Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 25 лютого

День на Закарпатті був багатим на події.

З наступного року мінімальна вартість контракту на навчання в українських вишах на топові спеціальності складе 23,4 тисячі гривень. Такі зміни збирається ухвалити Міністерство освіти.

На сайті відомства з’явився проект наказу “Про деякі питання застосування індикативної собівартості”. Фактично цим документом МОН встановлює мінімальну ціну контракту у виші. Тепер навчальний заклад, навіть якщо дуже захоче, не зможе запропонувати студентам ціну, нижчу за встановлену мінімалку. З 2021 року цей показник зросте ще на 20%, а з 2021 — на 30%. Детальніше — у матеріалі OBOZREVATEL.

Що буде з цінами

Зміни стосуються лише топових спеціальностей: право, журналістика, архітектура і будівництво, ветеринарія, охорона здоров’я, міжнародні відносини, культура і мистецтво, гуманітарні науки, соціальні та поведінкові науки, управління і адміністрування, сфера обслуговування, громадське управління і адміністрування.

Добігає завершення тривале протистояння навколо створення вітрової електростанції (ВЕС) на полонині Боржава, що на Закарпатті. Забудувати один з найгарніших та найбільш розвинутих у туристичній сфері хребтів Українських Карпат хоче турецький інвестор з не до кінця зрозумілою і прозорою структурою власності. Проти цих варварських планів виступили науковці – екологи та орнітологи, а також спортсмени парапланеристи та туристи, прихильники мандрівок горами і, звісно, більшість місцевих мешканців. Всі вони активно відстоювали збереження автентичності Боржави у чисельних наукових дискусіях, громадських слуханнях та обговореннях. Та зараз розмови завершуються: на кінцевому етапі розробка ключового документу – оцінки впливу на довкілля (ОВД), який повинна затвердити Закарпатська ОДА.

ІА ZIK вже неодноразово ґрунтовно торкався проблеми, яка породила протистояння прихильників та противників забудови Боржави. У першому матеріалі: Вітряки на полонині Боржава: рай для альтернативної енергетики чи пекло для туризму? було лише означено проблему. Та навіть поверхневий погляд показав: за цей проект виступали лише Інвестор, чиновники Закарпатської ОДА та деяких (наголошуємо!) районів. Натомість, за те, щоби залишити один з найгарніших та найбільш доступних хребтів Карпат у первозданному вигляді виступало значно більше і ширше коло прихильників. Це і науковці (екологи та орнітологи), і спортсмени (парапланеристи, лижники та піші мандрівники) і місцеві мешканці, що навчились жити в гармонії з природою та туризмом. Як показали дослідження, прибутків від туризму на Боржаві у декілька разів більше, аніж від ВЕС, тобто текти вони будуть у кишені місцевих мешканців, а не до турецького інвестора. Більше про це у другому матеріалі: Вітряки на Боржаві: усе більше голосів проти. Тут чітко видно, що прихильники збереження Боржави в один голос заявили: «Інвестор має вибачитись і піти». Тобто шукати іншу територію під свій вітропарк.

Проблема нищення Карпат надзвичайно актуальна для Закарпаття. Із вирубками борються як екологи, так і активісти, хоча це й не дуже допомагає, але питання все одно не сходить із вуст людей.

А тим часом деякі заклади придумали власний спосіб збереження лісів.

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» знайшов таких природолюбів, як не дивно, не в нашому краї, а у столиці.

У деяких магазинах у туалетах можна побачити спеціальні таблички з написами, що пропагують збереження зеленого золота.

Там у туалетах немає паперових рушників, є лише сушарки

План – таким чином за рік зберегти 92 дерева.

Такі просвітницькі та й реально природоохоронні акції варто впроваджувати і на Закарпатті, адже від вирубок найбільше потерпає саме наш край.

Учора в Києві у Палаці спорту пройшов тренінг «Переможець ліні. Життя без кордонів». У події взяв участь і журналіст газети «Неділя Закарпатські новини».

Перед присутніми виступали мотиваційні Іцхак Пінтосевич і Нік Вуйчич.

За словами експерта в системному розвитку особистості №1 в СНД Іцхака Пінтосевича, у житті кожної людини існує два головних вороги – лінь і страх. Лінь стає бар’єром, який заважає нам жити тим життям, про яке ми мріємо. А страх сковує, не даючи навіть зробити спробу щось змінити. Обидва вороги перемагають нас, обкрадають і заважають жити повноцінно. Отже, він давав практичні поради, як від них позбутися.

Із пар, що одружилися в минулому році, найкоротший шлюб тривав усього шість місяців. Новоспечене подружжя розбіглося кожен собі вже через тиждень після весілля. І хоча протягом ще кількох місяців батьки намагалися помирити молоду родину, та їхні зусилля виявилися марними, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Загалом за допомогою Єдиного реєстру судових рішень нам вдалося знайти дуже цікаві дані. Наприклад, зараз пік розлучень спостерігається серед тих, хто прожив разом 15-25 років. Найбільше справ, які стосуються розриву стосунків серед тих, хто прожив разом 20-22 роки.

Тож твердження психологів про критичні 1,3 і 5 років спільного життя не відповідають дійсності. Торік на Закарпатті розлучилася й пара, що прожила разом 62 роки.

Працівники групи реагування патрульної поліції смт.Дубового задокументували факт керування авто напідпитку в селі Ганичі.

Нетверезий водій «ВАЗ-2112», рухаючись по вулиці Народній, не впорався з керуванням і виїхав на зустрічну смугу. У результаті, легковий автомобіль зіткнувся з вантажним автомобілем «КрАЗ».

Медосвідчення на драгері показало 1,64 проміле алкоголю в крові водія.

Колись у закарпатських монастирях звучали закарпатські наспіви. А тепер «Господу помолімся!»

В останній тиждень січня, у неділю, 27 до Православної церкви України перейшла громада Покровської церкви в селищі Ясіня, яка досі належала до УПЦ (МП). Проголосувавши за перехід майже одностайно, громада стала третьою в області, яка зробила цей крок. Нам пощастило зустрітися з настоятелем, отцем Володимиром Лофердюком в Ужгороді, коли вони привезли протоколи з підписами громади, аби зареєструвати в ОДА. Таким чином громада стала першою зареєстрованою церквою в області, що перейшла до ПЦУ

– Отче Володимире, що спонукало громаду прийняти рішення про перехід до ПЦУ, як гадаєте?

– Я думаю, що 14-й рік… Хоча ми на той час уже два роки вели службу українською мовою, а не церковнослов’янською. Це було ще при Януковичу, як ми повністю перейшли на українську службу Божу. Ми єдина повністю україномовна парафія в Ясіні. Я, скоріше, виключення, ніж правило…

А потім уже, коли забрали Крим, коли почалися військові дії, коли наша верхівка не піднялася, аби вшанувати героїв – то так по краплині і назбиралася чаша того, що люди перестали вважати Українську Православну церкву так званого Московського патріархату як свою рідну церкву. У нас у принципі не було якихось вагань. Із 176 парафіян, присутніх на загальних зборах 27 січня, тільки одна людина проголосувала проти переходу. Це майже абсолютна більшість. Я, чесно кажучи, навіть не очікував такої одностайності! Ледь не просльозився… Кажу: «При такій підтримці я готовий іти з вами, народе Божий, аж до кінця!»

Люди мені вже давно й самі говорили про перехід, ну і бачили мої проукраїнські настрої, тож цей перехід був цілком логічним кроком на тій дорозі, якою ми йшли.

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» знайшов у Києві гриби із Закарпаття. Жінка продавала їх на Бесарабському ринку.

При цьому вона гордо заявляла, що це не абиякі грибочки, а особливі – закарпатські і назбирали їх на Мукачівщині.

Справді, засушені дари лісу мають апетитний вигляд.

Там – лише одні шапочки,

Правда, й ціна за ці закарпатські продукти чимала.

Коштує трилітрова банка 2,5 тисячі гривень.

В Україні до 30% субсидиантов можуть отримувати свої субсидії незаконно, оскільки їх реальні доходи не співпадають із задекларованими. У зв’язку з цим у Міністерстві соціальної політики вирішили повністю забрати право на субсидію у громадян, які мають статус безробітних, але при цьому працюють неофіційно або працюють закордоном, отримуючи високий дохід і маючи при цьому всі можливості для оплати комунальних послуг без шкоди для сімейного бюджету, інформує Ukr.Media.

Про це розповів експерт з питань комунальних послуг Андрій Нікончук з посиланням на урядовий проект.

На його думку, такі заходи дозволять зберегти до 10 мільярдів гривень з бюджету, які витрачаються на державну допомогу населенню.

«Коли інспектори отримають право контролю онлайн за реальними доходами і фактичним проживанням субсидіантів, які можуть в Україні вважатися безробітними і претендувати на державну допомогу, а працювати закордоном, це на кілька мільярдів зменшить виплати», – сказав експерт по субсидіях і компослуги Андрій Нікончук.

Берегівським районним судом задоволене клопотання процесуального прокурора про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, без можливості внесення застави стосовно 24-річного мешканця с. Батьово, Берегівського району, який підозрюється у вбивстві рідного батька.

Заступник керівника Берегівської місцевої прокуратури Віктор Кузан повідомив, що за попередньою інформацією, підозрюваний скоїв злочин перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння. Так, в ході сварки, яка виникла між чоловіками, син вдарив 54-річного батька кухонним ножем в груди та підборіддя. Отримані рани виявились несумісними з життям.

У ході обшуку правоохоронцями вилучено знаряддя злочину. Сина, який підозрюється у його вчиненні, затримано та поміщено до ізолятору тимчасового тримання.

За погодженням процесуального прокурора затриманому оголошено про підозру в умисному вбивстві (ч. 1 ст. 115 КК України).

Наразі триває подальше досудове розслідування, яке здійснюють слідчі Берегівського ВП  ГУНП в Закарпатській області за процесуального керівництва Берегівської місцевої прокуратури.

За скоєне підозрюваному загрожує від 7 до 15 років позбавлення волі.

Співачка MARUV, яка здобула перемогу в національному відборі на пісенний конкурс “Євробачення” у 2019 році, не поїде на конкурс. Про це повідомляє «Суспільне».

Зазначається, що після проведених перемовин ПАТ “НСТУ” та співачка MARUV не знайшли спільного рішення щодо місії представника України на міжнародному пісенному конкурсі.

Згідно з правилами Євробачення мовник-учасник повинен забезпечити неполітичний характер конкурсу, а ситуація, яка склалася навколо нацвідбору цього року, має ознаки політизації.

«Суспільний резонанс, спроби тиску з боку політичних сил, втручання в дискусію культурних діячів та інформаційних структур країни-агресора фактично спричинили політизацію результатів національного відбору», – зазначається у повідомленні.

Образ таємничої незнайомки після тієї п’яної вечірки не виходив з голови Олега. Він марно намагався згадати її ім’я, проте в пам’яті зринали лише захмелілі голоси хлопців та дурнуватий сміх їхніх подружок. Усе це тепер здавалося йому якимсь химерним сном, з якого важко було виокремити, що було насправді, а що – лише результатом спраглої любові п’яної уяви, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Та навіть відійшовши від дії алкоголю, Олег не міг відігнати від себе думку про неї. Її очі, великі й сірі, як у його мами, обпалювали усе його єство гарячим бажанням, а вона сама – тендітна, маленька й чиста – немов манила за собою ледь помітним помахом довжелезних справжніх вій…

zakarpatpost.net