Вища освіта стане недоступною? Ціни на навчання стрімко зростуть!

З наступного року мінімальна вартість контракту на навчання в українських вишах на топові спеціальності складе 23,4 тисячі гривень. Такі зміни збирається ухвалити Міністерство освіти.

На сайті відомства з’явився проект наказу “Про деякі питання застосування індикативної собівартості”. Фактично цим документом МОН встановлює мінімальну ціну контракту у виші. Тепер навчальний заклад, навіть якщо дуже захоче, не зможе запропонувати студентам ціну, нижчу за встановлену мінімалку. З 2021 року цей показник зросте ще на 20%, а з 2021 — на 30%. Детальніше — у матеріалі OBOZREVATEL.

Що буде з цінами

Зміни стосуються лише топових спеціальностей: право, журналістика, архітектура і будівництво, ветеринарія, охорона здоров’я, міжнародні відносини, культура і мистецтво, гуманітарні науки, соціальні та поведінкові науки, управління і адміністрування, сфера обслуговування, громадське управління і адміністрування.

А ось педагогічні, інженерні спеціальності, які в країні попитом не користуються, не входять до цього переліку. Причому рахуватимуть ціну контракту, зважаючи на витрати на навчання одного студента-бюджетника на рік.

Гендиректор директорату вищої освіти МОН Ігор Шаров пояснює OBOZREVATEL: “В середньому у 2018 році держава виділяла на навчання одного бюджетника 39 тис грн. Цього року ще тривають підрахунки, але цифра буде приблизно 45 тис. грн, плюс-мінус 2%. Розраховуватимуть вартість контракту будуть з огляду на цифри попереднього року”.

Таким чином, мінімальна оплата за навчання за контрактом за цими спеціальностями складе 23,4 тис. грн (або 760 євро за нинішнім курсом) у наступному навчальному році. Але це не межа, будь-який виш може встановити цінник ще вище. Хоча останніми роками діяло правило, що виші могли збільшувати вартість на навчання не більше ніж на розмір інфляції за рік.

Що буде з регіональними вишами

Для прикладу, в минулому році вартість навчання у Київському національному університеті ім. Шевченка на гуманітарних факультетах була 29,850 грн (960 євро), на філології — 45 тис грн (1450 євро) — 62 тис. грн (2 тис. євро). Соціально-поведінкові факультети (економіка) коштували 33 тис. грн (1064 євро) — 62 тис. грн (2 тис євро), журналістика — 45,3 тис. грн (1460 євро). Право — 52 тис. грн (1677 євро) – 62 тис. Грн (2 тис. євро).

А ось у регіональних вишах розцінки набагато нижчі. Наприклад, у Харківському національному університеті навчання на економічному факультеті коштує 10,5 тис. грн, право — 19,8 тис. грн. У Харківському політехнічному інституті навчання на факультеті журналістики — 13,5 тис. грн, економічні спеціальності — 11260 грн.

Якщо Кабмін все ж затвердить мінімалку для контрактника, то вишам у регіонах хочеш не хочеш, а доведеться піднімати ціни удвічі.

У Міністерстві сподіваються на те, що добробут українців до наступного року покращиться.

“Щодо регіональних вишів, зверніть увагу, що ми поки говоримо про 60% від суми витрат на бюджетників у 2020 році. До того ж під час розрахунку братимуть цифри попереднього року. І за прогнозами заробітна плата в Україні зростатиме, тому у людей будуть гроші”, — зазначив Шаров.

Хочуть внести зміни

Хоча експерт з освіти “Реанімаційного пакету реформ” Володимир Бахрушин каже, що у багатьох ректорів і батьків уже виникли питання щодо проекту цього документа.

“У проекті наказу МОН йдеться про те, що середня цифра утримання бюджетника-студента може вираховуватися в кожному ВНЗ окремо. У такому разі і вартість контракту може бути різною, залежно від ВНЗ і регіону. Бо вартість утримання бюджетника в регіональних закладах була не 39 тис. грн, а 27 тисяч. Однак в ухваленому бюджеті на цей рік МОН зобов’язують встановити мінімальну вартість контракту, однакову для всіх ВНЗ. Це закон, і вони повинні його виконувати. Так що тут ще буде обговорення, думаю, до наказу будуть внесені зміни”, — розповів OBOZREVATEL Бахрушин.

Також експерт вважає, що через бідність наших ВНЗ вища освіта в Україні, м’яко кажучи, далеко не найкраща. “Бракує книг, немає доступу до світових бібліотек, зарплати у викладачів низькі, матеріальна база недостатня. Треба щось робити, освіті потрібні гроші”, — вважає Бахрушин.

Самі батьки майбутніх абітурієнтів у шоці.

“Я і так на навчання доньці гроші збирала кілька років, відкладала з кожної зарплати. Якщо вона не потрапить на бюджет, то доведеться платити за контракт. Ми подивилися розцінки в харківських, дніпровських вузах і на них орієнтуємося. Приблизно 12 тис. грн. Але 24 тисячі! Для нас це просто нереально. Фактично я не зможу дати дочці вищу освіту”, — обурюється у розмові з OBOZREVATEL Оксана Папушина з Дніпра.

“У нас гроші на освіту сина є, нас ці цифри не лякають. Але з іншого боку, це ж мінімалка. А якщо в топових вишах, наприклад, вирішать підняти розцінки до 70 тисяч? Тоді я подумаю і відправлю сина на навчання до Європи. Нічого страшного, що ми ще доплатимо за проживання. Зате він отримає якісну освіту, не доведеться хабара платити, як у нас це заведено”, — вважає Віктор Савчук із Києва. Його син цього року збирається вступати на юридичний факультет.

Скільки коштує навчання у Європі

Для порівняння вартість навчання в польському Ягеллонському університеті становить від 2 тис. до 4 тис. євро залежно від спеціальності. Наприклад, найдорожчі спеціальності в цьому виші зв’язні з біотехнологіями і архітектурою. У Варшавському університеті від 2 тис. до 5,2 тис. євро на рік. У регіональних вишах Польщі ціна нижча. Наприклад, у Гданському університеті 2,3 тис. — 3 тис. євро на рік. В економічному університеті у Катовіцах 1,2 тис. євро.

У Чехії також в середньому вартість освіти коштуватиме 2 тис. євро на рік. Хоча в найдорожчому Карловому університеті навчання може коштувати і 5 тис. євро, і навіть 12 тис. (медичні спеціальності). Зате в Чеському агротехнічному університеті навчання коштує 370-550 євро на рік. А у приватних вишах Чехії можна отримати освіту набагато дешевше. Наприклад, в Інституті фінансів та управління вартість навчання англійською мовою 2400 євро, але якщо ви знаєте чеську мову, то доведеться викласти всього 1860 євро на рік. У Метропольному університеті — 2 тис. євро.

У Міністерстві кажуть, що не бояться відтоку студентів до європейських університетів.

“Я не думаю, що багато студентів поїдуть вчитися до Польщі, Чехії. Бо крім освіти там треба платити за житло, витрачати гроші на харчування. А життя у європейських країнах набагато дорожче, ніж в Україні. З іншого боку, якщо боятися цього, то в такому разі наша освіта так і залишатиметься бідною”, — каже Ігор Шаров.

zakarpatpost.net