Мрія кожної жінки – не готувати! Ужгородець винайшов спосіб обходитися без їжі

Доктор хімічних наук, автор підручників з хімії та фізики, Василь Гомонай із Ужгорода винайшов спосіб переробки відходів життєдіяльності, завдяки якому можна тривалий час існувати без звичайної їжі.

Про свої напрацювання науковець розповів на прес-конференції, повідомляє Укрінформ. Він заявив, що його винахід дає змогу організовувати тривалі подорожі в космосі та навіть життя на Марсі, пише z-group.info

«Процес окислення метану на фосфатних каталізаторах я почав досліджувати ще у 1960-1970-х роках та розробляв модель на тодішній техніці. Нещодавно я повернувся до розробок вже разом із французькими колегами, ми спільно по-новому обрахували всі дані й зробили наукове відкриття, яке дозволяє робити з відходів продукти для подальшого використання, оминаючи дуже багато стадій. Суть у тому, що окислюючи метан, який можна видобувати із відходів, можемо отримувати вуглеводи. Це ноу-хау може стати у пригоді для довгих подорожей в космосі, коли обмаль їжі або її нема, наприклад, у подорожах на Марс та життя на цій планеті», – розповів Гомонай.

Як повідомив учений, у теоретичних розрахунках йому вдалося дослідили, як у замкнутому циклі, на кшталт, умов, у яких перебувають астронавти, отримувати продукти з відходів життєдіяльності людини.

«Вуглекислий газ, який ми видихаємо, треба окислити до отримання метану, а окисливши метан, в наступну чергу, отримати з нього концентрований формальдегід. З формальдегіду в подальшому можна отримувати вуглеводи (фруктозу, глюкозу) і синтезувати їх за допомогою спеціального обладнання в синтетичні продукти», – зазначив Гомонай.

За словами науковця, зараз в Америці проводять експеримент, де на людях випробовують подібну методику – отримання синтетичних продуктів із продуктів життєдіяльності в замкнутому циклі.

zakarpatpost.net