вийшла заміж, – наголосила Марія Когут. – Вона скромна, тиха, дуже працьовита, дуже любить дітей, ми з нею завжди ладнали».

Тим часом Марія випадково обмовилася, що у її співмешканця часом бувають напади агресії.

«Коли ми зустрічалися, він дуже добре ставився до дітей, любив як Андріанку, так і Богданку. Просто в нього деколи така агресія, – сказала вона і замовкла. – Коли йому батько щось казав, міг нервувати», – спробувала викрутитися далі.

Відтак коли ведучий запитав, чи міг його дратувати плач дитини, жінка погодилася, що так, але далі доповнила, що в такому стані вдарити доньку він не міг.

Крім того, до журналістів потрапило відео, на якому зафіксовано останні години життя Богданки. Відео знімала сестра Андрія і на ньому чути, як дівчинка хрипить, а Марія говорить із кимось і вимовляє слово «бив».

Однак після показу жінка все заперечувала. Та все ж вона погодилася пройти тест на поліграфі, під час якого з’ясувалося, що Богданку в ту фатальну ніч мати сама не била, однак те, що їй нічого не відомо про те, що бив її Андрій – брехня, тобто вона свідомо обманювала всіх, стверджуючи, що не знає нічого, що, можливо, донька просто впала. Крім того, виносилося питання про те, чи бив Андрій дітей З’ясувалося, що він здіймав руку на Андріану.

Загалом старша донька закарпатки могла бути єдиним свідком, що свідомо нічого не приховував від слідства. Але, враховуючи вік дитини, говорила вона про те, що коїлося вдома, з психологом. І коли спеціаліст її запитала, що вона бачила, дівчинка відповіла: «Богданка плакала, бо тато її опустив на землю, – заявила вона. – Мама зі мною лягла спати, а тато взяв її на руки, колисав, колисав її і опустив. Потім бив її по попі. Мене він теж бив».

Варто зауважити, що Андріана ще занадто мала  для того, аби хитрувати чи казати неправду, щоб когось вигородити.

Наразі  рідні Андрія кажуть, що чоловік має легку розумову відсталість, тож йому призначили психіатричну допомогу. Якщо його визнають неосудним, чоловікові вдасться уникнути покарання.

zakarpatpost.net