Закарпатський політолог розповів, чи може виграти вибори кандидат, що пропонує соціальні блага – низькі ціни та тарифи, високі зарплати та пенсії

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з політологом із Ужгорода Віктором ПАЩЕНКОМ.

– За великим рахунком, можемо спостерігати дві тенденції. Одні тим, хто має консервативні настрої, пропонують соціальні блага: зменшити ціни на газ, забезпечити безкоштовний проїзд та інше. Такий прошарок – найбільший.

Інші (їх менше) спираються на бажання щось змінити, запровадити щось нове. Це не лише у нас, це – загальносвітова тенденція.

Наприклад, Рейган чи Тетчер, особливо в періоди кризи, спиралися на клас активного підприємництва. Потім дуже легко було Клінтону, бо його попередник соціальні блага прибрав, тож він їх міг роздавати, бо було з чого. Й був досить популярним. Так зберігається баланс між особистою підприємливістю та соціальною відповідальністю. У нас так само, але немає поки що роздавати.  Але як пояснити пенсіонерці, що треба активність у житті проявляти. Це ж беззмістовно. Однак таким є реальне життя.

zakarpatpost.net