Закарпатців, які працюють неофіційно позбавлять права на субсидію: інформація

В Україні до 30% субсидиантов можуть отримувати свої субсидії незаконно, оскільки їх реальні доходи не співпадають із задекларованими. У зв’язку з цим у Міністерстві соціальної політики вирішили повністю забрати право на субсидію у громадян, які мають статус безробітних, але при цьому працюють неофіційно або працюють закордоном, отримуючи високий дохід і маючи при цьому всі можливості для оплати комунальних послуг без шкоди для сімейного бюджету, інформує Ukr.Media.

Про це розповів експерт з питань комунальних послуг Андрій Нікончук з посиланням на урядовий проект.

На його думку, такі заходи дозволять зберегти до 10 мільярдів гривень з бюджету, які витрачаються на державну допомогу населенню.

«Коли інспектори отримають право контролю онлайн за реальними доходами і фактичним проживанням субсидіантів, які можуть в Україні вважатися безробітними і претендувати на державну допомогу, а працювати закордоном, це на кілька мільярдів зменшить виплати», – сказав експерт по субсидіях і компослуги Андрій Нікончук.

Також він пояснив причини, по яким раніше Міністерство соцполітики відмовилася від перевірок субсидіантів за місцем фактичного проживання. За його словами, такий моніторинг міг призвести до сплеску корупції в соціальній сфері.

«Це гроші платників податків, тому потрібна прозорість. При поквартирних перевірках субсидіантів моніторинг недостатній, так як є трудомістким і є корупційна складова», – зазначив він.

18 лютого у Верховній Раді України зареєстрували проект «Про верифікацію та моніторингу соціальних виплат».

Згідно з документом, уповноваженим урядом інспекторам дозволяється перевіряти, чи законно той чи інший громадянин отримує свою пенсію, пільгу, субсидію чи соціальну виплату.

Також в документі зазначається, що в Україні буде створено Єдиний соціальний реєстр одержувачів допомоги від держави, де кожному буде присвоєно унікальний номер.

Відзначається також, що в список одержувачів соцдопомоги від держави внесуть студентів, які отримують стипендії. Їх також будуть перевіряти і включати до реєстру з подальшим присвоєнням номера.

zakarpatpost.net