Закарпатська лікарка розповіла, чим можуть закінчитись неперевірені дієти

Останнім часом широко популяризуються дієти. Але чи всі вони безпечні і якій можна довіряти?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» читачам газети «ПОРАДИ розповіла кандидат медичних наук, доцентом кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб УжНУ, лікар-гастроентеролог Наталія КУРЧАК.

В медицині існують спеціальні дієтичні столи (15 столів )за Певзнером або дієти – ситема дієт по групах захворювань. У лікувальних закладах хворим призначають відповідні дієти залежно від характеру їхнього захворювання. Що ж стосується схуднення, то якщо людина десь вичитала, хоче проекспериментувати, хоче спробувати одну із популярних дієт краще хоча б по декільком пунктам переконатися, що вона відповідає основним принципам збалансованого харчуваннята не нашкодить вашому здоров’ю. Перше, на що варто звернути увагу, це те, хто є автором дієти. Одна справа, якщо це лікар, а ще й дієтолог, тоді вірити рекомендаціям можна, інша – коли дієту пропонує людина з вулиці, якась жінка, для якої таке харчування дало ефект. Не гарантія, що для кожної наступної людини це також буде корисним та ефективним. Також варто відкинути різні моно-дієти. Вони перечать принципам збалансованого харчування і ефективними бути не можуть.Крім того, будь-яка дієта, яка вимагає вживання одного типу продуктів харчування, може бути шкідливою для здоров’я. Якщо середня добова калорійність для жінок складає приблизно 2 тисячі кілокалорій, для чоловіків 2500, від цього потрібно відштовхуватись. Хочемо схуднути, маємо споживати приблизно на 500 кілокалорій на добу менше. Добре вести щоденник. Є зараз різні онлайн-калькулятори, є таблиці, де можна подивитися, які харчові продукти скільки кілокалорій містять. Це треба записувати і так за декілька днів можна скласти собі цілісну «картину», скільки кілокалорій ми вживаємо. Дієта передбачає споживання меншої кількості калорій, щоб витрачати більше енергії, ніж отримуєте з їжею.. Крім того, закликаю не вірити тим дієтам, де пишуть, що раз і назавжди за тиждень-два можна схуднути на 10, 15, 20 кілограмів. Не існує такої дієти. А якщо й існує, то корисною для здоров’я вона не буде, та й відбудеться схуднення не за тиждень і не за два.

Найкраще фізіологічне схуднення – це приблизно від півкілограма до кілограма на тиждень. Також часто жінки думають: «От посиджу на дієті і все в мене потім буде в порядку!». Але все не так. Дієта повинна бути довготривалою. Вона повинна стати способом життя.

Тож якщо дієта відповідає таким показникам, її радити можна. Все решта є сумнівним.

zakarpatpost.net